Τα τηγανιτά με κουρκούτι είναι πολύ νόστιμα, πολύ καλοκαιρινά, σηκώνουν άνετα το τσίπουρο και το ούζο, κάνουν μεζέδες πρώτης τάξης και η τραγανή κρούστα τους είναι συνδεδεμένη με την έννοια του «έντεχνου» μεζέ και την μερακλίδικη χρήση του τηγανιού.
Υπάρχουν πολλών ειδών κουρκούτια: το κουρκούτι με μαγιά δίνει ένα είδος ψωμένιου λουκουμά γύρω από το τρόφιμο που τηγανίζουμε, το κουρκούτι με μαρέγκα φτιάχνει ένα αέρινο λουκουμά, το κουρκούτι με το κορν φλάουρ είναι πιο λεπτό και μοιάζει με αυτό που οι γιαπωνέζοι ονομάζουν «τεμπουρα», κλπ.
Όποια συνταγή κι αν επιλέξουμε, είναι βασικό το κουρκούτι να κολλήσει και να μείνει επάνω επάνω στο υλικό, φυλακίζοντας το κατά το τηγάνισμα σε μια τραγανή, χρυσαφένια θήκη.
Κουρκούτι με σόδα και ελαιόλαδο
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
400 ml σόδα αναψυκτικό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
Κουρκούτι με μαγιά και μπύρα
Κουρκούτι με μαρέγκα και μπύρα
2 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 μικρό κουτί μπύρα ξανθιά
1 κοφτό κ.γ. αλάτι
1 πρέζα πάπρικα
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ σε μεγάλο μπολ. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Xτυπάμε την μπύρα με τους κρόκους και ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι. Ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά.
Αφήνουμε το χυλό 1 ώρα στο ψυγείο. Λίγο πριν χρησιμοποιήσουμε το κουρκούτι, χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα με μια πρέζα αλάτι. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο χυλό ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω με μια κυκλική, απαλή κίνηση.
Κουρκούτι με αυγά και κορνφλάουρ
Υλικά
1 φλ. αλεύρι
1 φλ. κορν φλάουρ
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
2 αυγά
2 φλ. νερό παγωμένο
Εκτέλεση
Κουρκούτι με ελαιόλαδο και γλυκάνισο
Υλικά
2 φλ. αλεύρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σφηνάκι τσίπουρο
2 φλ. σόδα
1 κ.γ. τριμμένο γλυκάνισο
1 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
Κουρκούτι με σόδα και ελαιόλαδο
Κατάλληλο για λαχανικά σε μπουκιές, για μπακαλιάρο παστό και για όλα τα φιλέτα ψαριών.
Υλικά
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
400 ml σόδα αναψυκτικό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε μεγάλο μπολ. Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε τη σόδα και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα υγρά στο αλεύρι και ανακατεύουμε.
Κουρκούτι με μαγιά και μπύρα
Κατάλληλο κυρίως για φιλέτα ψαριών, γαρίδες, μύδια αλλά και κομματάκια τυριού όπως μια γραβιέρα ή κεφαλοτύρι.
Υλικά
250 γρ. αλεύρι
250 γρ. αλεύρι
500 γρ. μπύρα ξανθή
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
Εκτέλεση
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε μεγάλο μπολ. Αφήνουμε τη μπύρα έξω από το ψυγείο τουλάχιστον δύο ώρες. Σε ξεχωριστό μπολ, διαλύουμε σε ½ φλ. χλιαρό νερό τη μαγιά. Προσθέτουμε την ζάχαρη και την μπύρα και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε τα υγρά υλικά μέσα στο μπολ με το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μίγμα.
Σκεπάζουμε το μπολ και το μεταφέρουμε σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα για να φουσκώσει (όπως κάνουμε με το ψωμί ή τα τσουρέκια) και να εμφανισθούν φουσκάλες στην επιφάνεια του μίγματος.
Σκεπάζουμε το μπολ και το μεταφέρουμε σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα για να φουσκώσει (όπως κάνουμε με το ψωμί ή τα τσουρέκια) και να εμφανισθούν φουσκάλες στην επιφάνεια του μίγματος.
Κουρκούτι με μαρέγκα και μπύρα
Ιδιαίτερα κατάλληλο για μύδια, λεπτοκομμένα λαχανικά και φιλεταρισμένα μικρά ψαράκια (γαύροι, σαρδέλες).
Υλικά
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 μικρό κουτί μπύρα ξανθιά
1 κοφτό κ.γ. αλάτι
1 πρέζα πάπρικα
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ σε μεγάλο μπολ. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Xτυπάμε την μπύρα με τους κρόκους και ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι. Ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά.
Αφήνουμε το χυλό 1 ώρα στο ψυγείο. Λίγο πριν χρησιμοποιήσουμε το κουρκούτι, χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα με μια πρέζα αλάτι. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο χυλό ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω με μια κυκλική, απαλή κίνηση.
Κουρκούτι με αυγά και κορνφλάουρ
Κατάλληλο για λαχανικά σε λεπτές φέτες, για γαρίδες, για μύδια και για μικρά φιλεταρισμενα ψαράκια (γαύροι, σαρδέλες).
1 φλ. αλεύρι
1 φλ. κορν φλάουρ
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
2 αυγά
2 φλ. νερό παγωμένο
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέκιν πάουντερ σε μεγάλο μπολ. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε το νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα με τον αυγοδάρτη μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε τα αυγά με το νερό στο αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο για 1 ώρα.
Κουρκούτι με ελαιόλαδο και γλυκάνισο
Ιδανικό για μικρά ψαράκια, γαρίδες και μύδια.
2 φλ. αλεύρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σφηνάκι τσίπουρο
2 φλ. σόδα
1 κ.γ. τριμμένο γλυκάνισο
1 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το γλυκάνισο. Σε άλλο μπολ χτυπάμε καλά με τον αβγοδάρτη το τσίπουρο και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε στο μπολ τη σόδα και το μείγμα ελαιόλαδο –τσίπουρο. Ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα.
πηγη:athinorama.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου