Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Μπουγιουρντί Σαλονικιώτικο

  No comments    
categories: 

Η λέξη μπουγιουρντί σήμαινε αρχικά την έγγραφη διαταγή αξιωματούχου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Είναι όμως και αυτός ο πικάντικος και καυτερός μεζές της σαλονικιώτικης κουζίνας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα βασικά συστατικά του, οι καυτερές πιπεριές και το μπούκοβο, είναι υλικά ιδιαίτερα δημοφιλή, που παράγονται σε αφθονία στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας

Υλικά
200 γρ. φέτα, σε ένα κομμάτι
100 γρ. κασέρι 
τριμμένο
(προτιμότερο πικάντικο - π.χ. Σοχού ή Ξάνθης)
2 ντομάτες, σε κυβάκια
1 πιπεριά κέρατο καυτερή, 
σε λεπτές φέτες (με τα σπόρια)
ελάχιστο μπούκοβο 
1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης, 
ψιλοκομμένα (σε γλαστράκια, σε ορισμένα μόνο σούπερ μάρκετ) 
ή 1/2 κουτ. σούπας ξερή, κοπανισμένη 
30 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος βάζουμε τη φέτα, από πάνω την ντομάτα, την πιπεριά και το μπούκοβο. Καλύπτουμε με το κασέρι και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

πηγη:gastronomos.gr/ Χριστόφορος Πέσκιας











Related Posts:

  • Κοτόπουλο γιουβέτσι Λαχταριστό σπυρωτό γιουβέτσι κοτόπουλο, από αυτά που γλείφεις δαχτυλάκια και η νοστιμιά κι η γλύκα του μένουν για ώρες στον ουρανίσκο. Από τα φαγ… Read More
  • Πιροσκί με πατάτα Η κουζίνα των μεγαλοαστών στα μεγάλα εμπορικά κέντρα του Πόντου, Τραπεζούντα, Σαμψούντα, Κερασούντα έφερε έντονες Ρωσικές επιρροές.Τα πιροσκί… Read More
  • Οι διάσημες ιταλικές μακαρονάδες Τόσο εμείς οι Έλληνες όσο και οι Ιταλοί λατρεύουμε κάποιες μακαρονάδες περισσότερο. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, μια αυθεντική καρμπονάρα δεν συγ… Read More
  • Πεϊνιρλί νηστίσιμο λαχταριστό Η λέξη καθ αυτή είναι Τούρκικης προελεύσεως και μόνη της σημαίνει "με τυρί" οπότε δύσκολο να την συναντήσετε μόνη της στην γείτονα χώρα κ… Read More
  • Ολόκληρα κουκιά γιαχνί Το κουκί είναι ένα από τα αρχαιότερα όσπρια, και καλλιεργείται εδώ και 5000 περίπου χρόνια. Η γεύση του είναι ιδιαίτερα ισχυρή και οι τρόποι μαγει… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου