Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Γαύρος στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και δεντρολίβανο

  No comments    
categories: 


Το πλακί, εμβληματικό πιάτο της παραδοσιακής μας κουζίνας, θα αναμείξει τη γεύση του ψαριού με τη γλύκα της μελωμένης ντομάτας και θα δώσει μια πεντανόστιμη σάλτσα. Το μαγείρεμα στο φούρνο είναι ένας τρόπος να φτουρήσει το ψάρι, που ως γνωστόν είναι "φρούτο", ώστε να γίνει "φαγητό", που θα ταΐσει όλη την οικογένεια. 
Ο συνδυασμός του με φρέσκα λαχανικά, μυρωδικά και καλό ελαιόλαδο, το μετατρέπει σε ένα θεϊκό πιάτο με αξεπέραστη γεύση. Η προσοχή πρέπει να δοθεί και εδώ στο ψήσιμο του ψαριού, που δεν πρέπει επ' ουδενί να στεγνώσει. (athinorama.gr)

Με 2,50 ευρώ η μερίδα αυτό το φαγητό θα γίνει το αγαπημένο του καλοκαιριού.



Υλικά

(Μερίδες 4)


1½ κιλό γαύρος

2 μέτριες, ώριμες ντομάτες, κομμένες σε μέτριους κύβους, χωρίς σπόρια (τις αφήνουμε με τη φλούδα τους, αν είναι λεπτή, αλλιώς τις ξεφλουδίζουμε)
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο και ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. σούπας ξερό και θρυμματισμένο (ή 1½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη)

2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας

20 ml ξίδι από κρασί περίπου
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Για να καθαρίσουμε το γαύρο, κόβουμε τα κεφάλια και µε τον αντίχειρά μας ανοίγουμε προσεκτικά το σώμα κάθε ψαριού κατά μήκος, από το κεφάλι προς την ουρά, τραβώντας µε τον τρόπο αυτό οπωσδήποτε τα εντόσθια και, αν θέλουμε, και τη ραχοκοκαλιά. Ξεπλένουμε γρήγορα το γαύρο, σε δόσεις, κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, και τον στραγγίζουμε σε σουρωτήρι για 15 - 20 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C.

Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκάνη ρίχνουμε τους κύβους ντομάτας, το σκόρδο, το δεντρολίβανο ή τη ρίγανη, τη μουστάρδα, το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και το μισό ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το γαύρο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο ταψί, το απλώνουμε να πάει παντού και αδειάζουμε εκεί το μείγμα του γαύρου.

Το απλώνουμε όσο καλύτερα γίνεται και το ψήνουμε, για 10 - 12 λεπτά, σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και, ιδανικά, με πατάτες τηγανητές.

πηγη:gastronomos.gr





Related Posts:

  • Το μενού του Δεκαπενταύγουστου Όπου κι αν γιορτάζετε τον Δεκαπενταύγουστο το οικογενειακό μεσημεριανό εορταστικό τραπέζι με το καλό πλούσιο και καλοκαιρινό φαγητό ενώνει την οικο… Read More
  • Οδηγός σωστής συμπεριφοράς στο τραπέζι Τι θα πρέπει να γνωρίζετε την επόμενη φορά που θα βγείτε για επίσημο δείπνο. Μπορεί στις ταβέρνες και τα σουβλατζίδικα τα πράγματα να είναι απ… Read More
  • Φαγητά από 235 έως 370 θερμίδες Kάνετε δίαιτα ή προσπαθείτε να μείνετε στα κιλά σας; Έχετε βαρεθεί τις σούπες και τα νερόβραστα κολοκύθια; Σας προτείνουμε 15 νόστιμα ολιγοθ… Read More
  • Μπισκοτάκια παρμεζάνας Η παρμεζάνα είναι ιταλικό τυρί, φτιάχνετε από γάλα αγελάδας και έχει χαμηλά λιπαρά. Ανήκει στην κατηγορία των κίτρινων, σκληρών τυριών και έχει… Read More
  • Κριτσίνια ελαιόλαδου με καρότο Τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών,είναι η πλουσιότερη φυτική πηγή βήτα-καροτίνης και έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Εξ… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου