Για την προέλευση της τάρτας υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Είναι εν μέρει γαστρονομική παράδοση στην οποία το φαγητό παρασκευάζεται από στρώσεις διαφορετικού τύπου, αφετέρου το ψήσιμο πιτών και ταρτών είναι μεσαιωνική συνήθεια που συνοδεύεται από τεχνογνωσία και έθιμα.
Η τάρτα ήταν προνόμιο της τάξης των ευγενών, ενώ οι πίτες ήταν συστατικά της κουζίνας των κοινών θνητών. Στις αρχές του μεσαίωνα οι τάρτες ήταν γεμισμένες με κρεατικά, αργότερα όμως υπερίσχυσαν γαστρονομικά οι γλυκές τάρτες με γέμιση κρέμας και γαρνίρισμα φρούτων.
Φτιάξτε αυτή την απολαυστική τάρτα που μπορείτε να τη σερβίρετε ως κυρίως πιάτο συνοδεύοντας την με μια πράσινη σαλάτα.
Εκτέλεση
Φτιάξτε αυτή την απολαυστική τάρτα που μπορείτε να τη σερβίρετε ως κυρίως πιάτο συνοδεύοντας την με μια πράσινη σαλάτα.
Υλικά
Για τη βάση
1 συσκευασία έτοιμο φύλλο ζύμης
για τάρτα ή φύλλο ζύμης κουρού
Για τον κιμά
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
1 κονσέρβα ντομάτες κονκασέ
1 μεγάλη πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη
1 μεγάλο καρότο τριμμένο
1 μέτρια μελιτζάνα
φλάσκα κομμένη σε καρέ
μαϊντανό ψιλοκομμένο
150 γρ. κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένα
αλάτι,πιπέρι,πάπρικα γλυκιά
Για την μπεσαμέλ
100 γραμ. βούτυρο
100 γραμ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
λίγο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένα
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις.Βουτυρώνετε μια στρογγυλή ταρτιέρα ή ένα ταψάκι πυρέξ, στο μέγεθος της ταρτιέρας, και απλώνετε μέσα το φύλλο ζύμης καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά.
Κιμάς
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτετε τον κιμά και σοτάρετε για 10 λεπτά ακόμη ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Σβήνετε με το κρασί, περιμένετε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτετε τις ντομάτες,τον μαϊντανό, την πιπεριά,το καρότο,αλάτι,πιπέρι και την πάπρικα ανακατεύετε καλά και βράζετε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει ο κιμάς με το λάδι του. Ρίχνετε το τυρί ανακατελυετε με ένα κουτάλι και αφήνετε τον κιμά να κρυώσει λίγο.
- Μπεσαμέλ
Βάζετε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα, εκτός από το τυρί και αφήνετε την κρέμα να δέσει ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη τακτικά, σε μέτρια φωτιά .Στο τέλος, πασπαλίζετε με το μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε με τον αυγοδάρτη.
Απλώνετε τον κιμά πάνω από το φύλλο. Από πάνω στρώνετε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ και πασπαλίζετε με λίγο τυρί. Ψήνετε την τάρτα μέχρι να ροδίσει η ζύμη και η επιφάνεια της.
Αφήνετε να κρυώσει λίγο για να μπορεί να κόβετε και σερβίρετε.
Αφήνετε να κρυώσει λίγο για να μπορεί να κόβετε και σερβίρετε.
πηγη:el.wikipedia.org/argiro.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου