Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Κουλουράκια με μέλι, βανίλια και μαστίχα








Κλασικά και αγαπημένα κουλουράκια που μοσχοβολούν μαστίχα και δεν πρέπει να λείπουν από κανένα σπίτι τις μέρες του Πάσχα. Το μέλι τους δίνει ακόμη πιο νόστιμη γεύση.
Υλικά

(για 30-35 κομμάτια)



320γρ. βούτυρο αγελαδινό (ή μαργαρίνη), μαλακωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
150γρ. ζάχαρη
100γρ. μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
½ κουτ. γλυκού μαστίχα σκόνη
1 κουτ. γλυκού μαχλέπι, πολύ καλά κοπανισμένο στο γουδί
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 λοβό βανίλιας (χαράζετε κατά μήκος στη μέση με ένα μαχαιράκι και παίρνετε τα σπόρια) ή 2 καψουλάκια βανιλίνης
ελάχιστο αλάτι
5 αβγά
100ml γάλα
1.450 - 1.500γρ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κρόκο αβγού, για το άλειμμα


Εκτέλεση

Χτυπάτε στο μίξερ χειρός το μαλακωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξετε ένα μίγμα ανοιχτόχρωμο και σχετικά αφράτο.

Προσθέτετε το μέλι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα σποράκια βανίλιας (ή τη σκόνη), ελάχιστο αλάτι και χτυπάτε αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και στη συνέχεια σε υψηλότερη, μέχρι να φτιάξετε μια μαλακή και σχετικά αφράτη κρέμα.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε τα αβγά με το γάλα και τα αδειάζετε στο μίγμα του βούτυρου. Συνεχίζετε το χτύπημα για λίγα λεπτά, μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά και σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ.

Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε με τα χέρια, μέχρι να πάρετε μια μέτρια ζύμη. Τη ζυμώνετε για 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Την αφήνετε κατά μέρος για 10 λεπτά να ξεκουραστεί.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα μεγάλο ρηχό ταψί. 


Πλάθετε με το μίγμα κουλουράκια σε σχήμα στρογγυλό ή σε κοτσιδάκια και τα αραδιάζετε στο ταψί, σε απόσταση 2-3εκ. μεταξύ τους. Τα αλείφετε με τον κρόκο του αβγού και τα ψήνετε για 20-25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν.

πηγη:olivemagazine.gr/Ντίνα Νικολάου


Related Posts:

  • Μαρµελάδα µήλο με κανέλα Η μαρµελάδα αποτελεί έναν τρόπο διατήρησης φρούτων σε πολτοποιημένη μορφή, βρασμένων μαζί με ζάχαρη. Η μαρμελάδα αποκτά παχύρρευστη υφή χάρη … Read More
  • Μελομακάρονα Αυτή είναι η συνταγή από τα αγαπημένα μελομακάρονα της Αργυρώς! Δοκιμάστε την! Υλικά  240 γρ. σπορέλαιο 240 γρ. ελαιόλαδ… Read More
  • Τηγανίτες με φρούτα Οι ελληνικές τηγανίτες ονομάζονται tiganites (τηγανίτες, από την αρχαία ελληνική τηγανίτης) και είναι δημοφιλείς σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρ… Read More
  • Μελομακάρονα Με Μαύρη Ζάχαρη Έχω δοκιμάσει διάφορες συνταγές για μελομακάρονα, όμως η συγκεκριμένη είναι από τις πιο νόστιμες. Και όποιος άλλος την έχει φτιάξει όμως, π… Read More
  • Παραδοσιακά Φοινίκια από τη Λήμνο Τα μελομακάρονα έχουν ετυμολογικά αρχαιοελληνική προέλευση όσο και αν το μυαλό πάει στο «ιταλικό» μακαρόνι. Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου