«Οι ρίζες του παστουρμά είναι ελληνικές. Τον παρασκεύασαν για πρώτη φορά οι αρχαίοι Ίωνες στα παράλια της Μικράς Ασίας και τον έλεγαν απόχτι. Από αυτούς η τέχνη πέρασε στους Αρμενίους που τον ονομάζουν απούχτ» σημειώνει ο ιδιοκτήτης του Μιράν.
Το κυριότερο χαρακτηριστικό του παστουρμά, που τον κάνει να διαφέρει από τα υπόλοιπα αλλαντικά, είναι η έντονη μυρωδιά του. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αρκετοί δεν τον τρώνε. Η μυρωδιά αυτή οφείλεται σε ένα συστατικό που προστίθεται κατά τη διάρκεια της παραγωγής του, ένα είδος μπαχαρικού, το μοσχοσίταρο ή αλλιώς τσιμένι.
Παρά την έντονη γεύση του είναι το πιο υγιεινό αλλαντικό, αφού φτιάχνεται από 100% κρέας. Μπορείτε να τον φάτε ωμό, σε σάντουιτς, σε πίτα, σε σαγανάκι και είναι από τους καλύτερους μεζέδες για ούζο. Ακόμη μπορεί να συνοδεύσει πολλά φαγητά όπως τη φασολάδα ή τις φακές.
Μάφινς με παστουρμά
Υλικά
250 γρ. φαρίνα
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. μπέκιν πάουντερ
3 πιπεριές Φλωρίνης από βαζάκι
στραγγισμένες καλά
και κομμένες σε μικρά καρεδάκια
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
ξύσμα από 2 λεμόνια
125 γρ. βούτυρο αγελάδος
160 ml κρέμα γάλακτος
1 αβγό
200 γρ. κασέρι τριμμένο
200 γρ. παστουρμά ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς, στον αέρα.
Σε μια λεκάνη, χτυπάμε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και το αβγό. Μπορούμε να το χτυπήσουμε στο μίξερ αλλά η δουλιά γίνεται και με το σύρμα ή με ένα πιρούνι.
Προσθέτουμε το αλεύρι με τη μπέικιν και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίχνουμε ένα-ένα όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Μοιράζουμε το μείγμα σε μικρές θήκες για κεκάκια και ψήνουμε 15 με 20 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή η λάμα του μαχαιριού που θα τα τρυπήσουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς, στον αέρα.
Σε μια λεκάνη, χτυπάμε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και το αβγό. Μπορούμε να το χτυπήσουμε στο μίξερ αλλά η δουλιά γίνεται και με το σύρμα ή με ένα πιρούνι.
Προσθέτουμε το αλεύρι με τη μπέικιν και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίχνουμε ένα-ένα όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Μοιράζουμε το μείγμα σε μικρές θήκες για κεκάκια και ψήνουμε 15 με 20 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή η λάμα του μαχαιριού που θα τα τρυπήσουμε.
Παστουρμάς στο χαρτί
Υλικά
1 λαδόκολλα περίπου 25χ30 εκ.
10 φέτες παστουρμά
5 φέτες κασέρι
1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
2 πιπεριές πράσινες κέρατο
1 φέτα λεμόνι χωρίς τη φλούδα του
Λίγο βούτυρο
1 κουταλάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Τοποθετούμε τις φέτες του παστουρμά στο κέντρο της λαδόκολλας και πάνω βάζουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές, το λεμόνι, το βούτυρο και το μαϊντανό. Σκεπάζουμε πρώτα με τη μια πλευρά της λαδόκολλας τους παστουρμάδες και κατόπιν με την άλλη και κλείνουμε σφικτά τις άκρες σαν δεματάκι. Αν θέλουμε μπορούμε να τυλίξουμε το δεματάκι με αλουμινόχαρτο.
Τοποθετούμε τις φέτες του παστουρμά στο κέντρο της λαδόκολλας και πάνω βάζουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές, το λεμόνι, το βούτυρο και το μαϊντανό. Σκεπάζουμε πρώτα με τη μια πλευρά της λαδόκολλας τους παστουρμάδες και κατόπιν με την άλλη και κλείνουμε σφικτά τις άκρες σαν δεματάκι. Αν θέλουμε μπορούμε να τυλίξουμε το δεματάκι με αλουμινόχαρτο.
Το τοποθετούμε στο φούρνο ή στη σχάρα.
Το ψήνουμε για περίπου 2 λεπτά πάνω κάτω και το σερβίρουμε.
Το ψήνουμε για περίπου 2 λεπτά πάνω κάτω και το σερβίρουμε.
Αυγά με παστουρμά
Υλικά
2 αυγά
4 φέτες παστουρμά
2 κ.σ.βούτυρο φρέσκο
αλάτι-πάπρικα
Κόβουμε τον παστουρμά σε μικρά κομματάκια. Αν τον θέλουμε ελαφρύ, χωρίς έντονη μυρωδιά από τσιμένι, αφαιρούμε το εξωτερικό του.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγανάκι και λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τον παστουρμά και τον σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Σπάμε προσεχτικά τα αβγά, αλατίζουμε. Με ένα κουτάλι περιχύνουμε συνεχώς τα αβγά με το βούτυρο για να ψηθεί ο κρόκος. Τη στιγμή που ο κρόκος θα στεροποιηθεί κατεβάζουμε το σαγανάκι από τη φωτιά, γιατί το μυστικό είναι να μην σφίξει ο κρόκος.
Προσθέτουμε την πάπρικα και σερβίρουμε.
πηγη:tanea.gr/pirouni.gr/Οι μεζέδες και τα γλυκά της Πόλης/olivemagazine.gr/Ελένη Ψυχούλη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου