Το προφιτερόλ (profiterole ή αλλιώς, choux à la crème), είναι ένα γαλλικό επιδόρπιο με γεμιστές μπάλες φτιαγμένες από ζύμη choux, γεμιστές με κτυπημένη κρέμα ζαχαροπλαστικής, ή (ιδίως στις ΗΠΑ) παγωτό κρέμα. Οι μπάλες γαρνίρονται με σάλτσα σοκολάτας ή καραμέλας ή ζάχαρη άχνη.
Σε ορισμένες περιοχές, ο όρος profiterole χρησιμοποιείται για μικρές μπαλίτσες που γεμίζονται με χτυπημένο παγωτό και ολοκληρώνεται με σοκολάτα, αν και η χρήση ποικίλλει και μπορεί να περιλαμβάνονται και άλλες γεμίσεις.
Ιστορία
Η προέλευση τόσο της ζύμης όσο και του ονόματος προφιτερόλ είναι από τη Γαλλία.
Τη λέξη profiterole (επίσης το συναντάμε ως prophitrole, profitrolle, profiterolle) τη συναντάμε στα αγγλικά από το 1604, «δανεική» από τη γαλλική γλώσσα. Η αρχική έννοια στα αγγλικά και τα γαλλικά είναι ασαφής, αλλά αργότερα σήμαινε ένα είδος ρολού ψημένο κάτω από τη στάχτη.
Μια γαλλική συνταγή του 17ου αιώνα για Potage de profiteolles ή profiterolles περιγράφει μια σούπα από αποξηραμένα ψωμάκια (προφανώς τα profiterole) σιγοβρασμένα σε ζωμό αμυγδάλου και γαρνιρισμένα με το λειρί του πετεινού, τρούφες κ.λπ. Η σημερινή έννοια της λέξης βεβαιώνεται κατά τον 19ο αιώνα.
Η «φουσκωμένη κρέμα» (cream puff) εμφανίστηκε σε μενού των εστιατορίων των ΗΠΑ από το 1851, αν όχι και νωρίτερα.
Το profiterole στην Ελλάδα (ελληνικά: προφιτερόλ, prophiteról) και στην Ιταλία είναι το γνωστό μας γλύκισμα, το οποίο περιέχει γεμιστά choux γαρνιρισμένα με σάλτσα σοκολάτας και κρέμα σαντιγί.
Εκτέλεση
Για τα σου
Η προέλευση τόσο της ζύμης όσο και του ονόματος προφιτερόλ είναι από τη Γαλλία.
Τη λέξη profiterole (επίσης το συναντάμε ως prophitrole, profitrolle, profiterolle) τη συναντάμε στα αγγλικά από το 1604, «δανεική» από τη γαλλική γλώσσα. Η αρχική έννοια στα αγγλικά και τα γαλλικά είναι ασαφής, αλλά αργότερα σήμαινε ένα είδος ρολού ψημένο κάτω από τη στάχτη.
Μια γαλλική συνταγή του 17ου αιώνα για Potage de profiteolles ή profiterolles περιγράφει μια σούπα από αποξηραμένα ψωμάκια (προφανώς τα profiterole) σιγοβρασμένα σε ζωμό αμυγδάλου και γαρνιρισμένα με το λειρί του πετεινού, τρούφες κ.λπ. Η σημερινή έννοια της λέξης βεβαιώνεται κατά τον 19ο αιώνα.
Η «φουσκωμένη κρέμα» (cream puff) εμφανίστηκε σε μενού των εστιατορίων των ΗΠΑ από το 1851, αν όχι και νωρίτερα.
Το profiterole στην Ελλάδα (ελληνικά: προφιτερόλ, prophiteról) και στην Ιταλία είναι το γνωστό μας γλύκισμα, το οποίο περιέχει γεμιστά choux γαρνιρισμένα με σάλτσα σοκολάτας και κρέμα σαντιγί.
Απολαυστικό γλυκό με γεμάτη γεύση σοκολάτας!
Υλικά
200 γρ. νερό
125 γρ. γάλα πλήρες
100 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 μέτρια αβγά χτυπημένα
Για τη σάλτσα σοκολάτας
220 γρ. σοκολάτα 60%-70% περιεκτικότητα σε κακάο
40 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
2 κ.σ. μέλι
120-150 γρ. γάλα (ανάλογα την πυκνότητα που θέλουμε)
παγωτό βανίλια, σαντιγί ή κρέμα ζαχαροπλαστικής για το γέμισμα
Για τα σου
Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαργαρίνη με βούτυρο. Μόλις αρχίσουν να βράζουν αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε δυνατά μέχρι να μοιάζει το μείγμα με πουρέ πατάτας στην όψη και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Απλώνουμε το μείγμα σε ανοιχτή επιφάνεια να κρυώσει ελαφρά. Το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα χτυπημένα αβγά σταδιακά ανακατεύοντας με την ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό και μεταξένιο.
Βάζουμε τη ζύμη για σου μέσα σε κορνέ και κόβουμε τρύπα με διάμετρο 1-1/2 εκ.
Βάζουμε τη ζύμη για σου μέσα σε κορνέ και κόβουμε τρύπα με διάμετρο 1-1/2 εκ.
Σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος κόβουμε σουδάκια με διάμετρο 3 εκ. Αραιά μεταξύ τους. Βρέχοντας τα ακροδάχτυλα ισιώνουμε την επιφάνεια από τα σου.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190ºC για 15 λεπτά να πάρουν όγκο, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά περίπου επιπλέον, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190ºC για 15 λεπτά να πάρουν όγκο, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά περίπου επιπλέον, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Μόλις μπορούμε να τα πιάσουμε, μετά από λίγα λεπτά, κάνουμε με μαχαιράκι μυτερό τρύπα στη βάση τους για να μην λασπώσουν εσωτερικά.
Φανταστείτε, τα σου γίνονται σαν μπαλονάκια που κρατάνε μέσα τη θερμοκρασία από το ψήσιμο και στο τέλος θα νοτίσουν μέσα.
Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως. Αν δεν τα καταναλώσετε όλα βάλτε στα σε σακούλα τροφίμων στην κατάψυξη.
Φανταστείτε, τα σου γίνονται σαν μπαλονάκια που κρατάνε μέσα τη θερμοκρασία από το ψήσιμο και στο τέλος θα νοτίσουν μέσα.
Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως. Αν δεν τα καταναλώσετε όλα βάλτε στα σε σακούλα τροφίμων στην κατάψυξη.
Για τη σάλτσα σοκολάτας
Βάζουμε την σοκολάτα ψιλοκομμένη σε μπολ για μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά και να λιώσει. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη με βούτυρο και το μέλι. Ανακατεύουμε να λιώσουν τα υλικά. Σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας για να έχουμε μια παχύρρευστη και ζεστή σος σοκολάτας.
Αφήνουμε λίγο να γίνει χλιαρή και να σταθεροποιηθεί ελαφρά η σος σοκολάτας.
Την κάνουμε όσο ρευστή θέλουμε. Προσθέτοντας ή αφαιρώντας γάλα.
Βάζουμε την σοκολάτα ψιλοκομμένη σε μπολ για μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά και να λιώσει. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη με βούτυρο και το μέλι. Ανακατεύουμε να λιώσουν τα υλικά. Σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας για να έχουμε μια παχύρρευστη και ζεστή σος σοκολάτας.
Αφήνουμε λίγο να γίνει χλιαρή και να σταθεροποιηθεί ελαφρά η σος σοκολάτας.
Την κάνουμε όσο ρευστή θέλουμε. Προσθέτοντας ή αφαιρώντας γάλα.
Μοντάρισμα γλυκού
Γεμίζουμε τα σου από κάτω ή τα κόβουμε στη μέση, με παγωτό (μαλακό παγωτό σε κορνέ) και τα βάζουμε σε μπολ ή σε δίσκο περιχύνοντας τα ταυτόχρονα με ρευστή σος σοκολάτας.
Αν θέλουμε, τα γεμίζουμε με σαντιγί ή κρέμα ζαχαροπλαστικής και τα σερβίρουμε με παγωτό και σος σοκολάτας.
Γεμίζουμε τα σου από κάτω ή τα κόβουμε στη μέση, με παγωτό (μαλακό παγωτό σε κορνέ) και τα βάζουμε σε μπολ ή σε δίσκο περιχύνοντας τα ταυτόχρονα με ρευστή σος σοκολάτας.
Αν θέλουμε, τα γεμίζουμε με σαντιγί ή κρέμα ζαχαροπλαστικής και τα σερβίρουμε με παγωτό και σος σοκολάτας.
πηγη:argiro.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου