Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Καλοκαιρινή τούρτα με φράουλες





Λαχταριστές και ζουμερές, οι φράουλες τώρα βρίσκονται στην εποχή τους.
Αποτελούν χαρακτηριστικό κέντημα στο μαντίλι της Δυσδαιμόνας στον Oθέλλο, έχουν γίνει ταινία από τον Ingmar Bergman («Άγριες Φράουλες») και στο Βέλγιο υπάρχει μουσείο αφιερωμένο σε αυτές. Παραπέμπουν σε στιγμές απόλαυσης, έχουν το χρώμα του πάθους και θυμίζουν καρδιά. 

Το άρωμά τους είναι χαρακτηριστικό και χρησιμοποιείται συχνά στην παρασκευή αρωμάτων και καλλυντικών. Είναι γλυκές και ζουμερές, τρώγονται σκέτες, με ζάχαρη, γιαούρτι ή σαντιγί, και φυσικά συνδυάζονται τέλεια με σοκολάτα ή ένα ποτήρι σαμπάνια.


Συνδυάστεφράτο παντεσπάνι με ζουμερές φράουλες και απαλή κρέμα,σε μια δροσερή καλοκαιρινή εύκολη τούρτα με φράουλες από τον Άκη Πετρετζίκη για τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες!
Υλικά
Για τη μαρμελάδα 
500 γρ. φράουλες 
125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
αλάτι 
2 κ.σ. κονιάκ 

Για την κρέμα 
400 γρ. τυρί κρέμα παγωμένο 
125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας 
700 γρ. κρέμα γάλακτος παγωμένη 

Για τη σύνθεση 
500 γρ. φράουλες 
400 γρ. έτοιμα παντεσπάνια βανίλιας 

Για το σερβίρισμα 
φύλλα δυόσμου 
ζάχαρη άχνη 
Εκτέλεση
Για τη μαρμελάδα
Κόβουμε τις φράουλες σε 4 κομμάτια και πετάμε το κοτσάνι.
Τις βάζουμε σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε τη ζάχαρη, αλάτι και το κονιάκ.
Μεταφέρουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε 1-2 λεπτά μέχρι να σφίξει η κρέμα.

Για τη σύνθεση
-Τοποθετούμε ένα πιάτο 20 εκ. πάνω στα παντεσπάνια και κόβουμε περιμετρικά τις άκρες από το παντεσπάνι που προεξέχει από το πιάτο. -Τις άκρες τις κρατάμε, δεν τις πετάμε.
-Κόβουμε 3 λωρίδες λαδόκολλας και τις βάζουμε σε τριγωνικό σχήμα στην πιατέλα που θα στήσουμε το γλυκό μας. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα λερωθεί η πιατέλα μας κατά την ώρα της σύνθεσης.
-Τοποθετούμε το ένα παντεσπάνι στη βάση της πιατέλας μας.
-Κόβουμε τις υπόλοιπες φράουλες στη μέση.
-Τοποθετούμε περιμετρικά κομμάτια από τις φράουλες σαν στεφάνι. Στη μέση βάζουμε τη μισή από τη μαρμελάδα. Καλύπτουμε με το 1/3 από την κρέμα και απλώνουμε προσεκτικά. Βάζουμε 2-3 κομμάτια από τις φράουλες για να σταθεροποιηθεί το επόμενο παντεσπάνι και να μην «κάτσει» το γλυκό μας.
-Βάζουμε το δεύτερο παντεσπάνι, και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία.
Τέλος, τοποθετούμε το τρίτο παντεσπάνι και απλώνουμε το τελευταίο 1/3 από την κρέμα.
-Σπάμε με τα χέρια μας το παντεσπάνι που είχαμε κρατήσει στην άκρη και το βάζουμε πάνω στην κρέμα.
-Βάζουμε τις υπόλοιπες φράουλες και σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου και άχνη ζάχαρη.

 
πηγη:akispetretzikis.com/vita.gr

TIP:Στην τελευταία στρώση σαντιγύ, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής για να γίνει πιο ροζέ.









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου