Λαχταριστές και ζουμερές, οι φράουλες -που τώρα βρίσκονται στην εποχή τους- θα σας προσφέρουν όλη τη διατροφική τους αξία και νοστιμιά, φτάνει να ξέρετε ποιες να διαλέξετε και πώς να τις φυλάξετε.
Αποτελούν χαρακτηριστικό κέντημα στο μαντίλι της Δυσδαιμόνας στον Oθέλλο, έχουν γίνει ταινία από τον Ingmar Bergman («Άγριες Φράουλες») και στο Βέλγιο υπάρχει μουσείο αφιερωμένο σε αυτές. Παραπέμπουν σε στιγμές απόλαυσης, έχουν το χρώμα του πάθους και θυμίζουν καρδιά. Το άρωμά τους είναι χαρακτηριστικό και χρησιμοποιείται συχνά στην παρασκευή αρωμάτων και καλλυντικών. Είναι γλυκές και ζουμερές, τρώγονται σκέτες, με ζάχαρη, γιαούρτι ή σαντιγί, και φυσικά συνδυάζονται τέλεια με σοκολάτα ή ένα ποτήρι σαμπάνια. Εντρυφήστε, λοιπόν, στα μυστικά του καρπού του πάθους και γευτείτε όσα έχει να σας προσφέρει.
Μους ή αλλιώς φράουλα αφρός στο ποτήρι με κέικ «ποτισμένο» σε σιρόπι φράουλας.
Υλικά
Μερίδες 12
Για τη μους
600 γρ. φράουλες, καλά πλυμένες και καθαρισμένες
40 γρ. ζάχαρη
15 γρ. φύλλα ζελατίνης
350 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
Για το κέικ
3 μεγάλα αυγά
220 γρ. ζάχαρη
100 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
70 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο για τη φόρμα
1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (σε βαζάκια στα σούπερ μάρκετ - προαιρετικά)
Για το σιρόπι
220 ml νερό
170 γρ. ζάχαρη
100 γρ. φράουλες, πολτοποιημένες στο μούλτι
Σιρόπι: Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε σε μέτρια φωτιά τη ζάχαρη με τα 170 ml από το νερό για περίπου 2 - 3 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού, μέχρι να σχηματιστεί ένα σχετικά δεμένο σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και τον πολτό φράουλας. Ανακατεύουμε να αναμειχθούν και αφήνουμε στην άκρη.
Κέικ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C και βουτυρώνουμε μια παραλληλόγραμμη φόρμα αλουμινίου για κέικ.
Χτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε σταδιακά τα αυγά, τη βανίλια, την κρέμα και το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
Αδειάζουμε τη ζύμη στη φόρμα, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για 45 λεπτά. Ελέγχουμε τρυπώντας με ένα λεπτό μαχαίρι στο κέντρο του κέικ. Αν βγει στεγνό, είναι έτοιμο, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμη.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Κόβουμε το κέικ σε κύβους περίπου 2 - 3 εκ. και κρατάμε μερικούς (περίπου 10) στην άκρη, για τη διακόσμηση.
Βουτάμε κάθε κύβο στο σιρόπι φράουλας για λίγα δευτερόλεπτα και βάζουμε από 2 - 3 στη βάση 12 χαμηλών ποτηριών ή ατομικών μπολ. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη μους.
Μους: Σε ένα μικρό μπολ με κρύο νερό μουλιάζουμε τις ζελατίνες για περίπου 10 λεπτά. Πολτοποιούμε στον ηλεκτρικό πολυκόφτη τις φράουλες με τη ζάχαρη. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το 1/4 της ποσότητας από τις πολτοποιημένες φράουλες για 2 - 3 λεπτά. Στύβουμε με τα δάχτυλά μας τις ζελατίνες, τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να λιώσουν και να αναμειχθούν. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Παράλληλα, χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα την κρέμα γάλακτος για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφριά σαντιγί. Ρίχνουμε τον πολτό φράουλας, τις φράουλες με τη ζελατίνη και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να αναμειχθούν. Βγάζουμε τα ποτήρια με το κέικ από το ψυγείο, τα γεμίζουμε με τη μους και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, μέχρι να σφίξει.
Σερβίρισμα: Βουτάμε τους κύβους κέικ που είχαμε κρατήσει στην άκρη στο υπόλοιπο σιρόπι φράουλας και στολίζουμε την επιφάνεια της μους.
πηγη:gastronomos.gr/vita.gr
Μους: Σε ένα μικρό μπολ με κρύο νερό μουλιάζουμε τις ζελατίνες για περίπου 10 λεπτά. Πολτοποιούμε στον ηλεκτρικό πολυκόφτη τις φράουλες με τη ζάχαρη. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το 1/4 της ποσότητας από τις πολτοποιημένες φράουλες για 2 - 3 λεπτά. Στύβουμε με τα δάχτυλά μας τις ζελατίνες, τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να λιώσουν και να αναμειχθούν. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Παράλληλα, χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα την κρέμα γάλακτος για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφριά σαντιγί. Ρίχνουμε τον πολτό φράουλας, τις φράουλες με τη ζελατίνη και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να αναμειχθούν. Βγάζουμε τα ποτήρια με το κέικ από το ψυγείο, τα γεμίζουμε με τη μους και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, μέχρι να σφίξει.
Σερβίρισμα: Βουτάμε τους κύβους κέικ που είχαμε κρατήσει στην άκρη στο υπόλοιπο σιρόπι φράουλας και στολίζουμε την επιφάνεια της μους.
πηγη:gastronomos.gr/vita.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου