Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Γεμιστά μελομακάρονα Ρόδου


Σε αρκετά χωριά της Ρόδου, το σφάξιμο του χοίρου που μεγάλωναν οι οικογένειες γινόταν σε παρέες και με ειδική ιεροτελεστία. Από τα Χριστουγεννιάτικα φαγητά ήταν επίσης τα παραδοσιακά «γιαπράκια» τα οποία δεν έλειπαν από το τραπέζι. Σε ότι αφορά τα γλυκά τόσο στη Ρόδο όσο και στα υπόλοιπα νησιά το χαρακτηριστικό είναι οι δίπλες, οι οποίες εξακολουθούν να κατασκευάζονται και σήμερα αλλά και τα γεμιστά μελομακάρονα με σουσάμι.
Από τα αξιοσημείωτα των ημερών είναι ότι την ημέρα των Χριστουγέννων οι κάτοικοι της Ρόδου συνηθίζουν να πηγαίνουν οικογενειακά στην εκκλησία και αμέσως μετά να επισκέπτονται τους ηλικιωμένους γονείς και παππούδες για τις σχετικές ευχές.




Δοκιμάστε αυτά τα Χριστούγεννα τα παραδοσιακά μελομακάρονα Ρόδου με σουσάμι.

Υλικά

(2 κιλά περίπου)

1½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + λίγο, για το ταψί
1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
χυμός από 1 πορτοκάλι
1 φλιτζ. καφέ κονιάκ
1/2 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
1/2 κουτ. σούπας γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
6 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζ. τσαγιού σουσάμι, για πασπάλισμα
Γέμιση
1 φλιτζ. τσαγιού σουσάμι
1 κουτ. σούπας μέλι
1/2 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη (προαιρετικά)
1/2 κουτ. σούπας γαρύφαλλο τριμμένο (προαιρετικά)

Σιρόπι
2 φλιτζ. τσαγιού μέλι
2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζ. τσαγιού νερό
1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, το λάδι με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε αυγοδάρτη. Προσθέτουμε σταδιακά τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα, συνεχίζοντας το χτύπημα για λίγο ακόμη. Σταματάμε το μίξερ και, ρίχνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι, ξεκινάμε το ζύμωμα. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη.
Αλείφουμε ένα μεγάλο ταψί με λάδι και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.


Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά για τη γέμιση σε ένα μπολ. Παίρνουμε μικρές δόσεις ζύμης και τις πλάθουμε σε μακρόστενο σχήμα. Πατικώνουμε το κάθε ζυμαράκι και βάζουμε στο κέντρο του 1 κουταλάκι από τη γέμιση. 
Κλείνουμε θωρακίζοντας τη γέμιση στο εσωτερικό του, διατηρώντας το μακρόστενο σχήμα. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη και η γέμιση. 
Βάζουμε τα μελομακάρονα στο λαδωμένο ταψί σε σειρές, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους. 
Τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού. 
Βγάζουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο και τα βουτάμε στο ζεστό σιρόπι το πολύ για 1 λεπτό. 
Μετά τα αφήνουμε να στραγγίξουν, ιδανικά πάνω σε σχάρα, για τουλάχιστον 3 ώρες. 

Τα βάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το μισό φλιτζάνι σουσάμι.

πηγη:gastronomos.gr/golden-greece.gr






Related Posts:

  • Σάμαλι Πολίτικο με μαστίχα Το Σάμαλι (Sambalı Tatlısı ∼ Şam Tatlısı) είναι το γλυκό της Ανατολής και αυτό γιατί η ιστορία του περνάει από όλες τις λαμπρές της πόλης μέχρι ν… Read More
  • Βούτυρο αμυγδάλου Το βούτυρο αμυγδάλου έχει φυτικές ίνες, που βοηθάνε στην καλύτερη πέψη και λειτουργία του εντέρου. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του είν… Read More
  • Σαρακοστιανά φοινίκια Αν θέλουμε να ακολουθήσουμε αυστηρά τη Σαρακοστή, θα πρέπει να αποχωριστούμε όλα τα ζωικά προϊόντα: γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι, αβγό, με την εξαίρ… Read More
  • Σκόουνς Τα scones, είναι μικρές λιχουδιές που μοιάζουν λίγο με κέικ, λίγο με αφράτο ψωμί, λίγο με τσουρέκι… Οι Εγγλέζοι, και οι Αμερικανοί, τα τρώνε για πρωι… Read More
  • Σάμαλι με μαστιχα νηστίσιμο Το Σάμαλι, όπως και ο Μπαμπάς (Şambaba) είναι γλυκά της Συρίας.Η Δαμασκός (Şam) ήταν γνωστή για τα αρωματικά τριαντάφυλλα, τα ρόδα της Δαμασκο… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου