Το αυθεντικό, Αγγλικό μπανόφι(Banoffee Pie)όπου η λέξη μπανόφι είναι σύνθετη,από το banana και toffee (όπου toffee, μια καραμελένια σως βουτύρου και ζάχαρης).
Έκανε την πρώτη του εμφάνιση εν έτει 1972 στο The Hungry Monk Restaurant της Αγγλίας. Στην κανονική του μορφή έχει βάση τάρτας,τα μπισκότα degistive όμως εξυπηρετούν την «εύκολη πλευρά» της συνταγής!
Αν θέλετε να απολαύσετε το Banoffee Pie στην πιο εύκολη εκδοχή του, ακολουθήστε την συνταγή!
Εκτέλεση
H καραμέλα για όσους θέλουν τον κλασικό τρόπο
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ζαχαρούχο.
Προσοχή αφαιρούμε την ετικέτα και βάζουμε μία φλούδα λεμονιού μέσα στην κατσαρόλα.
Καλύπτουμε με νερό την κατσαρόλα.
Προσέχουμε να μην εξατμιστεί το νερό, άν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό.
Βράζουμε 3 ώρες.
Αφαιρούμε τα κουτία από την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσουν καλά σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα ανοίξουμε.
Στήσιμο του γλυκού
Αν θέλετε να απολαύσετε το Banoffee Pie στην πιο εύκολη εκδοχή του, ακολουθήστε την συνταγή!
Υλικά
2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα ή
2 κουτιά έτοιμο καραμελωμένο γάλα
1 λεμόνι
80 gr. βούτυρο
180 gr. μπισκότα degestive
300 ml. κρέμα γάλακτος πλήρες
2-3 μπανάνες
50 gr. σοκολάτα γάλακτος
H καραμέλα για όσους θέλουν τον κλασικό τρόπο
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ζαχαρούχο.
Προσοχή αφαιρούμε την ετικέτα και βάζουμε μία φλούδα λεμονιού μέσα στην κατσαρόλα.
Καλύπτουμε με νερό την κατσαρόλα.
Προσέχουμε να μην εξατμιστεί το νερό, άν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό.
Βράζουμε 3 ώρες.
Αφαιρούμε τα κουτία από την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσουν καλά σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα ανοίξουμε.
Στήσιμο του γλυκού
-Τρίβουμε τα μπισκότα στο multi, προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο και ανακατεύουμε.
Σε ένα μέτριο τσέρκι "χτίζουμε" τα πλαινά και την βάση δημιουργώντας μια τάρτα.
-Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε μεταλλικό κάδο μέχρι να σφίξει και κατόπιν τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
-Τοποθετούμε την βάση σε μια πιατέλα.
-Στρώνουμε το καραμελωμένο ζαχαρούχο, περίπου 1 1/2 κουτιά.
-Κόβουμε τις μπανάνες σε λεπτές φέτες κατά μήκος και τις τοποθετούμε σε όλη την επιφάνεια.
-Καλύπτουμε με την σαντυγί. Τρίβουμε την σοκολάτα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια.
-Βάζουμε στο ψυγείο 3 με 4 ώρες και σερβίρουμε.
Εκτέλεση
-Τοποθετώ το αλεύρι και την ζάχαρη σε ένα μπολ, κόβω το βούτυρο σε κύβους και το τρίβω με το αλεύρι μέχρι να δημιουργηθούν γρομπαλάκια (τα λεγόμενα bread crumbs). Στο τέλος προσθέτω το αυγό, ανακατεύω και τοποθετώ στο ψυγείο για 30’.
-Αφού «δέσει» η ζύμη την ανοίγω με τον πλάστη και την στρώνω στην βάση της φόρμας. Την τρυπάω με ένα πιρούνι, την καλύπτω με λαδόκολλα και την γεμίζω με φασόλια.
-Ψήνω για 15’ στους 180°C και στην συνέχεια αφαιρώ την λαδόκολλα και τα φασόλια και ψήνω την βάση για άλλα 10’ περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει ομοιόμορφα. Αφού ψηθεί, την αφήνω να κρυώσει.
Σε ένα μέτριο τσέρκι "χτίζουμε" τα πλαινά και την βάση δημιουργώντας μια τάρτα.
-Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε μεταλλικό κάδο μέχρι να σφίξει και κατόπιν τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
-Τοποθετούμε την βάση σε μια πιατέλα.
-Στρώνουμε το καραμελωμένο ζαχαρούχο, περίπου 1 1/2 κουτιά.
-Κόβουμε τις μπανάνες σε λεπτές φέτες κατά μήκος και τις τοποθετούμε σε όλη την επιφάνεια.
-Καλύπτουμε με την σαντυγί. Τρίβουμε την σοκολάτα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια.
-Βάζουμε στο ψυγείο 3 με 4 ώρες και σερβίρουμε.
Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας την καραμέλα
Για το σπιτικό dulce di leche
180 γραμ. βούτυρο
180 γραμ. μαύρη ζάχαρη
2 συσκευασίες γάλα ζαχαρούχο (2 x 410 γρ.)
60 γραμ. ξύσμα σοκολάτας
Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την αυθεντική συνταγή φτιάχνουν την παρακάτω ζύμη τάρτας
Για την ζύμη
250 γρ. αλεύρι (κανονικό)
25 γρ. άχνη ζάχαρη
125 γρ. βούτυρο
1 ολόκληρο αυγό και 1 κρόκο
φόρμα διαμέτρου 25 εκ. κι αποσπώμενο πάτο
-Τοποθετώ το αλεύρι και την ζάχαρη σε ένα μπολ, κόβω το βούτυρο σε κύβους και το τρίβω με το αλεύρι μέχρι να δημιουργηθούν γρομπαλάκια (τα λεγόμενα bread crumbs). Στο τέλος προσθέτω το αυγό, ανακατεύω και τοποθετώ στο ψυγείο για 30’.
-Αφού «δέσει» η ζύμη την ανοίγω με τον πλάστη και την στρώνω στην βάση της φόρμας. Την τρυπάω με ένα πιρούνι, την καλύπτω με λαδόκολλα και την γεμίζω με φασόλια.
-Ψήνω για 15’ στους 180°C και στην συνέχεια αφαιρώ την λαδόκολλα και τα φασόλια και ψήνω την βάση για άλλα 10’ περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει ομοιόμορφα. Αφού ψηθεί, την αφήνω να κρυώσει.
πηγη:funkycook.gr/argiro.gr/grcookpad.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου