Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Κηλίδες γήρατος στο δέρμα

  No comments    
categories: 

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Ως το μεγαλύτερο όργανο, εκτίθεται σε πολλές βλαβερές ουσίες, όπως τα χημικά προϊόντα (σαπούνια, σαμπουάν, αλοιφές, ατμοσφαιρική ρύπανση) και οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.
Ειδικότερα, οι υπεριώδεις ακτίνες ευθύνονται για μια ποικιλία προβλημάτων και παθήσεων του δέρματος. Αυτές οι ακτίνες έχουν καταστροφικές συνέπειες για τα κύτταρα του δέρματος. Μία από τις πιο κοινές επιπτώσεις τους στην επιδερμίδα του σώματός μας είναι η εμφάνιση των κηλίδων.

Πρόκειται για σημάδια που εμφανίζονται στο δέρμα ατόμων ηλικίας άνω των 40 ετών. Καθώς γερνάμε, το δέρμα μας χάνει την ικανότητά του να δημιουργεί νέα κύτταρα, αλλά και να ανανεώνει τα κύτταρα του δέρματος που έχουν καταστραφεί. Έτσι, τα κύτταρα που καταστρέφονται από τον ήλιο, δεν αντικαθίστανται. Αυτό είναι που οδηγεί στις κηλίδες γήρατος.

Σημάδια και συμπτώματα των κηλίδων γήρατοςΤα σημάδια αυτά είναι αρκετά εύκολο να τα παρατηρήσετε καθώς αναπτύσσονται. Θα εμφανιστούν ως οβάλ και επίπεδα σημάδια στο δέρμα. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, όταν πρόκειται για μέρη του δέρματος που εκτίθενται στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως οι ώμοι και τα χέρια. Τα ξηρά και τραχιά μπαλώματα του δέρματος μπορεί επίσης να είναι κηλίδες γήρατος.

Σε ποια σημεία του σώματος εμφανίζονται;
Τα χέρια, η πλάτη, οι ώμοι, το στήθος και το πρόσωπο είναι οι περιοχές που είναι εκτεθειμένες περισσότερο στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Ως εκ τούτου, αυτές οι περιοχές είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κηλίδες γήρατος.

Ποιος είναι πιο πιθανό να παρουσιάσει κηλίδες γήρατος;
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα σημάδια αυτά είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας του δέρματος να αντικαταστήσει τα νεκρά κύτταρα. Έτσι, οι ηλικιωμένοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κηλίδων γήρατος από ό,τι οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα. Γενικά, έχει παρατηρηθεί ότι η μικρότερη ηλικία κατά την οποία μπορεί κανείς να εμφανίσει κηλίδες γήρατος είναι τα 40 έτη.

Τι μπορεί να προκαλέσει τις κηλίδες γήρατος;
Η κυριότερη αιτία των κηλίδων είναι ο ήλιος. Όταν οι υπεριώδεις ακτίνες έρχονται σε επαφή με την επιδερμίδα μας, καταστρέφουν τα κύτταρα του δέρματος. Σε ένα νεαρό άτομο, το δέρμα γρήγορα δημιουργεί νέα κύτταρα για να αντικαταστήσει τα κατεστραμμένα. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί και στα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Η παρατεταμένη και χωρίς προστασία έκθεση στον ήλιο είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο εμφανίζονται οι κηλίδες γήρατος.

Ποιος ο ρόλος των κηλίδων γήρατος στα δερματικά προβλήματα;
Τα δερματικά προβλήματα είναι πολλά και ποικίλα. Τα άτομα με πιο σκουρόχρωμο δέρμα είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίζουν κηλίδες γήρατος. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι το σκούρο δέρμα είναι πολύ αποτελεσματικό στην παρεμπόδιση των υπεριώδων ακτίνων από το να διεισδύσουν στο δέρμα. Ένας άλλος παράγοντας είναι η γενετική προδιάθεση. Μερικές δερματικές παθήσεις κληρονομούνται από μέλη της οικογένειας.

Είναι επικίνδυνες οι κηλίδες γήρατος για την υγεία;
Εκτενείς ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι δεν είναι επιβλαβείς με οποιονδήποτε τρόπο. Για το λόγο αυτό, η θεραπεία για τις κηλίδες γήρατος δεν θεωρείται απαραίτητη. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι παρεμποδίζουν την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος και ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα νέα σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα μας.
Μία επίσκεψη σε δερματολόγο είναι απαραίτητη όταν μία κηλίδα ή βλάβη:
Παρουσιάζει πολύ σκούρο χρώμα.
Αυξάνεται γρήγορα σε μέγεθος.
Έχει ακανόνιστα όρια.
Εμφανίζει ασυνήθιστο συνδυασμό χρωμάτων.
Συνοδεύεται από κνησμό, ερεθισμό, ευαισθησία ή αιμορραγία.

Θεραπείες και φάρμακα
Αν σας δυσαρεστεί η όψη των γεροντικών κηλίδων, τότε υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για να τις σβήσετε ή να τις αφαιρέσετε. Καθώς η μελάγχρωση έχει συντελεστεί στη βάση της επιδερμίδας – της ανώτερης στοιβάδας του δέρματος – η θεραπεία έχει στόχο τη στοιβάδα αυτή.
Οι θεραπείες των ηλιακών κηλίδων περιλαμβάνουν:

Φάρμακα: Οι κηλίδες μπορούν να ξεθωριάσουν σταδιακά σε διάστημα μερικών μηνών, χάρη στη χρήση λευκαντικών κρεμών που δρουν είτε μόνες τους είτε συνδυαστικά με τη χρήση ρετινοειδών και ήπιων στεροειδών. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αγωγής συνιστάται η χρήση αντηλιακού με 30 SPF το λιγότερο. Εξαιτίας της θεραπείας ενδέχεται να προκληθεί ερυθρότητα, προσωρινός κνησμός, ξηροδερμία ή κάψιμο.

LASER: Το Laser εξαλείφει τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μελανίνης, χωρίς να προκαλεί βλάβες στο δέρμα. Για να είναι η θεραπεία αποτελεσματική απαιτείται η εφαρμογή αρκετών συνεδριών. Αφότου ολοκληρωθούν οι συνεδρίες αυτές, οι γεροντικές κηλίδες σταδιακά ξεθωριάζουν μέσα σε μερικές βδομάδες ή μήνες. Τα μειονεκτήματα της Laser θεραπείας είναι ελάχιστα, ωστόσο, δεν αποκλείεται να προκληθεί ελαφρύς αποχρωματισμός του δέρματος.


Κρυοθεραπεία: Αυτή η διαδικασία προβλέπει την εφαρμογή υγρού αζώτου ή άλλου ψυκτικού παράγοντα πάνω στις κηλίδες με στόχο την εξουδετέρωση της περίσσιας χρωστικής ουσίας. Καθώς η περιοχή επουλώνεται, το δέρμα δείχνει πιο ανοιχτόχρωμο. Η κρυοθεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως όταν υπάρχει μία μόνο ηλικιακή κηλίδα ή μία μικρή ομάδα από αρκετές. Η θεραπεία μπορεί να ερεθίσει προσωρινά το δέρμα, ενώ υπάρχει και ένας πολύ μικρός κίνδυνος να επιφέρει μία μόνιμη ουλή ή αποχρωματισμό.

Δερμοαπόξεση: Αυτή η διαδικασία προβλέπει την απόξεση της επιφανειακής στοιβάδας του δέρματος με ένα γρήγορα περιστρεφόμενο βουρτσάκι. Με την απόξεση απομακρύνεται η επιφάνεια του δέρματος και διεγείρεται η γέννηση ενός νέου στρώματος στη θέση της. Η θεραπεία αυτή μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ερυθρότητα.

Χημικό πίλινγκ: Εφαρμόζεται ένα οξύ, χάρη στο οποίο πραγματοποιείται καύση του εξωτερικού στρώματος του δέρματος μέχρι το σημείο των κηλίδων. Κατά τη διάρκεια απολέπισης του παλιού δέρματος, σχηματίζεται καινούργιο δέρμα στη θέση του. Ενδέχεται να χρειαστεί εφαρμογή αρκετών θεραπειών έως ότου κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα αποτελέσματα. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπευτικής αγωγής απαιτείται αντηλιακή προστασία. Τέλος, είναι πιθανή η πρόκληση προσωρινού ερεθισμού, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αποχρωματισμού.

Πρόληψη κηλίδων γήρατος
Η κύρια αιτία των κηλίδων, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, είναι παρατεταμένη και απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο. Ως εκ τούτου, η πρόληψη της εμφάνισης των κηλίδων έγκειται στην αποφυγή των επιβλαβών ακτίνων του ήλιου. Πρέπει να περιορίζετε τον χρόνο έκθεσής σας στον ήλιο ή φροντίστε να απλώνετε καθημερινά αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Ακόμη κι αν είναι χειμώνας και βρέχει ή έχει συννεφιά.
Βοηθήστε το δέρμα σας να αποβάλλει τα νεκρά κύτταρα, κάνοντας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα πίλινγκ. Και τρίτον, ακολουθήστε μια διατροφή υψηλή σε ω3 λιπαρά οξέα (σαρδέλες, ξηροί καρποί, αβοκάντο) και αντιοξειδωτικά (σταφύλια, μύρτιλλα, μούρα, σπανάκι, μπρόκολο). Στην αγορά θα βρείτε επίσης και συμπληρώματα διατροφής, πλούσια σε αυτές τις δύο ουσίες.
Η συχνή εξέταση από δερματολόγο μπορεί επίσης να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό.

πηγη:onmed.gr/tzermias.gr







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου