Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος (ψωμί), ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό "λάγανον", μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.
Η λαγάνα αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της Αρχαιότητας. Ένα από αυτά είναι οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου αναφέρεται η φράση λαγάνα πέττετται δηλαδή λαγάνες γίνονται.
Μια θεωρία θέλει η λαγάνα να παρομοιάζεται με τον άρτο που κατανάλωσαν οι Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο, από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.
Σπιτική λαγάνα
Υλικά
3 φλ αλεύρι
1 φλ αλεύρι σκληρό
40 γρ μαγιά νωπή
η 2 φακελάκια μαγιά ξερή
3 κ.σ. ταχίνι
1 κ.γ. αλάτι
1/2 φλ αλάτι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης σε ένα μπολ και προσθέτουμε 1 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά, ζυμώνουμε, σκεπάζουμε το ζυμάρι με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 40 λεπτά.
Κόβουμε τη ζύμη στα τέσσερα και ανοίγουμε τα κομμάτια με τα χέρια μας να γίνουν λαγάνες. Απλώνουμε τις λαγάνες σε δύο ταψιά πασπαλισμένα με σουσάμι και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
Τις ραντίζουμε με λίγο νερό και τις πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 220 βαθμούς για 25 λεπτά.
Τις ραντίζουμε με λίγο νερό και τις πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 220 βαθμούς για 25 λεπτά.
Ταραμοσαλάτα λευκή, λεμονάτη
Η ταραμοσαλάτα είναι μεζές με κρεμώδη υφή που καταναλώνεται κυρίως στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Στην Ελλάδα η ταραμοσαλάτα συνηθίζεται να καταναλώνεται σε περιόδους νηστείας (κυρίως την Καθαρά Δευτέρα) Βασικό της συστατικό είναι ο ταραμάς, δηλαδή αβγά ψαριού Ο ταραμάς αναμειγνύεται με ελαιόλαδο, ξερό ψωμί, πατάτα, κρεμμύδι και λεμόνι και ανακατεύεται καλά μέχρι να γίνει κρέμα. Η γεύση της ταραμοσαλάτας είναι ιδιαίτερη λόγω του ταραμά.Ανάλογα με το χρώμα του ταραμά προκύπτει και το χρώμα της ταραμοσαλάτας, δηλαδή ανοιχτό μπεζ ή ροζ.
Υλικά
2 κ.σ. λευκός ταραμάς
3 φέτες ψωμί μουλιασμένο
και στυμμένο
1,5 φλ σπορέλαιο
1/2 φλ ελαιόλαδο
χυμός από 2 λεμόνια
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το σπορέλαιο και το ελαιόλαδο. Βάζουμε στο πολυμιξεράκι τον μισό ταραμά, το μισό ψωμί και τον μισό χυμό από τα λεμόνια. Χτυπάμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε το λάδι λίγο-λίγο χτυπώντας συνεχώς, μέχρι να αφρατέψει η ταραμοσαλάτα.
πηγη:faysbook.gr/el.wikipedia.org
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου