Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Aγιορείτικη Κουζίνα:Σουσαμόπιτα


 Αυτοί οι μικροί σπόροι του σουσαμιού που δίνουν γεύση σε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης ή σε μια φραντζόλα ψωμί, είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές; Πράγματι, το σουσάμι, καθώς και τα προϊόντα που παράγονται από αυτό, δηλαδή το ταχίνι και ο χαλβάς, είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνες, σε ωφέλιμα λιπαρά και σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά.

Φτιάχνουμε μια γλυκιά πίτα, πολύ υγιεινή σε σχέση με άλλα γλυκά που προσφέρεται για τις μέρες της νηστείας και όχι μόνο…Ένα Superfood γλυκό με σουσάμι και καρύδια. Ένα παραδοσιακό γλυκό που έχει ρίζες στην αρχαιότητα και φτιάχνετε σε διάφορες παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα.


Υλικά

½ κιλό σουσάμι
3 φλιτζάνια τσαγιού καρύδια κοπανισμένα
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
Κανέλα
Γαρύφαλλα σκόνη
1 κιλό φύλλα κρούστας
½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι
Καλαμποκέλαιο για άλειμμα

Σιρόπι: 6 ποτήρια ζάχαρη, 8 ποτήρια νερό
Εκτέλεση

Πλένουμε, καβουρντίζουμε και σπάζουμε το σουσάμι. Προσθέτουμε τα καρύδια, την ζάχαρη, την κανέλα και τα γαρύφαλλα. Στρώνουμε 7-8 φύλλα αλείφωντάς τα με λάδι. 
Κατόπιν αρχίζουμε να στρώνουμε διαδοχικά φύλλα για γέμιση. Στο τέλος αφήνουμε μερικά φύλλα σκέτα. , μόλις τελειώσουμε με τη διαδικασία αυτή, καίμε 1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι και το ρίχνουμε στην πίτα. 
Την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα. 
Όταν κρυώσει η πίτα, βράζουμε το σιρόπι για 8’ λεπτά και τη σιροπιάζουμε.

πηγη:monastiriaka.gr












Related Posts:

  • Σαλάτα με πλιγούρι, ρόδι και πορτοκάλι Ετοιμάζουμε μια σαλάτα με τα χρώματα και τα αρώματα φρούτων και λαχανικών που σε συνδυασμό με το πλιγούρι γίνεται χορταστική γεμάτη βιταμίνες και φυτι… Read More
  • Τα γλυκά της Καθαράς Δευτέρας Στην περίπτωση που θέλετε να ακολουθήσετε κατά γράμμα το έθιμο, τα γλυκά της Καθαράς Δευτέρας, θα πρέπει να περιοριστούν σε φρούτα φρέσκα ή ξερά κ… Read More
  • Ο χαλβάς του μπακάλη Ο “χαλβάς του μπακάλη” έφτασε στην Ελλάδα από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, που έφεραν μαζί τους τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του. Μάλιστα, κάποι… Read More
  • Χαλβάς με πορτοκάλι και σοκολάτα Η ιστορία του χαλβάΟ χαλβάς είναι δημοφιλές γλύκισμα το οποίο συναντάται σε διάφορες παραλλαγές σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, της Μεσογείου … Read More
  • Φράουλα γλυκό κουταλιού Γλυκά του κουταλιούΗ υπεροχή αυτή της εναλλακτικής είναι ότι τα γλυκά του κουταλιού έχουν μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη μια… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου