Και μία όμορφη παρουσίαση των εδεσμάτων, με όλα τα χρώματα και τις υφές δεμένα αρμονικά, θα προκαλεί να απλώνονται τα χέρια ασταμάτητα.Σ΄ένα πλατό με τυριά μπορούμε να συνδυάσουμε διαφορετικά είδη τυριών και συνήθως επιλέγουμε ένα μαλακό, ένα ημίσκληρο και ένα σκληρό.
Βέβαια θα το συνδυάσουμε μ΄ένα κρασί που θα χαρακτηρίζεται από αρώματα φρούτων
Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικούς χαρακτηριστικούς εκπροσώπους από κάθε κατηγορία.
Μαλακά: ανθότυρο, κατίκι, μανούρι, μπρι, μυζήθρα, ρικότα
Ημίσκληρα: γκούντα, γκορκοντζόλα, έμενταλ, κασέρι, μαστέλο, μετσοβόνε, ροκφόρ, τσένταρ, φορμαέλα, χαλούμι
Σκληρά: γραβιέρα, κεφαλοτύρι, λαδοτύρι, παρμεζάνα, πεκορίνο, σαν μιχάλη
Άλλα υλικά που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι:
– κράκερ, pretzel, κριτσίνια, παξιμάδια
– φρέσκα φρούτα (σταφύλι, σύκο, αχλάδι)
– αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, cranberries, δαμάσκηνα)
– ξηρούς καρπούς (με αδυναμία στα καρύδια και τα κάσιους)
– ελιές γεμιστές με κόκκινη πιπεριά
– μέλι, μαρμελάδες και τσάτνεϊ
– ντοματίνια
– αλλαντικά (προσούτο ή ένα πικάντικο σαλάμι)
Αν δημιουργήσετε ένα γιορτινό πλατό είναι αδύνατο να απουσιάζουν οι κόκκινες και πράσινες πινελιές.
Ντοματίνια και σπιτική σάλτσα βατόμουρο για το κόκκινο, δεντρολίβανο και ελιές για το πράσινο λοιπόν.
Κρεμώδες μπρι στο κέντρο, ροκφόρ και κασέρι στις άκρες.
Ημίσκληρα: γκούντα, γκορκοντζόλα, έμενταλ, κασέρι, μαστέλο, μετσοβόνε, ροκφόρ, τσένταρ, φορμαέλα, χαλούμι
Σκληρά: γραβιέρα, κεφαλοτύρι, λαδοτύρι, παρμεζάνα, πεκορίνο, σαν μιχάλη
pretzel
– κράκερ, pretzel, κριτσίνια, παξιμάδια
– φρέσκα φρούτα (σταφύλι, σύκο, αχλάδι)
– αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, cranberries, δαμάσκηνα)
– ξηρούς καρπούς (με αδυναμία στα καρύδια και τα κάσιους)
– ελιές γεμιστές με κόκκινη πιπεριά
– μέλι, μαρμελάδες και τσάτνεϊ
– ντοματίνια
– αλλαντικά (προσούτο ή ένα πικάντικο σαλάμι)
Αν δημιουργήσετε ένα γιορτινό πλατό είναι αδύνατο να απουσιάζουν οι κόκκινες και πράσινες πινελιές.
Ντοματίνια και σπιτική σάλτσα βατόμουρο για το κόκκινο, δεντρολίβανο και ελιές για το πράσινο λοιπόν.
Κρεμώδες μπρι στο κέντρο, ροκφόρ και κασέρι στις άκρες.
Πλατό με τυριά και σπιτική σάλτσα βατόμουρο
Υλικά
(Μερίδες: 2-4)
Για τη σάλτσα βατόμουρο
300 γραμμ. κατεψυγμένα βατόμουρα
100 γραμμ. ζάχαρη
160 γραμμ. μέλι
100 γραμμ. νερό
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι
Για το πλατό θα χρειαστούμε
3-4 διαφορετικά τυριά της αρεσκείας μας
(π.χ. μπρι,ροκφόρ και κασέρι)
αποξηραμένα βερίκοκα
αποξηραμένα cranberries
καρύδια
ελιές γεμιστές με πιπεριά
ντοματίνια
κράκερ, pretzel, κριτσίνια
σάλτσα βατόμουρο
Εκτέλεση
Για τη σάλτσα βατόμουρο
Για τη σάλτσα, βάζουμε όλα τα υλικά σε μία μικρή κατσαρόλα και φέρνουμε το μίγμα σε βρασμό.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 20-30' μέχρι να «δέσει» και να μείνει με ελάχιστα υγρά.
Δεν παραλείπουμε να την ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του βρασμού.
Περιμένουμε λίγη ώρα να κρυώσει και σερβίρουμε.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 20-30' μέχρι να «δέσει» και να μείνει με ελάχιστα υγρά.
Δεν παραλείπουμε να την ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του βρασμού.
Περιμένουμε λίγη ώρα να κρυώσει και σερβίρουμε.
Για το μπρι
Εντωμεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μικρό ταψί.
Ψήνουμε το μπρι για 15-20' και κατόπιν το βγάζουμε από το φούρνο.
Ψήνουμε το μπρι για 15-20' και κατόπιν το βγάζουμε από το φούρνο.
Για το πλατό, τακτοποιούμε όλα τα υλικά σε ένα δίσκο και σερβίρουμε.
πηγη:theonewithallthetastes.com
πηγη:theonewithallthetastes.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου