Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Χοιρινό με χειμωνιάτικα φρούτα


Το χοιρινό είναι από τα αγαπημένα κρεατικά της ελληνικής κουζίνας, εάν βγάλουμε το ορατό λίπος, η περιεκτικότητά του σε λιπαρά μειώνεται αρκετά για να βρίσκει τη θέση του στο τραπέζι μας ακόμα και μια φορά την εβδομάδα, ιδιαιτέρως αν το μαγειρέψουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο. 
Τα φρέσκα φρούτα της εποχής αβαντάρουν το χοιρινό με τις πιο μεστές γεύσεις τους και αλαφραίνουν με τα αρώματα τους και τις όξινες, γλυκόξινες και γλυκές γεύσεις τους την πυκνή του υφή.
Στη συνταγή μας το χοιρινό μαρινάρεται πρώτα σε μέλι και κρασί και στη συνέχεια σιγομαγειρεύεται παρέα με κάστανα, κυδώνια και μήλα. Το αποτέλεσμα; Θεσπέσιο!


Υλικά
(Μερίδες:6)

1½ κιλό χοιρινή σπάλα, σε κύβους
½ κιλό κάστανα
2 κυδώνια μεγάλα, 
σε χοντρές φέτες, με τη φλούδα
4 μήλα κόκκινα, 
σε χοντρές φέτες, με τη φλούδα
2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
χυμό από 1 λεμόνι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας βούτυρο
1 φλιτζάνι κρασί λευκό
3 κουτ. σούπας μέλι
2 δαφνόφυλλα
1 ξυλάκι κανέλας
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε επίπεδο σκεπαστό σκεύος, διαλύετε το λευκό κρασί με μια γεμάτη κουταλιά μέλι. Αλατοπιπερώνετε και βάζετε μέσα το χοιρινό. 
Το αφήνετε μια νύχτα. Την επόμενη μέρα βάζετε το κρέας σε ένα σουρωτήρι -που από κάτω έχετε τοποθετήσει μια λεκανίτσα- για να στραγγίξει από τη μαρινάδα του. Δεν πετάτε τη μαρινάδα.

Αφού το κρέας στραγγίξει από τα υγρά του, ξεκινάτε το μαγείρεμα: ζεσταίνετε το λάδι με το βούτυρο σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρετε το κρέας μαζί με τα κρεμμύδια. 
Όταν πάρει χρώμα, ρίχνετε το κρασόμελο της μαρινάδας και λίγο νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά, το σκεπάζετε και το μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα.

Στο μεταξύ χαράζετε τα κάστανα, τα ψήνετε στη σχάρα, κι αφού κρυώσουν τα ξεφλουδίζετε.
Βάζετε πάνω από το κρέας τα φρούτα, τα κάστανα, τα δαφνόφυλλα και την κανέλα και τα περιχύνετε με το χυμό από το λεμόνι. 
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα χωρίς να ανακατέψετε το φαγητό. 
Μόλις η σάλτσα του δέσει, κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά και σερβίρετε. 


πηγη:olivemagazine.gr/Δημήτρης Σκαρμούτσος/athinorama.gr


Related Posts:

  • Λαχανόρυζο Ένα πολύ κλασικό ελληνικό πιάτο γεμάτο αρώματα, με πολύ γλύκα λόγω του πράσου και του καρότου αλλά και μια ήπια οξύτητα λόγω της ντομάτας. Σερβί… Read More
  • Αρακάς λαδερός Θυμίζει λαχανικό, κι όμως είναι όσπριο. Αλλά οι... αμφιβολίες για τον αρακά σταματούν εδώ, καθώς κανείς δεν αμφιβάλλει για τις γευστικές του … Read More
  • Χταπόδι στιφάδο Ακόμα και αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τη μαγειρική, το χταπόδι στιφάδο, αν και φαίνεται δύσκολο δεν είναι. Αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες.&nb… Read More
  • Μαυροµάτικα φασόλια σαλάτα (Πιάζ) Υπάρχουν πέντε λόγοι για να αρχίσεις σήμερα κιόλας να τα τρως μαυροµάτικα φασόλιαΘα σε εξέπληττε αν σου λέγαμε ότι μία μερίδα μαυρομάτικα φασόλια … Read More
  • Μανιτάρια φρικασέ Τα μανιτάρια δεν ανήκουν στα λαχανικά, έχουν όμως υψηλή διατροφική αξία. Μπήκαν τα τελευταία χρόνια στα σπιτικά ψυγεία αλλά και στις σελίδες τ… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου