Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Γαλατόπιτα Μάνης



Ο καθημερινός αγώνας της Μανιάτισσας να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της στα χωράφια, αλλά ταυτόχρονα να φροντίσει και την οικογένεια της,δημιούργησε μια γρήγορη και εξαιρετικά θρεπτική κουζίνα,βασισμένη σε υλικά ντόπιας παραγωγής.
Η γαλατόπιτα είναι από τις πιο θρεπτικές Ελληνικές πίτες τη συναντούμε σε όλη την Ελλάδα με την ιδιαιτερότητα όμως της κάθε περιοχής ως προς την παρασκευή της.

Η ιδιαιτερότητα της Γαλατόπιτας Μάνης βρίσκεται στις στρώσεις ενδιάμεσα στα φύλλα, όπου η ζάχαρη και το αμύγδαλο, καραμελώνουν το φύλλο και το διατηρούν κριτσανιστό.
Αποτέλεσμα εικόνας για αμυγδαλόψιχα


Υλικά 
9 φύλλα Κρούστας 
100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αμυγδαλόψιχα
1 κ.σ. κανέλα
100 γρ. λιωμένο βούτυρο κρύο

Για την επάλειψη
2 αβγά
100 γρ. ζάχαρη

Για την κρέμα
2 λίτρα φρέσκο γάλα
300 γρ. ζάχαρη
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 βανίλιες

ξύσμα λεμονιού
5 αβγά
50 γρ. βούτυρο γάλακτος
1 πρέζα αλάτι
Αποτέλεσμα εικόνας για βούτυρο γάλακτοςΑποτέλεσμα εικόνας για αυγα

Εκτέλεση

Σε μπoλ βάζουμε τα αυγά, τη μισή ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι, το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Με σύρμα τα χτυπάμε καλά. Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί και προσθέτουμε την άλλη μισή ζάχαρη. 

Παίρνουμε 2 φλ. χλιαρό γάλα και αραιώνουμε το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας με σύρμα. Τα προσθέτουμε στο γάλα, ανακατεύοντας. Αφήνουμε λίγα λεπτά να δέσει η κρέμα, ανακατεύοντας τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε.

Στο μπλέντερ βάζουμε τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και την κανέλα. Τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη. Βουτυρώνουμε μεγάλο στρογγυλό ταψί. Απλώνουμε ακτινωτά 3 πολίτικα φύλλα, αφού πρώτα τα βουτυρώσουμε ένα ένα. 
Πασπαλίζουμε με κανέλα, αμύγδαλο, ζάχαρη. Απλώνουμε 3 φύλλα που προεξέχουν στις άκρες, αφού τα βουτυρώσουμε. 
Πασπαλίζουμε με κανέλα, αμύγδαλο, ζάχαρη. Επαναλαμβάνουμε με 3 βουτυρωμένα και πασπαλισμένα φύλλα. Τέλος, αδειάζουμε την κρέμα.

Χτυπάμε τα δύο αυγά με τη ζάχαρη σε μπολ και περιχύνουμε την επιφάνεια της γαλατόπιτας. Γυρίζουμε όλες τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, καλύπτοντας τη μισή επιφάνεια της πίτας. 
Η μέση της πίτας μένει ακάλυπτη. Αλείφουμε τα φύλλα με όσο βούτυρο περισσέψει. 
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 170οC στην κάτω σχάρα, για 45′ περίπου, έως ότου ροδίσει καλά.

πηγη:argiro.gr











0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου