Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Σαρακοστιανά φοινίκια


    Αν θέλουμε να ακολουθήσουμε αυστηρά τη Σαρακοστή, θα πρέπει να αποχωριστούμε όλα τα ζωικά προϊόντα: γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι, αβγό, με την εξαίρεση των οστρακοειδών (κυδώνια, μύδια, γυαλιστερές), τα μαλάκια (χταπόδι, καλαμάρι, σουπιές) και οστροκόδερμα (γαρίδες, καραβίδες, αστακός). Επιτρέπονται τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, το ψωμί, το λάδι και οι ελιές. Με άλλα λόγια, οι κανόνες της νηστείας καθιερώνουν ένα διατροφικό μοντέλο που μοιάζει αρκετά με το διατροφικό μοντέλο της Κρητικής Διατροφής, έναν από τους πιο υγιεινούς τύπους διατροφής στον κόσμο.

    Γρήγορο σιροπιαστό γλυκό για τις ημέρες της νηστείας.

              Υλικά
(Mερίδες: 60)

1+ 3/4 φλ. ελαιόλαδο + σπορέλαιο ( μισό - μισό)
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. χυμός πορτοκάλι
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
2 κ.γ. Μπέικιν Πάουντερ
4 φλ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
ξύσμα από ένα λεμόνι



Για το σιρόπι
2 + 1/2 φλ.ζάχαρη
2 + 1/2 φλ.νερό
1 ξύλο κανέλα
5-6 γαρύφαλλα
1/2 λεμονόκουπα

Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder. Σε μπολ βάζουμε το λάδι και το σιμιγδάλι. Αφήνουμε να μουσκέψει καλά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα και τη σόδα που έχουμε διαλύσει το χυμό. Ανακατεύουμε τα υλικά και τα ρίχνουμε στο αλεύρι, κρατώντας λίγο. 
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή. Δεν βάζουμε όλο το αλεύρι μαζί, ίσως να μη το πάρει όλο. Από την ώρα που θα μπει το αλεύρι δεν ζυμώνουμε πολύ. 
Πλάθουμε τα φοινίκια σε μέγεθος μπουκιάς, αριαδιάζουμε σε λαμαρίνα και ψήνουμε για 25' σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160στον αέρα. 
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρει βράση δεν ανακατεύουμε ξανά. 
Βράζουμε για 5'-6' σε μέτρια φωτιά. 
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το σιρόπι. Βάζουμε κοντά κοντά τα καυτά φοινίκια και τα περιχύνουμε στο ταψί με το κρύο σιρόπι. 
Αφήνουμε να κρυώσουν και να ρουφήξουν


πηγη:argiro.gr/athinorama.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου