Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Χοληστερίνη:Πότε πραγματικά χρειαζόμαστε χάπι

  No comments    
categories: 

Το θέμα των επιπέδων της χοληστερίνης απασχολεί πολλούς ανθρώπους.

Διλήμματα όπως:
Η χοληστερίνη μου ανέβηκε
Δεν μπορώ να τη ρίξω
Να πάρω χάπι;
Τα χάπια με φοβίζουν κι αυτά, τι να κάνω;
Προβληματίζουν ένα μεγάλο μέρος του κοινού.
Πώς προέκυψε αυτή η ανησυχία και ποια είναι τα επιστημονικά δεδομένα πίσω από αυτήν; Ποιοι φόβοι είναι δικαιολογημένοι και ποιοι όχι;

Το καλύτερο θα ήταν να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πολλές φορές στην πορεία τα πράγματα μεταφέρονται αλλοιωμένα, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση σε ένα δεδομένο από ό,τι σε κάποια άλλα και στο τέλος καταλήγουμε σε εντελώς λανθασμένα συμπεράσματα. Γι’ αυτό προτιμώ πάντα να ανατρέχω στις αρχικές πηγές κάποιας πληροφορίας και όχι στις μετέπειτα αναφορές της.

Μια μικρή πόλη στη Μασαχουσέτη
Τo 1948 ξεκίνησε η μελέτη της πορείας της υγείας του πληθυσμού (6000 άτομα) σε μια μικρή πόλη των ΗΠΑ, το Φράμιγχαμ. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής επηρέασαν σημαντικά τη σύγχρονη καρδιολογία.
Το 1979, ερευνητές της μελέτης Φράμιγχαμ ανακοίνωσαν ότι όσοι είχαν τιμές ολικής χοληστερίνης πάνω από 270 mg παρουσίαζαν έναν μικρό, αλλά αυξημένο κίνδυνο για τα συγκεκριμένα νοσήματα. 

Αυτή ήταν η αρχή για τη σύνδεση της χοληστερίνης, στο μυαλό των γιατρών και του κοινού, με σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. 
Επακολούθησε ένας βομβαρδισμός σχετικά με το πόσο επικίνδυνη είναι η χοληστερίνη.

«Όσο υψηλότερες τιμές έχουμε στο αίμα μας τόσο πιο πιθανό είναι να «βουλώσουν» τα αγγεία μας.» Για τον παραπάνω λόγο πρέπει να ρίξουμε αυτές τις τιμές πάση θυσία. 
Είναι όμως αυτή όλη η αλήθεια; Σύμφωνα με τους ειδικούς κάποια από τα παραπάνω είναι και κάποια όχι.
Κάποιοι γιατροί ορκίζονται στο γεγονός ότι πρέπει να πέσει η χοληστερίνη πάση θυσία, ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούν να αποφύγουν τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής λόγω πιθανών προβλημάτων υγείας που μπορεί να προκύψουν.

Τι ακριβώς είναι η χοληστερίνη;
Η χοληστερίνη είναι ένα μόριο λίπους που παράγεται στο συκώτι και είναι απαραίτητη για πληθώρα λειτουργιών στον οργανισμό. Είναι απαραίτητη για τη δημιουργία βασικών συστατικών του οργανισμού, όπως της μεμβράνης των κυττάρων, για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, μεγάλου αριθμού ορμονών, όπως οι ανδρικές και οι γυναικείες ορμόνες. Χρησιμοποιείται επίσης ως καύσιμο για τον καρδιακό μυ.
Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά στο ανθρώπινο σώμα. Γι’ αυτό τον λόγο τα 2/3 της χοληστερίνης που κυκλοφορεί στο σώμα μας παράγονται από τον ίδιο τον οργανισμό. Μόνο το 1/3 προσλαμβάνεται από τις τροφές. Πώς γίνεται λοιπόν η χοληστερίνη να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για νόσο στα αγγεία μας;

Χοληστερίνη και Φλεγμονή
Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ αναφέρει σε πρόσφατη δημοσίευσή της ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της χοληστερίνης ως ένα υδραυλικό πρόβλημα, που καταλήγει στην απόφραξη των αρτηριών μας δεν ισχύει πλέον. Καταιγιστικά δεδομένα δείχνουν ότι η αυξημένη χοληστερίνη συνδέεται κυρίως με την παρουσία φλεγμονής.
Η φλεγμονή είναι ένας όρος που ακούγεται πολύ συχνά χωρίς να είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρος για τους περισσότερους από εμάς. Συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας και ιδιαίτερα με καρδιολογικά νοσήματα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για κάτι καλό, μια φυσιολογική λειτουργία. Στη Φλεγμονή το σώμα μας προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει κάποια απειλή (εσωτερική ή εξωτερική).

Κατά τη διάρκεια της φλεγμονής το σώμα μας:
Προκαλεί σύσπαση των αγγείων για να μειώσει την απώλεια αίματος σε περίπτωση αιμορραγίας
Αυξάνει την πηκτικότητα του αίματος για τον ίδιο λόγο
Αυξάνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων για να περιορίσει την ανάπτυξη μικροβίων
Τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται για να αποκαταστήσουν τυχόν βλάβες
Αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ώστε να είναι εφικτός ο πολλαπλασιασμός και η τροφοδοσία των παραπάνω μηχανισμών
Η αυξημένη χοληστερίνη σημαίνει πράγματι ότι κάτι δεν πάει καλά με τα αγγεία μας, δεν είναι όμως ο κακός της περίπτωσης. 
Πολύ χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης έχουν μάλιστα συνδεθεί και με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας από ρήξη των αγγείων! 
Η χοληστερίνη στην πραγματικότητα είναι ένας δείκτης της πιθανότητας καρδιαγγειακού κινδύνου όχι το αίτιο. 
Ένας αξιόπιστος δείκτης χρόνιας φλεγμονής είναι η CRP (C αντιδρώσα πρωτεΐνη). Χρησιμοποιείται ως δείκτης φλεγμονής των αγγείων και του κινδύνου για νόσο της καρδιάς.


Mε CRP κάτω από 1 mgr/lt, έχουμε μικρό καρδιαγγειακό κίνδυνο
Mε CRP 1-3 mgr/lt, βρισκόμαστε σε ένα μεσαίο επίπεδο κινδύνου
Με CRP πάνω από 3 mgr/lt, ο κίνδυνος είναι αυξημένος
Από τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν υπάρχει στ’ αλήθεια καλή και κακή χοληστερίνη. 
Γι’ αυτό άλλωστε μπορεί κάποιοι να έχουν υψηλές τιμές χοληστερίνης και να ζήσουν μέχρι τα βαθιά γεράματα, ενώ κάποιοι άλλοι με χαμηλές τιμές χοληστερίνης να έχουν σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα και χειρότερη πορεία υγείας.
Το βασικό πρόβλημα είναι αν συνυπάρχει φλεγμονή και αν είναι το σώμα μας σε θέση να τη διαχειριστεί γρήγορα και ανώδυνα. 
Από την άλλη, αν το σώμα μας χρειάζεται παραπάνω χοληστερίνη για να ανταποκριθεί και να διαχειριστεί κάποιο πρόβλημα, δεν θα ήταν καθόλου χρήσιμο ή ωφέλιμο να τη μειώσουμε.

Πώς προέκυψαν τα σημερινά όρια;
Το 2004 μια επιτροπή ειδικών στις ΗΠΑ (US National Cholesterol Education Program) συμβούλεψε όσους βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου για καρδιολογική νόσο, να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερίνης τους σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Το 2006 όμως, μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine βρήκε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να στηρίζουν την επίτευξη τόσο χαμηλών επιπέδων χοληστερίνης ή και στοιχεία που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τον καθορισμό οποιασδήποτε τιμής στόχου.

Αν κατεβάσω πολύ χαμηλά τη Χοληστερίνη μου;
Τότε είναι πιθανό να συμβούν αρκετά δυσάρεστα πράγματα στο σώμα σας. Όπως αναφέραμε παραπάνω η χοληστερίνη είναι ένα πολύ σημαντικό μόριο για τη λειτουργία του οργανισμού. Έχουμε βέβαια συνηθίσει να ακούμε μόνο κακά πράγματα γι’ αυτήν, η αλήθεια όμως είναι ότι το σώμα μας χρειάζεται χοληστερίνη για να λειτουργήσει. 
Στ’ αλήθεια η παρουσία της είναι ουσιαστική προϋπόθεση για την ίδια τη ζωή. Οι κυτταρικές μεμβράνες όλων των έμβιων όντων πάνω στον πλανήτη έχουν ως βασικό τους συστατικό τη χοληστερίνη. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ζωή, αν δεν υπήρχε χοληστερίνη!

Χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης έχουν συνδεθεί με:
Κατάθλιψη. Η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή σεροτονίνης
Σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων
Νευρολογικά νοσήματα. Ο εγκέφαλος περιέχει το 1/4 της συνολικής χοληστερίνης στο σώμα μας
Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Το σώμα μας φτιάχνει βιταμίνη D από τη χοληστερίνη

Τι μπορούμε να κάνουμε
Το θέμα της χοληστερίνης εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο καλής υγείας του οργανισμού. Θα πρέπει να μειώσουμε την πιθανότητα φλεγμονής: βάρος, διατροφή, έλλειψη άσκησης, στρες και να φροντίζουμε να έχει το σώμα μας όλα τα απαραίτητα συστατικά, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Δεν αποκτάμε υγεία με το να πανικοβαλλόμαστε και να διαταράσσουμε περαιτέρω τη βιοχημική ισορροπία του οργανισμού. 
Αποκτάμε υγεία όταν κάνουμε ενέργειες που δημιουργούν και ενισχύουν την υγεία μας. Το τελικό κριτήριο είναι: με βοηθούν να νιώθω καλύτερα και να είμαι πιο υγιής ή όχι;
Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι απλώς κάποια δεδομένα, αλλά περισσότερη βεβαιότητα γι’ αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και αυτό ισχύει σε όλους τους τομείς της ζωής.

Dr. Δημήτρη Τσουκαλά, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου UNI.NA. Federico II, Ειδικός στα Χρόνια Νοσήματα και τις Διαταραχές του Μεταβολισμού

πηγη:bioathens.com/ NaturaNrg #58

















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου