Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Βαρένικα:Τα ποντιακά ραβιόλια

  No comments    
categories: 

Η Ποντιακή κουζίνα με τα πλούσια και γευστικά εδέσματα βασίζεται περισσότερο στα γαλακτοκομικά, το βούτυρο, το τυρί και τα ζυμαρικά και λιγότερο στο κρέας. 
Η κουζίνα του Πόντου περιλαμβάνει πολλές πίτες και γλυκά
Στα μεγάλα εμπορικά κέντρα όπως την Τραπεζούντα, Σαμψούντα και την Κερασούντα η κουζίνα  έφερε έντονες Ρωσικές επιρροές. Τα πιροσκία (πιτάκια από πατάτα και κιμά) τα πλινία  η σούπα μπορτς και τα βαρένικα είναι μερικές από τις ρώσικες συνταγές που καθιερώθηκαν στην ποντιακή κουζίνα.

Τα βαρένικα τα έφεραν στην Ελλάδα οι εκ Ρωσίας προερχόμενοι Πόντιοι το 1922-23.
Υπέροχα παραδοσιακά ποντιακά ζυμαρικά γεμιστά με απαλό ανθότυρο και φέτα.
Υλικά 
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

1/2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο 
2 πρέζες αλάτι 
200γρ.φέτα 
200γρ.ανθότυρο 
125 γραμμάρια αγελαδινό βούτυρο 
1 κουτ. σουπ. πάπρικα γλυκιά ή καυτερή
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι και προσθέτουμε λίγο λίγο χλιαρό νερό μέχρι να πετύχουμε μία σφιχτή ζύμη.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου και έπειτα, ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο.
Κόβετε από το φύλλο τετραγωνάκια ή στρόγγυλα με ένα ποτήρι. Γεμίζουμε το κάθε ένα με λίγο τυρί και κατόπιν κλείνουμε καλά πατώντας με τα δάχτυλά μας τις άκρες.

Αφού τα φτιάξετε όλα, βάζετε νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι και τα ρίχνετε μέσα ένα ένα σιγά σιγά προσέχοντας να μην ανοίξουν.

Τα βράζετε σε μέτρια φωτιά για 5-7 λεπτά το πολύ!
Τα βγάζετε με μια κουτάλα τρυπητή, στραγγίζοντάς τα καλά. Τα τοποθετείτε σε μια βαθιά πιατέλα και τα διατηρείτε ζεστά. Συνεχίζουμε μέχρι να βράσουν όλα τα βαρένικα.

Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε καλά το αγελαδινό βούτυρο μαζί με την πάπρικα και περιχύνομε τα βαρένικα. Τρώγονται μόνο ζεστά.


πηγη:sintagesgiagias.gr/athensmagazine.gr





Related Posts:

  • Οδηγός σωστής συμπεριφοράς στο τραπέζι Τι θα πρέπει να γνωρίζετε την επόμενη φορά που θα βγείτε για επίσημο δείπνο. Μπορεί στις ταβέρνες και τα σουβλατζίδικα τα πράγματα να είναι απ… Read More
  • Μπισκοτάκια παρμεζάνας Η παρμεζάνα είναι ιταλικό τυρί, φτιάχνετε από γάλα αγελάδας και έχει χαμηλά λιπαρά. Ανήκει στην κατηγορία των κίτρινων, σκληρών τυριών και έχει… Read More
  • Κριτσίνια ελαιόλαδου με καρότο Τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών,είναι η πλουσιότερη φυτική πηγή βήτα-καροτίνης και έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Εξ… Read More
  • Μπιφτέκια κοτόπουλου στο φούρνο Η μηχανή του κιμά που κόβει κυρίως πουλερικά, απαγορεύεται αυστηρά να κιμαδοποιεί και άλλου είδους κρέατα για λόγους ασφάλειας και υγιεινής. Κιμά… Read More
  • Το μενού του Δεκαπενταύγουστου Όπου κι αν γιορτάζετε τον Δεκαπενταύγουστο το οικογενειακό μεσημεριανό εορταστικό τραπέζι με το καλό πλούσιο και καλοκαιρινό φαγητό ενώνει την οικο… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου