Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Ίτον Μες(Eton Mess) παραδοσιακό βρετανικό επιδόρπιο


Το γλυκό πήρε το όνομα του από το διάσημο Κολέγιο του ‘Ιτον (Eton College) που θεωρείται το κορυφαίο σχολείο της Βρετανίας για 6 αιώνες.
Το επιδόρπιο με το όνομα ‘Ιτον Μες (Eton Mess) σερβιριζόταν στο φημισμένο σχολείο κάθε 4η Ιουνίου κατά την διάρκεια του ετήσιου αγώνα κρίκετ εναντίον του Winchester College.
Η πρώτη αυθεντική συνταγή χρησιμοποιούσε στρώσεις από φράουλες (ή μπανάνες) που εναλλάσσονταν με στρώσεις φρέσκιας σαντιγί.
Κάποια χρόνια αργότερα στη συνταγή προστέθηκαν στρώσεις από σπασμένη μαρέγκα για να δώσουν καλύτερη υφή και γλυκύτητα στο αποτέλεσμα.
Κανείς δεν είναι σίγουρος για το πώς το όνομα «Μες» (mess) προσδόθηκε στη συνταγή. O πολυβραβευμένος Βρετανός σεφ Heston Blumenthal, γνωστός για τις ευφάνταστες γευστικά και αισθητικά δημιουργίες του, ισχυρίζεται ότι μάλλον προέρχεται από την εμφάνιση του γλυκού, μια και είναι “messy” (= ακατάστατο, χαοτικό, χάλια) και πιστεύει ότι έτσι ακριβώς πρέπει και να σερβίρεται.
Μια άλλη θεωρία ισχυρίζεται ότι το όνομα έχει αναφορά στον «κοινό χώρο συνεστίασης μιας ομάδας», που ακόμη αποκαλείται mess στο βρετανικό στρατό και προέρχεται από την λατινική λέξη «mensa» που σημαίνει «τράπεζα, τραπέζι».
Εύκολο στην παρασκευή του και απολαυστικό στην γεύση, το ‘Ιτον Μες θα αποτελέσει κοινό σημείο αναφοράς σας με εξέχουσες προσωπικότητες που το έχουν απολαύσει στο Ίτον.

Υλικά
Μερίδες:5-6

ασπράδια από 2 αβγά
120γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
500γρ. φράουλες, 
καθαρισμένες και κομμένες στα 2
450 ml κρέμα γάλακτος 35%
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 120°C στον αέρα και απλώνετε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί.

Βάζετε στο μίξερ τα ασπράδια των αβγών και τα χτυπάτε στη μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτετε κουταλιά - κουταλιά τη ζάχαρη με το μίξερ πάντα σε λειτουργία. Όταν τελειώσει η ζάχαρη και έχει χτυπηθεί καλά η μαρέγκα θα πρέπει να στέκεται τόσο καλά ώστε αν αναποδογυρίσετε τον κάδο του μίξερ να μην πέφτει.

Με ένα κουτάλι παίρνετε λίγη λίγη μαρέγκα και βάζετε μία -μία κουταλιά στο χαρτί ψησίματος (όχι κολλητά, σε απόσταση μερικά εκατοστά). Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα μέχρι οι μαρέγκες να γίνουν τραγανές και να αφαιρούνται από το χαρτί εύκολα. Τις αφήνετε να κρυώσουν.

Πολτοποιείτε το 1/3 από τις φράουλες και φτιάχνετε μια σάλτσα. Κρατάτε τις υπόλοιπες στην άκρη.

Σε ένα μπολ χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να γίνει σαντιγί.
Παίρνετε 4 ποτήρια old fashioned (για ουίσκι) ή μπολ σερβιρίσματος και ξεκινάτε να βάζετε τα υλικά σε αλλεπάλληλες στρώσεις. Κάτω-κάτω μπαίνει μια στρώση μαρένγκα, πάνω της σαντιγί και μετά φρούτα. Στην επανάληψη βάζετε μαρένγκα, μετά τα φρούτα σαντιγί και τέλος γαρνίρετε με λίγες ακόμα φράουλες
Τοποθετείτε τα ποτήρια με το γλυκό στο ψυγείο μέχρι την ώρα σερβιρίσματος.

TIP:
Αν χρησιμοποιείτε κατεφυγμένες φράουλες ή φρούτα του δάσους, αποψύξτε τα σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον μια ώρα πριν ξεκινήσετε.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες μαρέγκες από το ζαχαροπλαστείο.

πηγη:olivemagazine.gr/pandespani.wordpress.com


Related Posts:

  • Μελομακάρονα Αυτή είναι η συνταγή από τα αγαπημένα μελομακάρονα της Αργυρώς! Δοκιμάστε την! Υλικά  240 γρ. σπορέλαιο 240 γρ. ελαιόλαδ… Read More
  • Μελομακάρονα με στέβια   Ιδανική συνταγή για αυτούς που δεν μπορούν να απολαύσουν αυτή τη λιχουδιά λόγω ζάχαρης, ειδικά για διαβητικούς αλλά και για όσους θέλουν … Read More
  • Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας Η σοκολάτα θεωρείται ως ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα. Δίνει ενέργεια, χαρίζει ευεξία, είναι τονωτική, ενισχύει την πνευματική διαύγ… Read More
  • Γεμιστά μελομακάρονα Ρόδου Σε αρκετά χωριά της Ρόδου, το σφάξιμο του χοίρου που μεγάλωναν οι οικογένειες γινόταν σε παρέες και με ειδική ιεροτελεστία. Από τα Χριστουγεννιάτ… Read More
  • Παραδοσιακά Φοινίκια από τη Λήμνο Τα μελομακάρονα έχουν ετυμολογικά αρχαιοελληνική προέλευση όσο και αν το μυαλό πάει στο «ιταλικό» μακαρόνι. Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου