Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Καλοκαιρινή κουζίνα:Εύκολες συνταγές που δεν θα σας αναγκάσουν να "λιώσετε" στην κουζίνα!

  No comments    
categories: 

Τι προστάζει η εποχή; Τι να μαγειρέψω που να είναι εύκολο, δροσερό, επίκαιρο; Αν έχετε τέτοιου είδους απορίες, αν το πρωί που ξυπνάτε σας απασχολεί τι να μαγειρέψετε που να μη σας κάνει να σκεφτείτε «πάλι τα ίδια και τα ίδια» σας προτείνουμε μερικές συνταγές της εποχής, που θα αλλάξουν λίγο τη μαγειρική σας πραγματικότητα χωρίς να σας υποχρεώσουν να μείνετε με τις ώρες στην κουζίνα ετοιμάζοντας χρονοβόρα και κουραστικά φαγητά.



Ριζότο με κατεψυγμένο αρακά, ντοματίνια και ελιές


Ένα υπέροχο ριζότο ό,τι πρέπει για τις καλοκαιρινές μέρες.

Υλικά

(Μερίδες: 4)

350 γρ. ρύζι για ριζότο, όπως αρμπόριο ή καρναρόλι (μπορούμε να το κάνουμε και με Καρολίνα)

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ

200 γρ. αρακάς, κατεψυγμένος

150 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση

10 - 15 μαύρες ελιές της αρεσκείας μας, χωρίς κουκούτσι, χοντροκομμένες (αν θέλουμε)

2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου βασιλικού ή δυόσμου, χοντροκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, κοπανισμένος

1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη

150 γρ. φέτα σκληρή, της αρεσκείας μας, κομμένη σε μικρούς κύβους
50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
1 κουτ. σούπας ξίδι, κατά προτίμηση από λευκό κρασί
200 ml λευκό κρασί, ξηρό
100 ml ελαιόλαδο
1 λίτρο νερό (ή αν ήδη έχουμε στο ψυγείο, σπιτικό ζωμό λαχανικών)


Διαδικασία


Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το νερό ή το ζωμό μαζί με το κρασί και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 3 - 4 λεπτά, ίσα-ίσα να ζεσταθεί, χωρίς να κοχλάσει. 
Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, για να διατηρήσουμε το υγρό ζεστό σε όλη τη διαδικασία του μαγειρέματος. 
Εν τω μεταξύ, σε μια άλλη, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα λαδιού σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον αρακά για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. 
Προσθέτουμε και το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 1 - 2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι και να λαδωθούν καλά. 
Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε μία δόση ζεστού υγρού, ώστε σχεδόν να καλυφθεί το ρύζι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαγειρεύουμε, πάντα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι το υγρό να απορροφηθεί από το ρύζι. 
Προσθέτουμε την επόμενη δόση ζωμού με τον ίδιο τρόπο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. 
Κάθε φορά προσθέτουμε την επόμενη δόση ζωμού, όταν η προηγούμενη έχει απορροφηθεί σχεδόν όλη από το ρύζι. 
Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20 - 25 λεπτά, μέχρι οι κόκκοι του ρυζιού να φουσκώσουν και να μαλακώσουν, παραμένοντας ωστόσο κάπως ζωντανοί «στο δόντι». Ισως δεν χρειαστούμε όλη την ποσότητα υγρού.Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε την παρμεζάνα, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε το ριζότο να «σταθεί» για περίπου 2 λεπτά.

Παράλληλα σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά την υπόλοιπη ποσότητα ελαιολάδου και σοτάρουμε τα ντοματάκια μαζί με τις ελιές (αν τις βάλουμε), το βασιλικό, τη ρίγανη και το ξίδι, για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Ρίχνουμε και τη φέτα, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.



Στραπατσάδα με πιπεριές

 Μια συνταγή που όλοι θέλουμε να απολαύσουμε για πρωινό, μεσημεριανό ή και βραδυνό το καλοκαίρι. Δροσιστική και πλήρης σε βιταμίνες!
Υλικά

(Μερίδες: 3-4)

6 αυγά
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 πράσινη πιπεριά κέρατο

1 πιπεριά Φλωρίνης

1 φλιτζ. τσαγιού φέτα, χοντροκομμένη

4 ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια

αλάτι, πιπέρι

ρίγανη ξερή, κατά βούληση

ελαιόλαδο

Διαδικασία
Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάτουμε σε λίγο λάδι το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 2-3 λεπτά. 
Ρίχνουμε τις ντομάτες και αφήνουμε να δέσει για λίγο η σάλτσα. Χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε τη φέτα και τα ρίχνουμε στη σάλτσα. Ψήνουμε για λίγη ώρα, περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά, μέχρι να γίνει η στραπατσάδα αλλά να μη στεγνώσουν τα αυγά. 


Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και σερβίρουμε με ψημένο ψωμί










Πίτα με κολοκυθάκια χωρίς φύλλο

Το καλοκαίρι θέλει χρώμα κι ελαφράδα,γρήγορες τάρτες ή σαν τάρτες, αποδεκτές από όλους ή σχεδόν όλους… και για να μην ξεχνιόμαστε: Περί ορέξεως… Κολοκυθόπιτα!


Υλικά
9 αβγά 


1 πρέζα αλάτι

150 γρ αλεύρι

1 φακελάκι ξερή μαγιά

4 κ. σ. σπορέλαιο (κατά προτίμηση σησαμέλαιο)

50 ml κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι

100 γρ φρέσκο ανθότυρο ή κατίκι Δομοκού
1 κ. σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κ. σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κ. σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ. σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
200 γρ κολοκυθάκια, τριμμένα στον τρίφτη του τυριού και καλά στραγγισμένα με τα χέρια μας
1 μάτσο κρεμμυδάκια, μαζί με τα πράσινα φύλλα τους, πολύ ψιλοκομμένα
10 γρ βούτυρο
αλάτι και πιπέρι 

Διαδικασία
Χτυπάμε με το σύρμα τα αβγά σε ένα μπολ, μαζί με μια πρέζα αλάτι, προσθέτουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το σπορέλαιο και τα ανακατεύουμε καλά. 
Θρυμματίζουμε το ανθότυρο με ένα πιρούνι και το ανακατεύουμε με το γιαούρτι ή την κρέμα γάλακτος και τα ψιλοκομμένα μυριστικά. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα τα δύο μείγματα και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα κολοκυθάκια. 
Αλατοπιπερώνουμε. 
Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα ή μια φόρμα του κέικ, με αποσπώμενα τοιχώματα και ρίχνουμε το μείγμα. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 150-160ο C, φούρνο, για 30 περίπου λεπτά, ελέγχοντας συχνά γιατί από φούρνο σε φούρνο ο χρόνος μπορεί να διαφέρει.


ΠΗΓΗ:gastronomos.gr/ Νένα Ισμυρνόγλου/Πολυξένη Ορφανού/stronoumetrapezi.gr/
/athinorama.gr


















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου