Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Κέικ πορτοκαλιού γεμιστό με τυρί κρέμα

 



Ο όρος "κέικ" έχει μακρά ιστορία. Η ίδια η λέξη προέρχεται από τον Βίκινγκ, από την παλαιά νορβηγική λέξη "κακά".
Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμασαν κέικ πλακοΰς , που προήλθε από τη λέξη "επίπεδη". Ψήνεται με αλεύρι αναμεμειγμένο με αυγά, γάλα, καρύδια και μέλι. Είχαν επίσης μια τούρτα που ονομάζεται "satura", η οποία ήταν ένα επίπεδο βαρύ κέικ. 
Κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου, το όνομα για το κέικ έγινε «πλακούντα» που προήλθε από τον ελληνικό όρο. Ένας πλακούντας ψήνεται σε μια βάση ζύμης ή μέσα σε μια θήκη ζαχαροπλαστικής. Οι Έλληνες εφηύραν το φασκόμηλο, τηγανίζοντας το ελαιόλαδο και για τα cheesecakes χρησιμοποιούσαν γάλα κατσίκας. Στην αρχαία Ρώμη, η βασική ζύμη ψωμιού εμπλουτίστηκε με το βούτυρο, τα αυγά και το μέλι, γεγονός που παρήγαγε ένα γλυκό και ψημένο κέικ. Ο λαϊκός ποιητής Ovid αναφέρεται στο πάρτυ γενεθλίων και στο κέικ του αδελφού του στο πρώτο του βιβλίο εξορίας, Tristia. 
Τα πρώτα κέικ στην Αγγλία ήταν επίσης ουσιαστικά ψωμί: οι πιο προφανείς διαφορές μεταξύ του «κέικ» και του «ψωμιού» ήταν η στρογγυλή, επίπεδη μορφή των κέικ και η μέθοδος μαγειρέματος, στην οποία το κέικ γυριζόταν πάνω από μία φορά κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ενώ το ψωμί έμενε όρθιο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψησίματος.

Υλικά 
250 γραμ. βούτυρο (σε θερμ. δωμ.)
200 γραμ. ζάχαρη
ξύσμα από 1 λεμόνι
4 αυγά
2 βανίλιες
1 κεσεδάκι γιαούρτι (4% λιπαρά)
350 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. αλάτι
250 γραμ. τυρί κρέμα με γιαούρτι
4 κ.σ. ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 κ.σ χυμό πορτοκάλι



Εκτέλεση
Για το κέικ γεμιστό με κρέμα τυριού, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις. 
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα, μεγάλη, με τρύπα στη μέση.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το ξύσμα μέχρι να αφρατέψει καλά. Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά, να τα πίνει το μείγμα. Ρίχνουμε τη βανίλια. Εναλλάξ ρίχνουμε το γιαούρτι με το κοσκινισμένο αλεύρι. Κρατάμε 1,5 φλ. από το μείγμα του κέικ και το υπόλοιπο το αδειάζουμε στην έτοιμη φόρμα.

Σε μπολ ανακατεύουμε το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε το μισό φλ. μείγμα του κέικ και ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε τη γέμιση σε στρώση στη φόρμα, φροντίζοντας να μην ακουμπάει στα τοιχώματα. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο 1 φλ. μείγμα κέικ.

Με μαχαίρι αναμιγνύουμε τα δύο μείγματα όπως κάνουμε με το δίχρωμο κέικ, χωρίς να ακουμπάμε τη φόρμα.

Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Αφήνουμε στη φόρμα για 15΄και έπειτα το βάζουμε σε σχάρα να κρυώσει. Πασπαλίζουμε με άχνη.

πηγη:argiro.gr
















Related Posts:

  • Τηγανίτες choco-banana Αυτές οι ιδιαίτερες τηγανίτες είναι γεμάτες με μπανάνα και  με μικροσκοπικά κομμάτια σοκολάτας που λιώνουν όταν μαγειρεύονται. Πραγματικά τυ… Read More
  • Λεμονάδα homemade Ακόμη και αν δεν είστε οπαδός της,αυτή την εποχή ένα ποτήρι παγωμένη λεμονάδα μοιάζει με όαση.  Η κλασική σπιτική λεμονάδα είναι γλυκόξινη και… Read More
  • Φανουρόπιτα Παραδοσιακή Η φανουρόπιτα είναι παραδοσιακή γλυκιά νηστίσιμη πίτα της ελληνικής κουζίνας και προσφέρεται ανήμερα στην ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου… Read More
  • Cookies σοκολάτας χωρίς αλεύρι και βούτυρο Φημολογείται ότι το πρώτο μπισκότο εμφανίστηκε τυχαία στην Ολλανδία όταν κάποιος μάγειρας έριξε λίγη ζύμη στο ζεστό φούρνο και δημιούργησε το … Read More
  • Μαρµελάδα µήλο με κανέλα Η μαρµελάδα αποτελεί έναν τρόπο διατήρησης φρούτων σε πολτοποιημένη μορφή, βρασμένων μαζί με ζάχαρη. Η μαρμελάδα αποκτά παχύρρευστη υφή χάρη … Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου