Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Ντοματοκεφτέδες νησιώτικοι



Με τις αρωματικές και πεντανόστιμες ντομάτες αυτής της περιόδου, φτιάχνουμε ένα παραδοσιακό μεζεδάκι που δεν λείπει από κανένα νησιωτικό σπίτι.
Οι ντοματοκεφτέδες με τα υλικά τους κλείνουν μέσα σε κάθε μπουκιά  το Ελληνικό καλοκαίρι.



Υλικά

1/2 κιλό κόκκινες σφιχτές ντομάτες 
1/2 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ.φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
αν δεν έχουμε βάζουμε ξερή
1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά 
ή κόκκινο καυτερό πιπέρι 
(για όσους τρώνε τα καυτερά)
1 αυγό
150 γρ. τυρί φέτα
Αλάτι και Πιπέρι


Ντιπ γιαουρτιού
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
1 σκλήθρα σκόρδο
1 κ.σ. λάδι
δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ξύδι
αλατοπίπερο

Σημείωση:
Για να γίνουν νηστίσιμοι οι ντοματοκεφτέδες αφαιρούμε το αυγό,την φέτα και το ντιπ γιαουρτιού.



Εκτέλεση
Αφού πλύνουμε τις ντομάτες, τις ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι. Τις βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια,και τ’ ανακατεύουμε με κουτάλι για να μαραθούν απ’ την ντομάτα. Προσθέτουμε τη ρίγανη,το δυόσμο,το μαϊντανό επίσης το τυρί, το αυγό,την πάπρικα και αλατοπιπερώνουμε.
Λίγο λίγο ανακατεύοντας προσθέτουμε και το αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυλό.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε εάν βαθύ τηγάνι. Ρίχνουμε από τον χυλό, κουταλιά κουταλιά και αφήνουμε τους κεφτέδες να ψηθούν 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και το ντιπ γιαουρτιού.


Ντιπ γιαουρτιού
Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα μαζί τα υλικά και βάζουμε το ντιπ στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον να κρυώσει καλά.
Μυστικά για αφράτους και φανταστικούς ντοματοκεφτέδες
•Χρειαζόμαστε ντομάτες ώριμες, κόκκινες και σφικτές, τις οποίες ψιλοκόβουμε στο χέρι και ποτέ δεν βάζουμε στο μπλέντερ.
•Πρέπει οπωσδήποτε να ρίξουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για λίγα λεπτά μέσα στις ψιλοκομμένες ντομάτες για να μαραθεί από τα οξέα της ντομάτας. Αλλιώς, δεν προλαβαίνει να τηγανιστεί μέσα στους ντοματοκεφτέδες.
•Απαραίτητα στους ντοματοκεφτέδες πρέπει να βάλουμε μπόλικο φρέσκο δυόσμο.
•Δεν ζυμώνουμε το μείγμα ποτέ, γιατί δεν είναι κιμάς. Παραδοσιακά οι ντοματοκεφτέδες δεν πλάθονται αλλά είναι ένας χυλός πηχτός, τον οποίο με κουτάλι ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά στο καυτό λάδι.
Δεν θέλουν πολύ τηγάνισμα, ίσα να ροδίσουν.
•Μην τους γυρνάτε συνέχεια στο λάδι, γιατί αντί να ροδίσουν, ρουφούν πολύ λάδι.
•Ρίχνουμε λίγους λίγους ντοματοκεφτέδες για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
•Το καυτό λάδι πρέπει να καλύπτει τελείωςτους ντοματοκεφτέδες.
•Στραγγίστε σε απορροφητικό χαρτί. Απολαύστε τους ζεστούς ή σε θερμοκρασία δωματίου.


πηγη:argiro.gr/iefimerida.gr/cookpad.com




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου