Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Το χριστουγεννιάτικο χωριό του Ταξιάρχη


Ο Ταξιάρχης είναι μεγάλος οικισμός που είναι κτισμένος πάνω στο όρος Χολομώντας, σε δασώδη περιοχή είναι χτισμένος σε δύο πλαγιές, ανάμεσα σε τέσσερις πηγές, και είναι γνωστός ως το… χωριό με τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, λόγω των πυκνών ελατόδασων που τον περιβάλλουν.
Είναι ένα χωριό που ασχολείται με την καλλιέργεια ελάτων που προορίζονται για χριστουγεννιάτικα δέντρα.
Δεν είναι γνωστό πότε ιδρύθηκε το χωριό. Η παλαιά ονομασία του είναι Λούκοβη. Η περιοχή που είναι το χωριό ήταν μετόχι της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου και οι κάτοικοι ήταν εργάτες της. 

Επίσης, μαρτυρείται ότι οι κάτοικοι του Ταξιάρχη προέρχονταν από την Πιερία, από την περιοχή του Ολύμπου, όπου υπήρχε χωριό με το όνομα "Λούκοβη" ή Λόκοβη. Το χωριό αυτό υπάρχει και σήμερα με την ονομασία Πέτρα και εξαιτίας κάποιας επιδημίας εγκαταλείφθηκε τότε. Οι κάτοικοί του κατέφυγαν στο Χολομώντα και έχτισαν τον Ταξιάρχη. Το 1821 το χωριό καταστράφηκε από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της επανάστασης της Χαλκιδικής.
Το όνομα του χωριού οφείλεται στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, ο ναός του οποίου βρίσκεται σε αυτό. Στο ναό φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, η οποία πιθανότατα προέρχεται από τη Μονή Δοχειαρίου, μετόχι της οποίας ήταν η περιοχή που βρίσκεται σήμερα το χωριό. Στο φόρεμα του αγγέλου βλέπουμε επιγραφή με τη χρονολογία 1872. Κατά την Τουρκοκρατία, οι Τούρκοι ανακάλυψαν την ιερή εικόνα και προσπάθησαν να την πυρπολήσουν, με θαυματουργό όμως τρόπο δεν κατέστη αυτό δυνατό.


Ανάμεσα στα άλλα, το χωριό έχει ταβέρνες, πετρόκτιστη πλατεία, παραδοσιακά ξωκλήσια, παραδοσιακά σπίτια, ξενώνες, Δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο, όπως επίσης και ενεργό πολιτιστικό σύλλογο.

Εδώ θα πιείτε ντόπιο τσίπουρο στο «χοροστάσι», όπως λέγεται η πλατεία του χωριού, θα δοκιμάσετε τοπικά προϊόντα στον γυναικείο συνεταιρισμό, που δεν θα βρείτε σχεδόν πουθενά αλλού, και θα χορτάσετε περιπατητικές, ορειβατικές ή οδικές διαδρομές στην γύρω περιοχή μέχρι και την Αρναία, που θεωρείται μία από τις πιο γραφικές ορεινές διαδρομές στην Ελλάδα. Το χωριό γνωρίζει μάλιστα αγροτουριστική ανάπτυξη, και θα μπορέσετε να επιδοθείτε σε δραστηριότητες όπως ιππασία, ποδήλατο βουνού, αναρρίχηση κ.α.

Κύριες ασχολίες είναι η κτηνοτροφία και η υλοτομία.
Σημαντικό μέρος του εισοδήματος, σύμφωνα με το xalkidikiopolitiki,προέρχεται από την καλλιέργεια ελάτου, για χριστουγεννιάτικα δέντρα που ξεκίνησε περίπου το 1970.


Ο τόπος είναι «πνιγμένος» στα έλατα, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με την παραγωγή τους. Το έλατο είναι μια σχετικά εύκολη και απλή καλλιέργεια, καθώς θέλει φροντίδα τα τρία πρώτα χρόνια και μετά αναπτύσσονται σχετικά γρήγορα.
Το χωριό Ταξιάρχης γεμίζει δέντρα τα σπίτια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ πλέον υπάρχει και μια εξωστρέφεια επιχειρηματικής πολιτικής και επεκτείνεται στην αγορά της Κύπρου.


Σε κάθε ένα δέντρο που κόβεται στα φυτώρια του Χολοµώντα αντιστοιχούν άλλα 20-30 που αναπτύσσονται και µεγαλώνουν περιµένοντας τη σειρά τους. Μετά την κοπή του δέντρου ακολουθεί η φύτευση ενός νέου στη θέση του. Τα νεαρά δέντρα φυτεύονται σε ηλικία 3-4 ετών και χρειάζονται τουλάχιστον άλλα 12 χρόνια προκειµένου να φτάσουν στο ελάχιστο ύψος του 1,80 µ. ώστε να είναι κατάλληλα για να στολίσουν το σαλόνι ενός διαµερίσµατος για τα Χριστούγεννα. Η όλη διαδικασία γίνεται υπό τη στενή επίβλεψη του ∆ασαρχείου, το οποίο δίνει την άδεια για την κοπή και τοποθετεί σήµανση στο κάθε έλατο µε µολυβδοσφραγίδα, που αποτελεί το «διαβατήριο» για τη µεταφορά και τη διάθεσή του στην αγορά.

Τα πολύ µεγάλα, που απαιτούν ως και 25-30 χρόνια προκειµένου να φτάσουν σε αυτό το ύψος, πωλούνται σε µεγάλα καταστήµατα, εµπορικά κέντρα, ή σε δήµους για τον στολισµό πλατειών και άλλων υπαίθριων χώρων.



Αυτά τα Χριστούγεννα μπορείτε να επιλέξετε έλατα από τον Ταξιάρχη για να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο σας δέντρο.

πηγη:el.wikipedia.org/iefimerida.gr/travelguide.halkidikibooking.gr/
ethnos.gr






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου