Παραδοσιακό φαγητό της κουζίνας των Σκανδιναβικών χωρών και της Ρωσίας και gourmet καπνιστή λιχουδιά από τη Σκωτία, ο σολομός, φαίνεται να ξεπερνά τα τοπικά σύνορα και να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στα επίσημα τραπέζια πολλών χωρών ανά την υφήλιο - μεταξύ των οποίων και της δικής μας - αποτελώντας ένα ιδιαίτερο έδεσμα θαλασσινής γεύσης.
Πρόκειται πράγματι, για μια πολύτιμη τροφή με τεράστια διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για ένα υγιές δέρμα, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μια γερή καρδιά και διαύγεια νου. Αποτελεί το‘Α’ και το ‘Ω-3’ της διατροφής, καθώς είναι μια από τις καλύτερες πηγές των απαραίτητων για τον οργανισμό, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Προτιμότερο είναι να αγοράζετε ολόκληρο το φιλέτο της πλευράς του σολομού παρά ξεχωριστά κομμάτια και να προτιμάτε τις φέτες που είναι κομμένες οριζόντια κατά μήκος του ψαριού. Όταν τον διαλέγετε, το χρώμα του πρέπει να είναι ‘ζωντανό’ ρόζ, οι γραμμές της σάρκας του ευδιάκριτες και οι γραμμές του λίπους όχι ιδιαίτερα μεγάλες.
Πρόκειται πράγματι, για μια πολύτιμη τροφή με τεράστια διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για ένα υγιές δέρμα, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μια γερή καρδιά και διαύγεια νου. Αποτελεί το‘Α’ και το ‘Ω-3’ της διατροφής, καθώς είναι μια από τις καλύτερες πηγές των απαραίτητων για τον οργανισμό, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Προτιμότερο είναι να αγοράζετε ολόκληρο το φιλέτο της πλευράς του σολομού παρά ξεχωριστά κομμάτια και να προτιμάτε τις φέτες που είναι κομμένες οριζόντια κατά μήκος του ψαριού. Όταν τον διαλέγετε, το χρώμα του πρέπει να είναι ‘ζωντανό’ ρόζ, οι γραμμές της σάρκας του ευδιάκριτες και οι γραμμές του λίπους όχι ιδιαίτερα μεγάλες.
Αν δεν τηγανιστεί έχει ελάχιστες θερμίδες και μεγάλο ποσοστό πρωτεΐνης, καθιστώντας το ιδανικό για όσους κάνουν δίαιτα, αφού δίνει στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και πολύ λίγες θερμίδες.
Ιδανικό πιάτο για αποτοξίνωση από το κρέας!
Υλικά
2 φιλέτα σολομό με το δέρμα περίπου 180 γρ. έκαστο
2 κ.σ. πολύ ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
50 γρ. παγωμένη μαργαρίνη με βούτυρο
1 κ.σ. άνηθο
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
Για τις ταλιατέλες λαχανικών
2 καρότα τρυφερά
2 κολοκύθια πολύ τρυφερά
30 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
λίγο χυμό λεμόνι
Εκτέλεση
Για το σολομό
Ζεσταίνουμε τηγάνι με το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε το σολομό. Βάζουμε τα φιλέτα στο καυτό τηγάνι και ψήνουμε για 3' με το δέρμα προς τα επάνω να το βλέπουμε.
Αναποδογυρίζουμε το ψάρι και ψήνουμε για 3-4' να ροδίσει η πέτσα. Τα βγάζουμε σε πιάτο.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2-3' χωρίς να πάρει χρώμα, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το 1/3 του όγκου του.
Προσθέτουμε κομμάτι κομμάτι την παγωμένη μαργαρίνη ανακατεύοντας.
Τέλος πασπαλίζουμε με τα βότανα και στύβουμε λίγο χυμό λεμονιού.
Βάζουμε τα φιλέτα σε πιάτο και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Ζεσταίνουμε τηγάνι με το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε το σολομό. Βάζουμε τα φιλέτα στο καυτό τηγάνι και ψήνουμε για 3' με το δέρμα προς τα επάνω να το βλέπουμε.
Αναποδογυρίζουμε το ψάρι και ψήνουμε για 3-4' να ροδίσει η πέτσα. Τα βγάζουμε σε πιάτο.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2-3' χωρίς να πάρει χρώμα, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το 1/3 του όγκου του.
Προσθέτουμε κομμάτι κομμάτι την παγωμένη μαργαρίνη ανακατεύοντας.
Τέλος πασπαλίζουμε με τα βότανα και στύβουμε λίγο χυμό λεμονιού.
Βάζουμε τα φιλέτα σε πιάτο και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Για τις ταλιατέλες λαχανικών
Καθαρίζουμε το καρότο και πλένουμε τα κολοκύθια.
Με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε κάνουμε σε πολύ λεπτές φέτες σαν ταλιατέλες στην μακριά πλευρά των λαχανικών.
Ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη. Προσθέτουμε τα λαχανικά και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε για λίγα λεπτά ελαφρά να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το λεμόνι.
Καθαρίζουμε το καρότο και πλένουμε τα κολοκύθια.
Με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε κάνουμε σε πολύ λεπτές φέτες σαν ταλιατέλες στην μακριά πλευρά των λαχανικών.
Ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη. Προσθέτουμε τα λαχανικά και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε για λίγα λεπτά ελαφρά να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το λεμόνι.
Σερβίρουμε ένα στρώμα χρωματιστών λαχανικών (ταλιατέλες λαχανικών) και επάνω ξαπλώνουμε το σολομό.
Περιχύνουμε με λίγη σάλτσα.
Περιχύνουμε με λίγη σάλτσα.
πηγη:argiro.gr/iatronet.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου