Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Κερασογλυκίσματα


Ήρθαν να φέρουν το καλοκαίρι, αλλά δεν θα μείνουν για πολύ. Φυσικά, τα απολαμβάνουμε ατόφια ωμά, αλλά μην πείτε όχι και σ΄ ένα γλύκισμα, που απογειώνεται με τη ζουμερή τους υφή και το μοναδικό άρωμα…

Αρκετά γλυκό για φρούτο, χωρίς ενοχλητική οξύτητα, αρωματικό, με μόνο 4 θερμίδες (ένα μεσαίο) αλλά πολύτιμες βιταμίνες Α και C, ενδείκνυται για δίαιτες και αποτοξίνωση.

Η καταγωγή τους είναι από τον μακρινό Καύκασο, -κατ' άλλους από τη Μικρά Ασία- και πόλεις σαν την Κερασούντα έχουν πάρει το όνομά τους από αυτά. Θα λέγαμε ότι το δημοφιλές κεράσι εύκολα δανείζει τ’ όνομά του σε τοπωνύμια, αν θυμηθούμε Κερασιές και Κερασίτσες, αλλά και τη Βλαχοκερασιά κι ένα σωρό άλλα στην Ελλάδα… Στα μείον η ακριβή τιμή τους, που συνήθως πάει παρέα με την ποιότητα.

Η πιο γνωστή ποικιλία απ’ όλες, τα Τραγανά Έδεσσας, δηλαδή τα πασίγνωστα Κεράσια Βοδενών (κερασιά Ρουπκόβου) δίνει κεράσια σκούρου κόκκινου χρώματος, με τραγανή σάρκα, μεγάλου μεγέθους και βαθιάς νοστιμιάς και θεωρείται από τις καλύτερες ποικιλίες. Άλλη φημισμένη ποικιλία, τα Μπακιρτζέικα, έχουν πεπλατυσμένο καρπό, λαμπερού κόκκινου χρώματος και μεγάλου μεγέθους. Η σάρκα τους είναι πολύ τραγανή, με πλούσια, ιδιαίτερη γεύση. Τελευταία και πιο αργοπορημένα απ΄όλα, βγαίνουν τα πετροκέρασα, με την κιτρινορόδινη σάρκα, την ήπια γλυκιά γεύση και τα φίνα αρώματα.
Τα κεράσια διατηρούνται φρέσκα στο ψυγείο, για περίπου 4-5 ημέρες. Δεν τα πλένουμε πριν τα βάλουμε στο ψυγείο και όταν πρόκειται να τα πλύνουμε χρησιμοποιούμε πιάτο και όχι σουρωτήρι, για να μην τα στριμώξουμε. Τα πιο γλυκά είναι και εκείνα που χαλάνε πιο γρήγορα, οπότε φροντίζουμε να τα καταναλώνουμε κατά προτεραιότητα.

Θα σας χρειαστούν πολλά κόκκινα, τραγανά και λαχταριστά κεράσια για τις υπέροχες συνταγές που σας προτείνουμε για να εκπλήξτε τους πάντες με τις ικανότητες σας!



Ανάποδο κέικ με κεράσια



Υλικά
800 γρ κεράσια, χωρίς τα κουκούτσια
125 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2/3 κούπας λευκή ζάχαρη
2 αβγά
1/2 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/4 κούπας λευκά αμύγδαλα 

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. Βουτυρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα διαμέτρου περίπου 20 εκατοστών. Κόβουμε τα κεράσια στη μέση και τα τοποθετούμε στη βάση της φόρμας. Σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Σταδιακά προσθέτουμε τα αβγά και ξαναχτυπάμε για 2-3 λεπτά. Τρίβουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα μέχρι να θρυμματιστούν εντελώς και να γίνουν μια ψιλή σκόνη. Προσθέτουμε το αλεύρι και το αμύγδαλο στο μείγμα των αβγών και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τα κεράσια μέχρι να καλυφθούν εντελώς. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά και μόλις βγει από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε σκέτο ή με παγωτό κρέμα.

Κεράσι γλυκό του κουταλιού


Υλικά
1 κιλό σφιχτά κεράσια 
σκούρα ή πετροκέρασα
800 γρ. ζάχαρη
λίγο χυμό λεμονιού
1 1/2 φλιτζάνι νερό
Εκτέλεση
Για να φτιάξετε κεράσι γλυκό του κουταλιού, διαλέγετε κεράσια σφιχτά και τραγανά, χωρίς χτυπήματα. Πλένετε τα κεράσια και αφαιρείτε τα κοτσάνια. Πάνω από την κατσαρόλα που θα βράσετε τα κεράσια, για να μη χάσετε το ζουμί τους, με το ειδικό εργαλείο, αφαιρείτε τα κουκούτσια τα οποία βάζετε σε μια λεκάνη με 1 ½ φλιτζάνι νερό.

Ρίχνετε στην κατσαρόλα με το ζουμί τα κεράσια, τη ζάχαρη, το νερό από τα κουκούτσια και τα αφήνετε εκεί όλη νύχτα. Την επόμενη μέρα βράζετε τα κεράσια. Ξαφρίζετε με ένα κουτάλι τον αφρό που δημιουργείται μέχρι να πάψει να βγαίνει καινούριος και αφήνετε στη φωτιά το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι του.
Για να αποκτήσει το γλυκό ωραίο χρώμα δεν το αφήνετε να παραβράσει και επιπλέον προσθέτετε και λίγο χυμό λεμονιού προς το τέλος του βρασμού.

Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το γλυκό να κρυώσει. Κουνάτε μερικές φορές το γλυκό μαζί με την κατσαρόλα έτσι ώστε τα κεράσια να φουσκώσουν και να δείχνουν μεγαλύτερα και στη συνέχεια το τοποθετείτε σε αποστειρωμένα βάζα.


Μαρμελάδα κεράσι


Υλικά 

1 κιλό κεράσια 
(κατά προτίμηση Βοδενών ή Τριπόλεως)
700 γραμ. ζάχαρη
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Για τη μαρμελάδα κεράσι, διαλέγουμε κεράσια ώριμα αλλά σφριγηλά, με λαμπερό χρώμα, χωρίς αλλοιώσεις στο φλοιό τους και χτυπήματα.

Ζυγίζουμε τα κεράσια αφού τα καθαρίσουμε. Τα πλένουμε καλά. Αφαιρούμε τα κοτσάνια. Αφαιρούμε τα κουκούτσια, φορώντας γάντια, πάνω από την κατσαρόλα που θα τα βράσουμε ώστε να συλλέξουμε τους χυμούς που στάζουν.

Εάν μας αρέσει να βρίσκουμε κομμάτια φρούτων στη μαρμελάδα, απλά τα ζουλάμε λίγο με τα χέρια, να λιώσουν ελαφρά. Εάν τη θέλουμε λεία σαν πελτέ, πολτοποιούμε τα κεράσια στο μπλέντερ. Προσωπικά, μου αρέσει η μαρμελάδα με κομμάτια.

Κάνουμε στρώσεις από κεράσια και ζάχαρη στην κατσαρόλα. Την αφήνουμε από λίγες ώρες έως 1 νύχτα στο ψυγείο (ανάλογα με το πόσο ανυπόμονοι είστε), να κατεβάσουν τα φρούτα τους χυμούς τους και να λιώσει η ζάχαρη. Μπορούμε όμως να τα βράσουμε και αμέσως. Αφού πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ξαφρίζουμε τους αφρούς που μαζεύονται στην επιφάνεια. Ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με ξύλινη κουτάλα.

Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού. Μόλις η ράχη της κουτάλας κρατάει στρώση μαρμελάδας, τότε σβήνουμε τη φωτιά (βράζουμε περίπου 35΄-40΄).

Ισομοιράζουμε την καυτή μαρμελάδα σε καυτά αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντάς τα ως πάνω. Σφραγίζουμε τα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο. Όταν κρυώσουν τελείως, τα τοποθετούμε στο ντουλάπι. Όταν ανοίξουμε τα βάζα, τα βάζουμε στο ψυγείο.
*Χρόνος αναμονής: 1 νύχτα


Πανακότα με κεράσια



Υλικά
3 ποτήρια του νερού γάλα φρέσκο, πλήρες
1 ποτήρι του νερού κρέμα γάλακτος
200γρ. κεράσια καθαρισμένα 
και αποπυρηνωμένα
7 κουτ. σούπας ζάχαρη
110γρ. κορνφλάουρ
1 σφηνάκι μπράντι

Για τη sauce κερασιού
20 κεράσια μαύρα
1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
3 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 σφηνάκι λικέρ κεράσι
Εκτέλεση
Σε ένα λεκανάκι ρίχνετε ένα ποτήρι γάλα και διαλύετε μέσα το κορνφλάουρ. Αδειάζετε το μίγμα σε μια κατσαρόλα μαζί με το υπόλοιπο γάλα και την κρέμα γάλακτος.

Χτυπάτε τα αποπυρηνωμένα κεράσια στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη και το μπράντι κι αδειάζετε το μίγμα στην κατσαρόλα με το μίγμα από το γάλα. Ανάβετε σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνετε το μίγμα ανακατεύοντας για περίπου 10 λεπτά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει η κρέμα καλά.

Όταν η ροζ κρέμα σας πήξει ομαλά, ντύνετε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με μεμβράνη κουζίνας και αφού κρυώσει, την αδειάζετε μέσα. Τη βάζετε στο ψυγείο να πήξει για 3-4 ώρες τουλάχιστον.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη sauce κερασιών: με το ειδικό μηχάνημα βγάζετε τα κουκούτσια από τα κεράσια. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο και τα σοτάρετε μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι σχεδόν να καραμελώσει. Ρίχνετε τότε το λικέρ και μαγειρεύετε για λίγο ακόμη. Συμπληρώνετε τρεις τέσσερις κουταλιές της σούπας ζεστό νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά και περιμένετε να δέσει η σάλτσα. Την τραβάτε από τη φωτιά κι αφήνετε να κρυώσει.

Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος, ξεφορμάρετε εύκολα από τη φόρμα την πανακότα, αφαιρείτε τη μεμβράνη και την περιχύνετε με τη sauce κερασιού.


Παγωτό κεράσι 



Υλικά
1 κιλό κεράσια 
2 κ.σ. χυμός λεμονιού 
¾ φλιτζ. ζάχαρη 
¼ φλιτζ. γάλα 
1 ½ φλιτζ. γιαούρτι στραγγιστό 
Εκτέλεση 
Πλένουμε καλά τα κεράσια και με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τα κουκούτσια. Στην συνέχεια τα βάζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά και πολτοποιούμε τα κεράσια με την ράβδο ή με το εργαλείο του πουρέ.
Συνεχίσουμε να σιγοβράζουμε μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη. Τότε απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 15 με 20 λεπτά.
Βάζουμε σε ένα μπολ το μείγμα με τα πολτοποιημένα κεράσια και προσθέτουμε το γάλα και το γιαούρτι.
Τ’ ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μπολ στο ψυγείο τουλάχιστον για δύο ώρες για να σφίξει. Τέλος χτυπάμε ξανά το μείγμα για 25 λεπτά.
Μπορούμε να απολαύσουμε το παγωτό αμέσως ή να το αφήσουμε να παγώσει κι’ άλλο στην κατάψυξη.
πηγη:athinorama.gr/icookgreek.com/argiro.gr/olivemagazine.gr/imommy.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου