Η καρύδα, με τη γλυκιά πλούσια γεύση και το χαρακτηριστικό άρωμα, είναι για εμάς μια εξωτική ατραξιόν, που μάλλον σπανίως έρχεται στο τραπέζι μας. Για εκείνους, όμως, που ζουν σε τροπικές χώρες –και αποτελούν το 1/3 του πληθυσμού παγκοσμίως- όπου η καρύδα είναι αυτοφυές δέντρο, η σάρκα της και το «γάλα» της έχουν μεγαλύτερη διατροφική σημασία από αυτήν που έχουν στη Δύση οι αγελάδες, το κρέας τους και το γάλα τους!
Οι ιθαγενείς τους υποδέχθηκαν μάλλον τρομακτικά: φορώντας μάσκες από κελύφη καρύδας στο πρόσωπο κα κρατώντας ανθρώπινα κόκαλα στα χέρια. Πάντως, ύστερα από "διαπραγματεύσεις", τους άφησαν να φύγουν παίρνοντας μαζί τους μια γερή προμήθεια από καρύδες. Έγραφε λοιπόν ο Πιγκαφέτα: «Όπως εμείς έχουμε το ψωμί, το κρασί και το λάδι, έτσι και αυτοί παίρνουν όλα αυτά τα πράγματα από τις καρύδες. Με δύο από αυτά τα δένδρα, μια ολόκληρη οικογένεια δέκα ατόμων, μπορεί να συντηρηθεί».
Ένα κέικ για να συνοδεύσει τον απογευματινό σας καφέ ή για να γίνει ένα κολατσιό για τα παιδιά!
Υλικά
(Mερίδες: 12)
5 αβγά
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε και στρώνουμε λαδόκολλα σε μακρόστενη φόρμα του κέικ.
2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι.3. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα, το ρούμι και το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά. Ρίχνουμε την καρύδα. Απαλά ανακατεύουμε και αδειάζουμε στην έτοιμη φόρμα.
3. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει για 15' ώστε να φύγει η περισσότερη υγρασία.
4. Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα να αραιώσει. Αλείφουμε το κέικ.
5. Ετοιμάζουμε το γλάσο. Ανακατεύουμε το χυμό, το ξύσμα και την άχνη. Ζεσταίνουμε το γλάσο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει τη μορφή σιροπιού.
6. Αλείφουμε με το υγρό γλάσο το κέικ. Αφήνουμε για 5'-10' και ξαναβάζουμε στο φούρνο.
7. Σβήνουμε το φούρνο κι αφήνουμε για 5' να στεγνώσει. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Όταν κρυώσει το γλάσο θα ασπρίσει.
πηγη:argiro.gr/athinorama.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου