Η λέξη μπουγιουρντί σήμαινε αρχικά την έγγραφη διαταγή αξιωματούχου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Είναι όμως και αυτός ο πικάντικος και καυτερός μεζές της σαλονικιώτικης κουζίνας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα βασικά συστατικά του, οι καυτερές πιπεριές και το μπούκοβο, είναι υλικά ιδιαίτερα δημοφιλή, που παράγονται σε αφθονία στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας
Υλικά
200 γρ. φέτα, σε ένα κομμάτι
100 γρ. κασέρι
τριμμένο
(προτιμότερο πικάντικο - π.χ. Σοχού ή Ξάνθης)
2 ντομάτες, σε κυβάκια
1 πιπεριά κέρατο καυτερή,
σε λεπτές φέτες (με τα σπόρια)
ελάχιστο μπούκοβο
1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης,
ψιλοκομμένα (σε γλαστράκια, σε ορισμένα μόνο σούπερ μάρκετ)
ή 1/2 κουτ. σούπας ξερή, κοπανισμένη
30 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος βάζουμε τη φέτα, από πάνω την ντομάτα, την πιπεριά και το μπούκοβο. Καλύπτουμε με το κασέρι και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
πηγη:gastronomos.gr/ Χριστόφορος Πέσκιας
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος βάζουμε τη φέτα, από πάνω την ντομάτα, την πιπεριά και το μπούκοβο. Καλύπτουμε με το κασέρι και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
πηγη:gastronomos.gr/ Χριστόφορος Πέσκιας
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου