Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Κις Λορέν

  No comments    
categories: 


Η Κις Λορέν ή Quiche Lorraine σύμφωνα με την παράδοση, σερβίρεται την πρωτομαγιά στην περιοχή της πόλης Νανσύ της Λωρραίνης στο πλαίσιο του εορτασμού του ερχομού της άνοιξης.
Για πρώτη φορά βρίσκουμε την λέξη quiche σε κείμενο του 1605. Η παραδοσιακή συνταγή αναφέρεται αποκλειστικά στην quiche Lorraine, δηλαδή μια αλμυρή τάρτα, που αποτελείται από μια βάση από τριφτή ζύμη (pâte brisée) και γέμιση από την λεγόμενη migaine και τσιγαρισμένα κομμάτια μπέικον. 
Η migaine είναι ένα μίγμα από αυγά, χτυπημένα με crème fraîche και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές τάρτες. 
Η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή του 1605, προέρχεται από την κουζίνα του Δούκα της Λωρραίνης και πρώην βασιλιά της Πολωνίας Stanislas.
Όταν προστίθεται τυρί, παίρνει την ονομασία quiche Vosgienne, ενώ όταν προστίθενται σωταρισμένα κρεμμύδια, έχουμε την quiche Alsacienne. 
Αυτές είναι και οι δυο αποδεκτές παραλλαγές της quiche Lorraine από το "Εθνικό συνδικάτο για την υπεράσπιση και την προώθηση της αυθεντικής quiche Lorraine" (Syndicat National de Dèfense ed de Promotion de l'Authentique Quiche Lorraine - SNDPAQL) που σκοπό του έχει ακριβώς την διατήρηση της παράδοσης και της αυθεντικότητας της συνταγής.
Είναι μια κλασική αλλά και πανεύκολη συνταγή γαλλικού πιάτου που τρώγεται όλες τις ώρες, σαν ορεκτικό, σαν σνακ, ακόμα και σαν πρωινό. Το σημαντικό στη συγκεκριμένη συνταγή είναι να πετύχεις μια αφράτη και κρεμώδη γέμιση, αλλά κι ένα τραγανό μπέικον.
Υλικά για την Κις Λορέν
(Μερίδες 8)

300 γρ. ‏αλεύρι
150 γρ. ‏βούτυρο

Υλικά για τη γέμιση
10 φέτες ‏μπέικον
250 γρ. ‏παρμεζάνα τριμμένη
4 ‏αυγά
450 ml ‏κρέμα γάλακτος
‏αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι και ζυμώνετε.
Προσθέτετε λίγο νερό και συνεχίζετε να ζυμώνετε μέχρι να γίνει λεία η ζύμη.
Παίρνετε ένα ταψί και το βουτυρώνετε και στρώνετε τη ζύμη και τη ψήνετε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C.
Στο μεταξύ σε ένα τηγάνι ψήνετε το μπέικον μέχρι να ξεροψηθεί.
Πάνω στη ζύμη βάζετε το μπέικον και το τυρί ενώ σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά με την κρέμα, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Ρίχνετε το μείγμα με τα αυγά στην τάρτα και ψήνετε 
στον αέρα για 35 λεπτά ανάλογα το φούρνο µέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να πήξει η κρέµα.
Για να σιγουρευτούµε ότι ψήθηκε η κρέµα µπήγουµε ένα µαχαίρι στο κέντρο, όπως στα κέικ. Αν βγει καθαρό είναι έτοιµη.
Αφήνουµε να κρυώσει για 15-20 λεπτά και την κόβουµε σε κοµµάτια. Σερβίρουµε µε ανάµεικτη πράσινη σαλάτα.
Σημείωση
Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε γραβιέρα τριμμένη ή να βάλετε ανάμεικτα τα δυο τυριά ή ένα μείγμα από τυρί έμενταλ, κασέρι, γκούντα, τριμμένα στην προαναφερθείσα ποσότητα.
Αν δεν έχετε χρόνο για να φτιάξετε ζύμη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 φύλλο  ζύμη κουρού.



πηγη:foodmaniacs.gr/argiro.gr/clickatlife.gr/bostanistas.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου