Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Κέικ γεμιστό με φράουλες




Τα μυστικά της φράουλας
Οι φράουλες,είναι καλής ποιότητας, όταν είναι “παχουλές», στρογγυλεμένες, με μία φυσική λάμψη και πλούσιο κόκκινο χρώμα χωρίς λευκά ή πράσινα μέρη ή εξογκώματα. 
Τα κοτσανάκια τους πρέπει να είναι λαμπερά πράσινα και φρέσκα και μυρίζουν όμορφα και έντονα, με το χαρακτηριστικό άρωμά τους. Μπορεί οι μεγάλες φράουλες να είναι ωραιότερες αλλά συχνά έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοορμόνες για να γίνουν τόσο μεγάλες. 
Οι μικρότερες, είναι νοστιμότερες και υγιεινότερες. 
Οι φράουλες δεν ωριμάζουν μετά τη συγκομιδή τους. Επομένως, διαλέγουμε φράουλες πολύ κόκκινες και αφήνουμε στην άκρη όσες είναι άσπρες στην κορυφή ή γύρω από το κοτσανάκι τους. 
Όταν τις φέρουμε στο σπίτι, τις εξετάζουμε προσεκτικά μία προς μία και πετάμε όποια δεν είναι καλή (ή κόβουμε το χαλασμένο κομμάτι), αφού μια χαλασμένη φράουλα, μπορεί να χαλάσει όλες τις άλλες. 
  
Εκτός από την ηδονική γεύση τους, οι φρέσκες φράουλες είναι μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης C –ένα φλιτζάνι φράουλες περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από όση είναι απαραίτητη καθημερινά για την υγεία του οργανισμού μας. 
Μερικά μυστικά για να τις συντηρήσουμε: οι φράουλες είναι πολύ εύθραυστες και ευαίσθητες. Μπορεί να χάσουν την τραγανή τους υφή και να λιώσουν μέσα σε 24 ώρες. Τις αποθηκεύουμε λοιπόν το πολύ για 1 –2 ημέρες στο ψυγείο, μέσα σε ένα αεροστεγές σκεύος, επάνω σε χαρτί κουζίνας, σε μία σειρά.
Τις πλένουμε με κρύο νερό, λίγο πριν τις φάμε, διότι το νερό αφαιρεί το φυσικό προστατευτικό εξωτερικό τους περίβλημα και έτσι χαλάνε γρήγορα.
Βγάζουμε τα κοτσανάκια τους, στρίβοντάς τα ελαφρά ή με ένα κοφτερό μαχαίρι, μόνον αφού τις πλύνουμε, διότι αλλιώς «μουλιάζουν» και η γεύση τους ατονεί.
Οι φράουλες μπορούν να καταψυχθούν ολόκληρες ή κομμένες σε φέτες και να διατηρηθούν στην κατάψυξη 8-12 μήνες.

Υλικά
200γρ βούτυρο,μαργαρίνη,  
σε θερμοκρασία δωματίου
180γρ ζάχαρη κρυσταλλική
3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
400γρ φαρίνα
1 φακελάκι μπέκιν πάουντερ
200γρ στραγγιστό γιαούρτι 
σε θερμοκρασία δωματίου
200ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ φράουλες κομμένες σε φετάκια

Για το γλάσο
100 γρ. άχνη
100 γρ. πολτοποιημένες φράουλες
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
Στο μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο σε δυνατή ταχύτητα ώστε να γίνουν μία λευκή κρέμα. 

Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ σε μεσαία και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα με το γιαούρτι.
Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι και το μίγμα γάλακτος γιαουρτιού μέχρι να ανακατευτούν καλά. 
Προσθέτουμε τα φετάκια φράουλες ανακατεύοντας ελαφρά με μία μαρίζ να πάνε παντού.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα του κέικ, τοποθετούμε μέσα το μείγμα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Το αφήνουμε δέκα λεπτά και ξεφορμάρουμε.
Για το γλάσο
Ετοιμάζουμε το γλάσο μας ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη την άχνη με τις πολτοποιημένες φράουλες και γλασάρουμε το κέικ όσο είναι ζεστό.

πηγη:craftcooklove.gr/akispetretzikis.com/athinorama.gr




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου