Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Γιαννιώτικα πασχαλινά κουλούρια



Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της ορθοδοξίας, κατά την οποία γιορτάζεται η Ανάσταση του Ιησού Χριστού, μετά από την Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών. Τα έθιμα του Πάσχα είναι από τα πιο ωραία έθιμα της Ελλάδας. Τα κόκκινα αυγά που σπάμε το Μεγάλο Σάββατο, το κάψιμο του Ιούδα, οι λαμπάδες που μεταφέρουν το Άγιο Φως από την εκκλησία στο σπίτι, η Περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους και τα βαρελότα που χαιρετίζουν την ανάσταση είναι μερικά από τα πιο γνωστά πασχαλινά έθιμα
Την Μ. Τρίτη  οι νοικοκυρές φτιάχνουν τα κουλουράκια και την Μεγάλη Πέμπτη τα τσουρέκια.(

Αυτή η συνταγή είναι για παραδοσιακά κουλούρια της Ηπείρου 
Υλικά 

Για 50-60 κουλούρια


αυγά:10

αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 1050 – 1200 γρ., 
(ανάλογα με το πόσο θα «πάρει» η ζύμη, 
έτσι ώστε να είναι μαλακή)
βανίλιες: 2-3
μαγειρική αμμωνία: 1 φακελάκι (30 γρ.)
ζάχαρη: 500 γρ.
βούτυρο (πρόβειο, αγελαδινό ή φυτίνη): 250 γρ.
γάλα: 1 ποτήρι του νερού 
(200ml περίπου)για να διαλύσουμε την αμμωνία 

Tip:Με το γάλα τα κουλούρια βγαίνουν πιο μαλακά, μπορούμε εναλλακτικά αντί για γάλα να βάλουμε χυμό πορτοκάλι, ή μισό ποτήρι γάλα – μισό ποτήρι χυμό πορτοκάλι.

Εκτέλεση 
Λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία. Χωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους και τα βάζετε σε δύο διαφορετικά σκεύη (μπορείτε να τα χτυπήσετε και μαζί για μεγαλύτερη ευκολία αλλά θα γίνουν λιγότερο αφράτα). Χτυπάτε τα ασπράδια με το μίξερ για να αφρατέψουν και να σχηματιστεί μαρέγκα.

Χτυπάτε με το μίξερ τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη ώσπου να ενωθεί το μίγμα και εν συνεχεία προσθέτετε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας ελαφρά με μια μαρίζ. Ρίχνετε λίγο αλεύρι, συνεχίζετε να χτυπάτε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνετε το βούτυρο και ακόμη λίγο αλεύρι. Ζεσταίνετε το γάλα (να είναι χλιαρό), ρίχνετε μέσα την αμμωνία για να διαλυθεί και την προσθέτετε στο παραπάνω μίγμα.
 Επειδή η αμμωνία θα «φουσκώσει» καλό είναι να μην γεμίσετε το ποτήρι με το γάλα μέχρι πάνω καθώς και να το τοποθετήσετε πάνω ακριβώς από το μίγμα μας. (Αν χρησιμοποιήσετε χυμό πορτοκάλι αντί για γάλα, διαλύετε την αμμωνία στο χυμό). Προσθέτετε τις βανίλιες, ανακατεύετε και προσθέτετε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια.

Αφήνετε το μίγμα λίγο να σφίξει. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C. Λαδώνετε το ταψί και τα χέρια μας, παίρνετε με ένα κουτάλι ζύμη, την τοποθετείτε στο ταψί και πλάθετε τα κουλουράκια σε ό,τι σχήμα θέλετε αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν πολύ. Για να πετύχετε το κλασικό σχήμα που είναι στρογγυλό και μεγάλο, όπως τα σουσαμένια κουλούρια Θεσσαλονίκης, ανοίγετε αρχικά με το δάχτυλό μας μια τρύπα στη μέση και εν συνεχεία με κυκλικές κινήσεις σπρώχνετε ελαφρά προς τα τοιχώματα.

Τα ψήνετε για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν (η ώρα εξαρτάται από τον κάθε φούρνο γι’ αυτό είμαστε προσεκτικοί). Είναι πρακτικό να έχουμε 2-3 ταψιά διαθέσιμα για να τελειώσετε το «φούρνισμα» πιο γρήγορα.Όταν βγάζετε το ταψί από το φούρνο βγάζετε με μια σπάτουλα τα κουλούρια μας, τα οποία τοποθετείτε σε ένα κουτί, μπωλ ή ό,τι άλλο θέλετε. 

Καθαρίζετε το ταψί από τα υπολείμματα (π.χ. με χαρτί κουζίνας) για να είναι καθαρό για την επόμενη φουρνιά και το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς πριν συνεχίσετε με την υπόλοιπη ζύμη.
Το Άχνισμα (Προαιρετικό)
Τα κουλουράκια τρώγονται άνετα μόλις βγουν από το φούρνο, αλλά πολλές φορές επιλέγετε να «αχνίσετε» κάποια από αυτά. Είναι εξίσου νόστιμα και σαφώς πιο γιορτινά !

Θα χρειαστείτε ροδόνερο, κατά προτίμηση βιολογικό. Αφού κρυώσουν λίγο τα κουλούρια (ή και την επόμενη μέρα), αλείφετε με πινέλο το ροδόνερο στα κουλούρια, το αφήνετε λίγο έτσι ώστε να είναι ελαφρώς νωπά και ρίχνετε από πάνω τη ζάχαρη άχνη.

πηγη:icookgreek.com/
ara-zw.wikispaces.com

Related Posts:

  • Κουραμπιέδες Aμυγδάλου Αυτοί οι κουραμπιέδες έχουν την κλασσική βουτυρένια γεύση του κουραμπιέ- θεϊκό πράγμα- είναι φοβερά τριφτοί και πλούσιοι σε αμύγδαλο. Εγώ π… Read More
  • ‘Ενα ξεχωριστό ζελέ πορτοκάλι Το πορτοκάλι είναι ένα από τα πιο κοινά και δημοφιλή φρούτα στον κόσμο, λόγω της εύκολης διαθεσιμότητάς του όλο το χρόνο και της νόστιμης γεύσης … Read More
  • Κουραμπιές Ο κουραμπιές, αυτό το μικρό εύθρυπτο γλυκό αποτελεί το πιο μυρωδάτο σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μαζί με το μελομακάρονο.… Read More
  • Κουραμπιέδες αμυγδάλου με στέβια Λαχταριστοί κουραμπιέδες αμυγδάλου, φτιαγμένοι χωρίς ζάχαρη, για να μπορέσουν όλοι να απολαύσουν τα χριστουγεννιάτικα γλυκά!!! Για να έχουμε τ… Read More
  • Τάρτα με μους κάστανο Τα κάστανα κάνουν αυτή την εποχή την εμφάνισή τους και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε τόσο σε φαγητά όσο και σε γλυκά. Στην ζαχαροπαλέτα της κου… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου