Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Μαρμελάδα κυδώνι με βανίλια

Φαίνεται πως αναφορές του κυδωνιού στην αρχαιότητα δεν είναι τυχαίες, αφού το φρούτο αυτό περιέχει πολύτιμες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που το καθιστούν έναν από τους πιο υγιεινούς καρπούς.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως και κάλιο, ενώ περιέχει επίσης βιταμίνη C, A και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχει διαιτητικές ίνες σε γενναιόδωρες ποσότητες, ενώ ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά του βρίσκεται ο φώσφορος και ο σίδηρος.

Το φρούτο αυτό περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες τανίνης που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και λιθώδη κύτταρα, ενώ οι θερμίδες που αποδίδει στα 100 γραμμάριά του ανέρχονται στις 60.

Αποτέλεσμα εικόνας για κυδώνια

Υλικά 

5 κυδώνια (περίπου 450 γρ. έκαστο)
3 φλ. νερό

3-1/2 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική

Χυμό από 1/2 μέτριο λεμόνι
1 κ.γ ξύσμα λεμόνι
1 μπαστούνι βανίλια (σκισμένο)

Αποτέλεσμα εικόνας για κυδώνια

Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε τα κυδώνια. Τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη ή τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα και περιχύνουμε με το νερό. Μαζεύουμε φλούδες και καρδιές, τα δένουμε σε τουλπάνι και τα βάζουμε να βράσουν μαζι με τα φρούτα. Αφήνουμε να πάρουν βράση και έπειτα να βράσουν για περίπου 15 λεπτά.
Αφαιρούμε το τουλπάνι με τις φλούδες (το πετάμε αφού το στραγγίσουμε καλά). Αν έχουμε κόψει τα κυδώνια σε κομμάτια τα πολτοποιούμε με ράβδο-μπλέντερ.
Τότε προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμόνι, τη σκισμένη κάθετα βανίλια και ανακατεύουμε τακτικά με ξύλινη κουτάλα, ενώ αφήνουμε να βράσει για περίπου 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Όσο βράζει η μαρμελάδα και καραμελώνει η ζάχαρη, θα ροδίσει και το χρώμα της, και στο τέλος θα έχει ενα απαλό ροζ χρώμα.
Η μαρμελάδα ειναι έτοιμη όταν αφήνει παχιά στρώση στη ράχη της κουτάλας.
Μοιράζουμε σε 2 αποστειρωμένα βάζα.

Αποτέλεσμα εικόνας για κυδώνια

Χρήσιμες συμβουλές για τους λάτρεις του κυδωνιού

-Διαλέξτε τα κυδώνια που είναι μεγάλα, σκληρά και κίτρινα (με λίγα ή καθόλου σημεία πράσινου).
-Αν διαπιστώσετε στάμπες και περίεργους λεκέδες πάνω στο κυδώνι ή αυτό είναι πολύ μικρό, καλύτερα να μην το προτιμήσετε.
-Σιγοβράστε τα ή ψήστε τα και μην προσθέσετε πολλή ζάχαρη, καθώς το φρούτο όσο μαγειρεύεται γλυκαίνει. Δοκιμάστε τη γεύση του μετά το μαγείρεμα για να δείτε αν και πόσο γλυκαντικό θα προσθέσετε.

-Αφαιρέστε τους σπόρους του πριν το μαγειρέψετε. Όπως στα μήλα, τα βερίκοκα και άλλα παρόμοια φρούτα, οι σπόροι περιέχουν αμυγδαλίνη, η οποία στο στομάχι μας αποδεσμεύει αργά υδροκυάνιο και μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση.

-Αποθηκεύστε τα μέσα σε πλαστική σακούλα και διατηρείστε τα στο ψυγείο για περίπου 2 μήνες.

-Δοκιμάστε τα με το χοιρινό, το μοσχάρι ή το κοτόπουλο για να τους δώσετε μια γλυκόξινη γεύση.

-Με τα κυδώνια μπορείτε επίσης να φτιάξετε μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, κομπόστα και λικέρ.


πηγη:argiro.gr/clickatlife.gr



Related Posts:

  • Red Velvet συνταγέςΑπ' το 1950 και μετά το Red Velvet αρχίζει να εμφανίζεται ως χριστουγεννιάτικο γλυκό του Νότου. Στις επόμενες δεκαετίες το γλυκό θα γίνει εμβληματικό… Read More
  • Χαλβάς με πορτοκάλι και σοκολάτα Η ιστορία του χαλβάΟ χαλβάς είναι δημοφιλές γλύκισμα το οποίο συναντάται σε διάφορες παραλλαγές σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, της Μεσογείου … Read More
  • Φράουλα γλυκό κουταλιού Γλυκά του κουταλιούΗ υπεροχή αυτή της εναλλακτικής είναι ότι τα γλυκά του κουταλιού έχουν μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη μια… Read More
  • Σάμαλι Πολίτικο με μαστίχα Το Σάμαλι (Sambalı Tatlısı ∼ Şam Tatlısı) είναι το γλυκό της Ανατολής και αυτό γιατί η ιστορία του περνάει από όλες τις λαμπρές της πόλης μέχρι ν… Read More
  • Χωνάκια παγωτού, «doughnut cone» Το παγωτό είναι το αγαπημένο επιδόρπιο του καλοκαιριού.H δροσερή και απίθανη γεύση του μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα. Ο ακόμα δε κ… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου