Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Εggnog το κρεμώδες ελιξίριο




Όσοι παρακολουθείτε χριστουγεννιάτικες ταινίες σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ένα αγνώστου ταυτότητας λευκό ρόφημα που συνηθίζουν να απολαμβάνουν οι πρωταγωνιστές τους δίπλα στο αναμμένο τζάκι ή στο εορταστικό τραπέζι. Κι αν αναρωτιέστε τι είναι αυτό το «λευκό» υγρό, σας αποκαλύπτουμε ότι το περίεργο ρόφημα που απολαμβάνουν οι αγαπημένοι μας πρωταγωνιστές δεν είναι άλλο από το περίφημο eggnog.

Γάλα, αυγά, μοσχοκάρυδο και λίγο brandy ή sherry είναι τα υλικά του Χριστουγεννιάτικου ποτού με καταγωγή από τη Μεγάλη Βρετανία. Η ακριβής καταγωγή του eggnog είναι ομιχλώδης, ήδη από τον 13ο αιώνα οι Βρετανοί μοναχοί συνήθιζαν να πίνουν ένα ποτηράκι με γάλα και αυγά χτυπημένα, μπαχαρικά και λίγο αλκοόλ.
Στις αρχές του 17ου αιώνα συνηθίζετε η κατανάλωση του eggnog κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, ενώ τον 18ο αιώνα υπήρξε πλέον το  αγαπημένο ρόφημα της Αγγλικής αριστοκρατίας, ιδίως όταν σε αυτό προσέθεταν ρούμι.
Αρκετούς αιώνες αργότερα το eggnog πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όπου οι Αμερικανοί, γηγενείς και έποικοι, πρόσθεσαν ρούμι που υπήρχε σε αφθονία, ενώ στις αρχές του 19ου αιώνα το αμερικάνικο bourbon αποτέλεσε το βασικό συστατικό και έθεσε το eggnog στο κέντρο της Χριστουγεννιάτικης περιόδου.
Ετυμολογικά, η λέξη “eggnog” έχει ενδιαφέρον. Πιστεύεται ότι το τελικό πρόθεμα “nog” προέρχεται από το “noggin”, το οποίο ήταν μία ξύλινη σκαλιστή κούπα μέσα στην οποία έπιναν ζεστά ποτά στις ταβέρνες της Μεσαιωνικής Αγγλίας. 

Το eggnog συνεχίζει να συγκινεί τα πλήθη στις μέρες μας, κυρίως σε Αμερική και Καναδά, ενώ οι παραλλαγές του είναι πολλές  με bourbon, rum, cognac, sherry ή γάλα καρύδας ή κρέμα γάλακτος ακόμη και eggnog παλαίωσης. Η παρασκευή του είναι γρήγορη και αν καταφέρετε να δώσετε στα χτυπημένα αβγά μία ωραία αφρώδη υφή πριν προσθέσετε το ζεστό γάλα, τότε θα πετύχετε ένα λαχταριστό, πλούσιο και κρεμώδες ελιξίριο που θα κρύβει μέσα του το πνεύμα των Χριστουγέννων!

Υλικά 
για 8 μερίδες

3 φλ. γάλα 
1 φλ. κρέμα γάλακτος 
ξυλάκια κανέλας 
1 κ.γ. βανίλια 
1 κ.γ. φρέσκο μοσχοκάρυδο 
5 αβγά 
(που έχετε ξεχωρίσει τους 
κρόκους από τα ασπράδια) 
2/3 φλ. ζάχαρη 
3/4 φλ. μαύρο ρούμι 
ή μπέρμπον ή μπράντι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα, αναμιγνύετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και το μοσχοκάρυδο. Αφήνετε το μείγμα να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά προτού το αποσύρετε από αυτήν και το αφήνετε να κρυώσει και να πήξει ελαφρά.

Ρίχνετε τους κρόκους σε ένα μίξερ και τους χτυπάτε καλά με τη ζάχαρη. Έπειτα, ρίχνετε σιγά-σιγά το γάλα και χτυπάτε καλά μέχρι να ενσωματωθεί με το μείγμα. Τέλος, προσθέστε το αλκόολ και βάζετε το μείγμα στο ψυγείο για να κρυώσει.
Χτυπάτε τα ασπράδια των αβγών στο μίξερ μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαφριά μαρέγκα. Βγάζετε το eggnog από το ψυγείο, ρίχνετε τη μαρέγκα και ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα.
Μεταφέρετε το μείγμα στα ποτήρια, γαρνίρετε με ένα ξυλάκι κανέλας και λίγο μοσχοκάρυδο και σερβίρετε.


πηγη:bostanistas.gr/fnl-guide.com/spirossoulis.com/Jamie Oliver













0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου