Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Θέατρο στο ραδιόφωνο:Ένας Ιππότης Για Τη Βασούλα




Υπόθεση

Η Βασούλα είναι μια φτωχή κοπέλα που εργάζεται ως γραμματέας, συνοδός, αλλά και αναγνώστρια μιας ιδιότροπης ηλικιωμένης κυρίας, της κυρίας Κλειούς, η οποία λατρεύει τα ιπποτικά μυθιστορήματα και ζει απομονωμένη στη βίλα της, μαζί με τον πιστό της υπηρέτη, τον Αριστείδη. 

Κάποια μέρα που η κυρία Κλειώ απουσιάζει, η Βασούλα δέχεται την επίσκεψη ενός ζευγαριού, της Πόπης και του Μήτσου Μπεζεσθαίνη, οι οποίοι της ζητούν να τους φιλοξενήσει. 
Η ξαφνική επιστροφή της κυρίας Κλειούς προκαλεί μεγάλη αναστάτωση και αναγκάζει τη Βασούλα να συστήσει τον Μήτσο σαν άντρα της, ο οποίος είναι ναυτικός και λείπει συχνά. 
Όταν η κυρία Κλειώ πεθαίνει και αφήνει την περιουσία της στη Βασούλα, στη διαθήκη της την αποκαλεί «σύζυγο Δημητρίου Μπεζεσθαίνη». Τώρα λοιπόν αρχίζουν τα προβλήματα, τα οποία δεν λύνονται παρά μόνο όταν η Βασούλα παντρευτεί τον Μήτσο, ο οποίος στο μεταξύ έχει χωρίσει με την Πόπη.


Η ταινία

Βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη. Η πρώτη προβολή της ταινίας έγινε στις 16 Νοεμβρίου του 1968.
Πρόκειται για την τελευταία εμφάνιση της Τζένης Καρέζη ως Βασούλα, σε ταινία της Finos Film.
Οι υπόλοιποι ηθοποιοί ήταν:ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ ΦΑΙΔΩΝ,ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ,ΦΩΚΑ ΜΑΡΙΑ,ΜΠΟΝΕΛΛΟΥ ΜΑΡΙΑ,ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ,ΕΞΑΡΧΑΚΟΣ ΧΡΟΝΗΣ,ΜΠΙΣΛΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ,ΜΑΣΑΛΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ,ΠΑΪΤΑΤΖΗ ΑΝΝΑ

Σε αυτήν την ταινία η Μαρία Φωκά επιτέλους ξεχώρισε μετά από πολλά χρόνια αγώνα στο θέατρο και επανέλαβε αυτόν τον τόσο επιτυχημένο ρόλο της ηλικιωμένης αρχόντισσας με την καλή καρδιά κατά βάθος, τόσο στο θέατρο, όσο και στον κινηματογράφο.


Οι συγγραφείς

Κώστας Πρετεντέρης Θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και δημοσιογράφος. Σατίρισε με χαρακτηριστικό τρόπο, αλλά κυρίως με ήθος και σεβασμό, τον ελληνικό λαό των δεκαετιών του 1950, 1960 και 1970. Ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.Γεννήθηκε στην Αθήνα και φοίτησε στο Πειραματικό Γυμνάσιο.Από μαθητής άρχισε να γράφει νούμερα για επιθεωρήσεις..Συνολικά αναφέρονται 55 θεατρικά έργα, κωμωδίες και επιθεωρήσεις, τα οποία έγραψε ή συμμετείχε στο διάστημα 1953 με 1978.

Ασημάκης Γιαλαμάς
Γ
εννήθηκε στην Άνω Μέλπεια της Μεσσηνίας. Τελείωσε το γυμνάσιο στον Μελιγαλά και στη συνέχεια ήρθε στην Αθήνα, όπου γράφτηκε στη Νομική Σχολή αλλά διέκοψε τις σπουδές του και στράφηκε στη δημοσιογραφία. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη σάτιρα, το χρονογράφημα και το σατιρικό στίχο. Συνεργάσθηκε με πολλές εφημερίδες και με τον περιοδικό Τύπο.Με το θέατρο άρχισε να ασχολείται από το 1940. Ακολούθησαν περισσότερες από 100 επιθεωρήσεις και έργα πρόζας. Το 2004 τιμήθηκε για το συνολικό του έργο από την ΕΣΗΕΑ μαζί με τους Αλέκο Λιδωρίκη, Αλέκο Σακελλάριο και Δημήτρη Ψαθά.
Το 1962 οι δυο συγγραφείς συνεργάζονται σε έργα πρόζας.Τα επόμενα δέκα χρόνια έγραψαν είκοσι κωμωδίες που παρουσιάστηκαν από τους καλύτερους θιάσους και μεταφέρθηκαν με μεγάλη επιτυχία και στον κινηματογράφο






πηγη:ellinikoskinimatografos.gr/tainiothiki.gr/el.wikipedia.org



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου