Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Cookies σοκολάτας χωρίς αλεύρι και βούτυρο


Φημολογείται ότι το πρώτο μπισκότο εμφανίστηκε τυχαία στην
Ολλανδία όταν κάποιος μάγειρας έριξε λίγη ζύμη στο ζεστό φούρνο και δημιούργησε το πρώτο μπισκότο.
Η ιστορία της γαστρονομίας ισχυρίζεται ότι ξεκίνησαν από τη νεολιθική εποχή, καθώς οι άνθρωποι έψηναν καρπούς πάνω σε πέτρες αναμειγνύοντάς τους με νερό.
Στην αρχαία ελληνική κουζίνα οι "πλακούντες". Περιείχαν μέλι, μυρωδικά, λίπος, γάλα και μπαχαρικά και η ζύμη τους θύμιζε αυτήν του ψωμιού.

Κατά το τέλος του 14ου αιώνα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις πωλούσαν κουλούρια τα οποία μετέπειτα πήραν την μορφή γκοφρέτας η μπισκότου. Την περίοδο της αναγέννησης, όλοι οι οδηγοί μαγειρικής περιλάμβαναν συνταγές για μυρωδάτα μπισκότα.

Τα πρώτα μπισκότα εμφανίστηκαν στην Αμερική κατά το 16ο αιώνα από Άγγλους, Σκοτσέζους και Ολλανδούς μετανάστες. Στην αφήγησή του ο εξερευνητής Sir Martin Frobisher, και ίσως στην παλιότερη αναφορά στα μπισκότα στις αγγλοσαξονικές χώρες, αναφέρει πως όσο έμενε στην βόρεια Αμερική η τροφή των ναυτικών ήταν μισό κιλό μπισκότα και ένα γαλόνι μπύρας την μέρα.

Από το 15ο αιώνα και έπειτα, η ζάχαρη άρχισε να γίνεται πρωτεύουσα γλυκαντική ουσία και να αντικαθιστά το μέλι. Στα τέλη του 17ου αιώνα η σοκολάτα είχε αρχίσει να παίρνει θέση στις διατροφικές συνήθειες και συνδυάστηκε πολύ αρμονικά με τα μπισκότα.
Μεγάλα και λαχταριστά αυτά τα cookies έχουν υπέροχη υφή και γεύση, κάτι που δεν περιμένεις από μια συνταγή χωρίς καθόλου βούτυρο. Τα ασπράδια σε συνδυασμό με τη ζάχαρη δημιουργούν αυτήν τη γυαλιστερή, εύθραυστη κρούστα με τις λεπτές ρωγμές που τα κάνει τόσο ακαταμάχητα και διαφορετικά από οποιαδήποτε άλλα!
Υλικά
(18 cookies)
375γρ.ζάχαρη άχνη
½ κούπα+3 κ.σ. άγλυκο κακάο, 
¼ κ.γλ. αλάτι
3-4 ασπράδια αυγών, 
σε θερμοκρασία δωματίου 
2 βανιλίνες
250 γρ. καρύδια, καβουρδισμένα 
και χοντροκομμένα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C με αέρα. Απλώνουμε τα καρύδια σε μια λαμαρίνα και τα βάζουμε στο ζεστό φούρνο για 8 με 10 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε ή τα αλέθουμε σε χοντρά κομμάτια.Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160°C

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί, την άχνη, το κακάο και το αλάτι. Προσθέτουμε τα ασπράδια και τη βανίλια και ανακατεύουμε με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα (ή με το σύρμα χειρός) για 3 λεπτά περίπου, μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρευστη και γυαλιστερή ζύμη. Ρίχνουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμη.

Στρώνουμε δύο λαμαρίνες με λαδόκολλα. Βάζουμε ισομεγέθεις κουταλιές ζύμης φροντίζοντας να απέχουν τουλάχιστον 5cm μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν αρκετά όσο ψήνονται. Ψήνουμε για 14 με 16 λεπτά. Τα cookies είναι έτοιμα όταν αρχίσει να σπάει η γυαλιστερή τους κρούστα στην επιφάνεια και γεμίσει λεπτές ρωγμές.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και μετά από 10 λεπτά, με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, τα ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα και τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με την υπόλοιπη ζύμη, αφού πρώτα στρώσουμε καθαρή λαδόκολλα στη λαμαρίνα. Τα διατηρούμε σε αεροστεγές κουτί, μεταλλικό ή γυάλινο, για 3 μέρες.

Σημειώσεις
• Η ζύμη πρέπει να είναι παχύρευστη, όχι νερουλή (λίγο πιο πυκνή από μια κλασική ζύμη κέικ). Βάζοντας κουταλιές ζύμης πάνω στη λαδόκολλα, αυτές πρέπει να διατηρούν για λίγο το σχήμα τους και να μην απλώνουν αμέσως.
• Προσθέτουμε πρώτα τα τρία ασπράδια, ανακατεύουμε, προσθέτουμε και τα καρύδια και στη συνέχεια, αν μας φανεί πολύ σφιχτή η ζύμη, προσθέτουμε και το τέταρτο ασπράδι.
• Τα cookies όταν βγουν από το φούρνο θα πρέπει η κάτω τους πλευρά να είναι ακόμη μαλακή αλλά θα σφίξει όσο κρυώνουν. Γι' αυτό είναι σημαντικό να τα αφήσουμε να κρυώσουν για 10 περίπου λεπτά πάνω στη λαδόκολλα, πριν προσπαθήσουμε να τα ξεκολλήσουμε.
• Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φουντούκια αντί για καρύδια.
πηγη:kouzinista.gr/el.wikipedia.org



















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου