Τα Χριστούγεννα είναι κοντά και όλοι είμαστε σε κατάσταση προετοιμασίας.
Υπάρχουν πολλά παραδοσιακά φαγητά και γλυκά σε όλο τον κόσμο, που φτιάχνονται ειδικά στις γιορτές.
Δύο royal συνταγές, νόστιμες, πρωτότυπες και βέβαια εύκολες θα δώσουν βασιλικό αέρα στα Χριστούγεννα σας!
πηγη:bostanistas.gr/enet.gr/icookgreek.com
Υπάρχουν πολλά παραδοσιακά φαγητά και γλυκά σε όλο τον κόσμο, που φτιάχνονται ειδικά στις γιορτές.
Δύο royal συνταγές, νόστιμες, πρωτότυπες και βέβαια εύκολες θα δώσουν βασιλικό αέρα στα Χριστούγεννα σας!
Γευστικό, εύκολο στο ψήσιμο, πολύ όμορφο στην εμφάνιση!
Σημείωση: Το κρασί Πόρτο είναι ένα γλυκό κρασί μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ένα άλλο γλυκό κρασί κόκκινο κρασί ανάλογο των προτιμήσεων σας.
Τα Βασιλικά Χριστουγεννιάτικα μπισκότα του Μπάκιγχαμ
Προσγειωνόμαστε στην Πορτογαλία. Το πορτογαλικό Bolo Rei έχει τις ρίζες του στο Gateau de Rois. Εμφανίστηκε τον 19ο αιώνα, όταν άνοιξε το Confeiteria Nacional, ο πρώτος φούρνος της μοναρχίας (1829). Είναι ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο κέικ με φρούτα και ξηρούς καρπούς. Περιέχει ένα φασόλι και ένα μικρό δωράκι τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο (σε ανάμνηση των δώρων που έφεραν οι Μάγοι στον Χριστό). Όποιος βρει το φασόλι πληρώνει το Bolo Rei την επόμενη χρονιά και όποιος βρει το δώρο είναι ο τυχερός της χρονιάς.
Υλικά
500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
10 γρ. ξερή μαγιά
100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
220 ml χλιαρό γάλα (πλήρες)
100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αποξηραμένα κράνμπερις
100 γρ. αποξηραμένα φρούτα
3 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
το ξύσμα από 2 λεμόνια και από 1 πορτοκάλι (ακέρωτα)
100 ml πόρτο
1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
1 φασόλι (ή 1 νόμισμα)
Για τη διακόσμηση
1 κρόκος αβγού
αποξηραμένα φρούτα
κουκουνάρι και αμύγδαλα
κρυσταλλική ζάχαρη
Σημείωση: Το κρασί Πόρτο είναι ένα γλυκό κρασί μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ένα άλλο γλυκό κρασί κόκκινο κρασί ανάλογο των προτιμήσεων σας.
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε τα ξερά φρούτα στο πόρτο από το προηγούμενο βράδυ.
Μουσκεύουμε τα ξερά φρούτα στο πόρτο από το προηγούμενο βράδυ.
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι από το αλεύρι, σκεπάζουμε και αφήνουμε τη μαγιά να δράσει για περίπου 15 λεπτά - το μείγμα πρέπει να αφρίσει.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το ξύσμα.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα και στη συνέχεια το μείγμα της μαγιάς. Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε απαλά, μέχρι να έχουμε μια μαλακιά, γυαλιστερή και ελαστική ζύμη (μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι).
Ενσωματώνουμε τα μουσκεμένα φρούτα αναδιπλώνοντας τη ζύμη και σχηματίζουμε μια μπάλα.
Την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα και την αφήνουμε κάπου ζεστά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Φτιάχνουμε την τρύπα στη μέση
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και ρίχνουμε λίγο αλεύρι.Ακουμπάμε τη στρογγυλή ζύμη στο ταψί πιέζουμε το κέντρο και ανοίγουμε την τρύπα με τα χέρια. Βάζουμε στο κέντρο ένα γυάλινο βάζο ή ένα φλυτζάνι για να μην κλείσει η τρύπα.
Αλείφουμε την επιφάνεια με κρόκο αβγού, πιέζουμε τα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς για να κολλήσουν, πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Το σκεπάζουμε ξανά μέχρι να ξαναδιπλασιαστεί σε όγκο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου 30 λεπτά, ή μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό.
Όταν κρυώση το πασπαλίζουμε με άχνη.
Αν θέλετε το «Κέικ του Βασιλιά» να γίνει η φετινή σας βασιλόπιτα μην ξεχάσετε να βάλετε το νόμισμα!
Οι ζαχαροπλάστες της Βασιλικής Οικογένειας αποκάλυψαν τη «μυστική» συνταγή των Βασιλικών Αστεριών Κανέλας.
Τα Αστέρια Κανέλας (Cinnamon Stars) είναι ταυτισμένα με τα Χριστούγεννα. Καταπληκτικά ως προς τη γεύση και πανέμορφα ως προς την εμφάνιση, αυτά τα γιορτινά μπισκότα δίνουν τον τόνο στα ευρωπαϊκά χριστουγεννιάτικα τραπέζια.
Καλή σας βασιλική απόλαυση!
Καλή σας βασιλική απόλαυση!
Υλικά
360γρ ζάχαρη άχνη
85 γρ. ασπράδι αυγού
20 γρ. χυμός λεμονιού
300 γρ. αμυγδαλόψιχα σε σκόνη
115 γρ. ανάμικτα φρούτα γλασέ (φρουί γλασέ)
½ λεμόνι (το ξύσμα)
12 γρ. κανέλα σε σκόνη
¼ κουταλιά του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
Εκτέλεση
Πολτοποιείτε τα φρουί γλασέ στο multi και τα βάζετε στην άκρη.
Xτυπάτε τη ζάχαρη άχνη, το ασπράδι αυγού και το χυμό λεμονιού για να γίνουν μαρέγκα με απαλές κορυφές. Κρατήστε το 1/3 στην άκρη για να καλύψετε τη ζύμη με λεπτή στρώση μαρέγκας στο τέλος.
Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά στα 2/3 της μαρέγκας και ανακατέψτε ώσπου το μείγμα να γίνει ζύμη.
Ζυμώστε λίγο ακόμη το μείγμα με τα χέρια σας και απλώστε το σε ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος. Καλύψτε τη ζύμη με άλλο ένα χαρτί ψησίματος, και ανοίξτε το με πλάστη σε δίσκο πάχους 1 εκατοστού.
Αφαιρέστε το πάνω χαρτί ψησίματος και απλώστε μια λεπτή στρώση μαρέγκας. Προσπαθήστε να την απλώσετε όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται.
Βάλτε το μείγμα το ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Βγάλτε το μείγμα από το ψυγείο και κόψτε το με κουπ πατ ή μαχαίρι. Αφήστε ελεύθερη τη φαντασία σας- μπορείτε π.χ. να κόψετε αστεράκια ή διαμαντάκια. Για να χρησιμοποιήσετε τα κουπ πατ με στρογγυλό σχήμα ή σχήμα αστεριού χρειάζεται ένα μπολ με ζεστό νερό. Βουτήξτε το κουπ πατ στο νερό και έπειτα κόψτε μ' αυτό τη ζύμη. Αυτό βοηθάει τη ζύμη να μην κολλάει στο κουπ πατ.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160C στον αέρα για 12-15 λεπτά. Είναι καλύτερα να τα ψήσετε με θερμότητα μόνο από κάτω, ώστε το πάνω μέρος να παραμείνει λευκό. Τα μπισκοτάκια έχουν ψηθεί όταν μπορείτε να σηκώσετε τις άκρες τους από το χαρτί. Το κέντρο πρέπει να παραμείνει μαλακό και να κολλάει.
Αφήστε τα να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά πριν τα αφαιρέσετε από το ταψί.
Διατηρούνται συσκευασμένα αεροστεγώς για περίπου δυο μήνες.
Πολτοποιείτε τα φρουί γλασέ στο multi και τα βάζετε στην άκρη.
Xτυπάτε τη ζάχαρη άχνη, το ασπράδι αυγού και το χυμό λεμονιού για να γίνουν μαρέγκα με απαλές κορυφές. Κρατήστε το 1/3 στην άκρη για να καλύψετε τη ζύμη με λεπτή στρώση μαρέγκας στο τέλος.
Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά στα 2/3 της μαρέγκας και ανακατέψτε ώσπου το μείγμα να γίνει ζύμη.
Ζυμώστε λίγο ακόμη το μείγμα με τα χέρια σας και απλώστε το σε ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος. Καλύψτε τη ζύμη με άλλο ένα χαρτί ψησίματος, και ανοίξτε το με πλάστη σε δίσκο πάχους 1 εκατοστού.
Αφαιρέστε το πάνω χαρτί ψησίματος και απλώστε μια λεπτή στρώση μαρέγκας. Προσπαθήστε να την απλώσετε όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται.
Βάλτε το μείγμα το ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Βγάλτε το μείγμα από το ψυγείο και κόψτε το με κουπ πατ ή μαχαίρι. Αφήστε ελεύθερη τη φαντασία σας- μπορείτε π.χ. να κόψετε αστεράκια ή διαμαντάκια. Για να χρησιμοποιήσετε τα κουπ πατ με στρογγυλό σχήμα ή σχήμα αστεριού χρειάζεται ένα μπολ με ζεστό νερό. Βουτήξτε το κουπ πατ στο νερό και έπειτα κόψτε μ' αυτό τη ζύμη. Αυτό βοηθάει τη ζύμη να μην κολλάει στο κουπ πατ.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160C στον αέρα για 12-15 λεπτά. Είναι καλύτερα να τα ψήσετε με θερμότητα μόνο από κάτω, ώστε το πάνω μέρος να παραμείνει λευκό. Τα μπισκοτάκια έχουν ψηθεί όταν μπορείτε να σηκώσετε τις άκρες τους από το χαρτί. Το κέντρο πρέπει να παραμείνει μαλακό και να κολλάει.
Αφήστε τα να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά πριν τα αφαιρέσετε από το ταψί.
Διατηρούνται συσκευασμένα αεροστεγώς για περίπου δυο μήνες.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου