Οι προετοιμασίες για τον εορτασμό του Πάσχα ξεκινούσαν πριν την Μ. Εβδομάδα με τον καθαρισμό του σπιτιού και το ασβέστωμα της αυλής .
Το Σάββατο του Λαζάρου οι κάτοικοι των χωριών της Ηπείρου πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και έλεγαν τα κάλαντα του Λαζάρου,κρατώντας ένα καλάθι (σπόρτα), που ήταν στολισμένο με λουλούδια και κουδούνια και ο σπιτονοικοκύρης τους φίλευε με αυγά.
Τη Μεγάλη Πέμπτη, από το πρωί οι γυναίκες ζύμωναν τσουρέκια και έβαφαν τα αυγά. Το πρώτο βαμμένο αυγό που έβγαζαν από την κατσαρόλα το τοποθετούσαν στο εικονοστάσι και το φύλαγαν εκεί μέχρι το επόμενο Πάσχα. Το αυγό αυτό ήταν κάτι σαν φυλαχτό για το σπίτι τα χωράφια και τα ζώα. Το αυγό της προηγούμενης χρονιάς θάβονταν στα χωράφια ή στα μαντριά πιστεύοντας ότι έτσι τα «γεννήματα» της γης ή των ζώων θα είναι πολλά.
Το βράδυ της Ανάστασης οι νοικοκυραίοι γυρνώντας από την εκκλησία και πριν μπουν στο σπίτι σταύρωναν την εξώπορτα με το Άγιο Φως και μετά άναβαν το καντήλι έτσι ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν το Άγιο Φως όλο το χρόνο στο σπίτι.
Πατροπαράδοτο γεύμα της Κυριακής του Πάσχα ήταν το σουβλιστό αρνί. Όμως παραδοσιακή θεωρούταν η γάστρα στην οποία έψηναν το πασχαλινό κρέας. Συνήθιζαν επίσης να φτιάχνουν πολλών ειδών πίτες. Ακόμα ένα παραδοσιακό ηπειρώτικο φαγητό, ήταν η συκωταριά με σπανάκι στη γάστρα το οποίο το έτρωγαν αντί για μαγειρίτσα. Σε πολλά χωριά μαζεύονταν οι χωριανοί στις πλατείες ή στις αλάνες έψηναν, έτρωγαν, έπιναν και γλεντούσαν όλοι μαζί.
Οι πασχαλινές εθιμικές και λατρευτικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονταν την Κυριακή του Πάσχα με τον Εσπερινό της Αγάπης. Στα χωριά που πολιούχος είναι ο Αγ. Γεώργιος συνήθισαν επίσης, να κάνουν γλέντια τα οποία διαρκούσαν μέχρι την Τρίτη μέρα του Πάσχα.
Όλα τα παραπάνω έθιμα αναβιώνουν, ευτυχώς, ακόμα και στις μέρες μας.
Τα κουλουράκια αυτά γίνονται με πρόβειο βούτυρο, εξού και το άρωμα και η τραγανή υφή.
120 γρ. πρόβειο βούτυρο,
μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
1 κουτ. γλυκού αμμωνία (διαλυμένη σε 40 ml νερό)
20 ml λικέρ κράνι (ή άλλο της αρεσκείας μας)
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο ροδόνερο (για το ράντισμα)
λίγο ροδόνερο (για το ράντισμα)
ζάχαρη άχνη (για το πασπάλισμα)
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, την αμμωνία, το λικέρ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν.
Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και αλλάζουμε το σύρμα με το γάντζο, το ειδικό εξάρτημα για ζύμες.
Συνεχίζουμε το χτύπημα, ρίχνοντας σταδιακά το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. (Μπορεί να μη χρειαστεί όλο το αλεύρι.)
Συνεχίζουμε το χτύπημα, ρίχνοντας σταδιακά το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. (Μπορεί να μη χρειαστεί όλο το αλεύρι.)
Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 170° C και στρώνουµε µε λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
Πλάθουµε µε τη ζύμη μεγάλα (με εξωτερική διάμετρο περίπου 6 - 7 εκ.), στρογγυλά κουλούρια και τα αραδιάζουµε στο ταψί, σε απόσταση 2 - 3 εκ. µεταξύ τους.
Πλάθουµε µε τη ζύμη μεγάλα (με εξωτερική διάμετρο περίπου 6 - 7 εκ.), στρογγυλά κουλούρια και τα αραδιάζουµε στο ταψί, σε απόσταση 2 - 3 εκ. µεταξύ τους.
Ψήνουµε για περίπου 15 - 20 λεπτά, µέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς αλλά να μη ροδίσουν. Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Τα ραντίζουμε με λίγο ροδόνερο και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη.
Τα ραντίζουμε με λίγο ροδόνερο και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη.
πηγη:gastronomos.gr/ipirotikos.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου