Ένα από τα αγαπημένα Π.Ο.Π τυριά των Ελλήνων είναι το κασέρι.
Τι γνωρίζουμε όμως για αυτό το τυρί;
Η ιστορία του κασεριού είναι μακρόχρονη. Πρόδρομός του θεωρείται το, ιταλικής προέλευσης, Casio Cavallo, που σημαίνει στην κυριολεξία «τυρός έφιππος». Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, το τυρί αυτό διαδόθηκε σε διάφορες χώρες, όπου έγινε γνωστό με διαφορετικά ονόματα. Έχουν εντοπιστεί δεκατέσσερις περίπου παραλλαγές στην προφορά του ονόματος, από χώρα σε χώρα.
Στην Ελλάδα θεωρείται ότι διαδόθηκε στο διάστημα μεταξύ 1885 και 1890, φτάνοντας αρχικά στη Θεσσαλία, μέσω Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ανατολικής Ρωμυλίας, με την ονομασία «κασκαβάλι». Η ονομασία σταδιακά αντικαταστάθηκε από την ονομασία «Κασέρι».
Το 1994, η ονομασία «Κασέρι» αναγνωρίστηκε ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και αφορά στο ημίσκληρο τυρί που παράγεται παραδοσιακά σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, αλλά και στους Νομούς Λέσβου και Ξάνθης, από γάλα πρόβειο ή μίγμα πρόβειου με γίδινο (σε αναλογία όχι μεγαλύτερη από 20%), που προέρχεται αποκλειστικά από τις ίδιες περιοχές. Η παρασκευή και η ωρίμαση του τυριού γίνονται επίσης αποκλειστικά σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στις οριζόμενες περιοχές.
Το κασέρι τρώγεται σκέτο, ζευγαρώνει με ψωμί που μόλις βγήκε από τον φούρνο, ως θρυλικό ψωμοτύρι, λιώνει απολαυστικά στο τοστ, μπαίνει στην τυρόπιττα και σε όλες τις πίττες, αποτελεί νόστιμο συστατικό για μια πληθώρα συνταγών και, μαζί με τη φέτα, είναι το πιο διαδεδομένο Ελληνικό τυρί.
Το 1994, η ονομασία «Κασέρι» αναγνωρίστηκε ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και αφορά στο ημίσκληρο τυρί που παράγεται παραδοσιακά σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, αλλά και στους Νομούς Λέσβου και Ξάνθης, από γάλα πρόβειο ή μίγμα πρόβειου με γίδινο (σε αναλογία όχι μεγαλύτερη από 20%), που προέρχεται αποκλειστικά από τις ίδιες περιοχές. Η παρασκευή και η ωρίμαση του τυριού γίνονται επίσης αποκλειστικά σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στις οριζόμενες περιοχές.
Το κασέρι τρώγεται σκέτο, ζευγαρώνει με ψωμί που μόλις βγήκε από τον φούρνο, ως θρυλικό ψωμοτύρι, λιώνει απολαυστικά στο τοστ, μπαίνει στην τυρόπιττα και σε όλες τις πίττες, αποτελεί νόστιμο συστατικό για μια πληθώρα συνταγών και, μαζί με τη φέτα, είναι το πιο διαδεδομένο Ελληνικό τυρί.
Αυτό το κέικ τυριού, που μοιάζει με τυρόψωμο, αποτελεί ιδανικό κολατσιό για απογευματινό ή για την παραλία το καλοκαίρι. Συνδυάστε το με μια σαλάτα με αγγούρι ή ντομάτα.
1. Σε μπολ βάζουμε τα αυγά και τη μαργαρίνη και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη για 3΄-4΄. Προσθέτουμε το αλεύρι, το δυόσμο, το κασέρι και στο τέλος το μπέικιν πάουντερ. Τελειώνουμε το ζύμωμα με το χέρι ν’ αναμιχθούν καλά όλα τα υλικά.
2. Λαδώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για περίπου 35΄.
Υλικά
(8 Μερίδες)
2 φλ. τσαγιού τριμμένο κασέρι
1½ φλ. τσαγιού αλεύρι μαλακό
3 αυγά
2 κ.σ. μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
2 κ.σ. φρέσκος δυόσμος
ψιλοκομμένος
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
1. Σε μπολ βάζουμε τα αυγά και τη μαργαρίνη και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη για 3΄-4΄. Προσθέτουμε το αλεύρι, το δυόσμο, το κασέρι και στο τέλος το μπέικιν πάουντερ. Τελειώνουμε το ζύμωμα με το χέρι ν’ αναμιχθούν καλά όλα τα υλικά.
2. Λαδώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για περίπου 35΄.
πηγη:argiro.gr/cheeselovers.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου