Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Σιροπιαστή σοκολατόπιτα με κρέμα καραμέλας


Η καραμέλα Γάλακτος ή Dulce de leche είναι πολύ διάσημη και αγαπητή στην Λατινική Αμερική και στην Πορτογαλία. Στο Μεξικό φτιάχνουν καραμέλα γάλακτος με κατσικίσιο γάλα, στο Πουέρτο Ρίκο με γάλα καρύδας ενώ στον Άγιο Δομίνικο την αρωματίζουν με κανέλα. Στην Ινδία το ανακατεύουν με κάρδαμο και το τρώνε ως επιδόρπιο.

Πάντα απολαυστική, χρησιμοποιείται πιο συχνά ως επικάλυψη ή γέμιση για άλλα γλυκά,τρόφιμα,όπως κέικ,churros,μπισκότα,βάφλες,κρέμα καραμέλα (γνωστή ως flan στις ισπανόφωνες περιοχές και pudim στα πορτογαλόφωνα), φρούτα όπως μπανάνα και παγωτά . Είναι επίσης ένα δημοφιλές άλειμμα σε κρέπες (panqueques) και φρυγανιές , ενώ η γαλλική παραλλαγή confiture de lait σερβίρεται συνήθως με fromage blanc Μπορείτε ακόμα να την χρησιμοποιήσετε αντί για ζάχαρη/γάλα στον καφέ σας ή το τσάϊ.


ΥΛΙΚΑ
400 γρ. γιαούρτι 
(κατά προτίμηση πρόβειο, στα κασεδάκια )
3 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 φλ. ζάχαρη
1 φλ. κακάο
4 αβγά
1 φακ. μπέικιν πάουντερ
3 κ.σ. κονιάκ
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
½ κ.γ. αλάτι
Κακάο για πασπάλισμα

Για το σιρόπι
3 φλ. νερό
3 φλ. ζάχαρη
Φλούδα από το 1/4 πορτοκαλιού
Φλούδα από το 1/4 λεμονιού
2 βανίλιες
3 κ.σ. κονιάκ

Για την κρέμα καραμέλας
1 κουτί καραμελομένο γάλα
125 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ Soft
Εκτέλεση

Κέικ & σιρόπιασμα
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αβγά και τα χτυπάμε με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Προσθέτουμε γιαούρτι και ανακατεύουμε. Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο και σιγά σιγά ανακατεύουμε με μια σπάτουλα για να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Αλείφουμε με αρκετή μαργαρίνη ένα ταψί (ιδανικά διαστάσεων 33εκ. Χ 38 εκ.). Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις παρει βράση μετράμε 10-12 λεπτά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Όταν βγει η σοκολατόπιτα από το φούρνο την αφήνουμε να κρυώσει, τη σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι και την αφήνουμε να το ρουφήξει.

Κρέμα καραμέλας 
Αδειάζουμε το καραμελωμένο γάλα σε μπολ και το χτυπάμε με τη μαργαρίνη σε μιξεράκι μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Απλώνουμε την καραμέλα γάλακτος πάνω στην σοκολατόπιτα και τη βάζουμε στο ψυγείο για να σταθεί. Μπορούμε βέβαια να την φάμε και απευθείας.
Στο σερβίρισμα ρίχνουμε χοντροσπασμένα καρύδια. 



Πηγή:chefonair.gr/Τασούλα Κουφοπούλου/madameginger.com/en.m.wikipedia.org










Related Posts:

  • Βούτυρο αμυγδάλου Το βούτυρο αμυγδάλου έχει φυτικές ίνες, που βοηθάνε στην καλύτερη πέψη και λειτουργία του εντέρου. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του είν… Read More
  • Σάμαλι με μαστιχα νηστίσιμο Το Σάμαλι, όπως και ο Μπαμπάς (Şambaba) είναι γλυκά της Συρίας.Η Δαμασκός (Şam) ήταν γνωστή για τα αρωματικά τριαντάφυλλα, τα ρόδα της Δαμασκο… Read More
  • Κουλουράκια με γεύση τσουρέκιΤα κουλούρια της… Λαμπρής ανήκουν στις ελληνικές παραδόσεις! Τα κουλούρια μαζί με τα τσουρέκια και το Πασχαλινό ψωμί ανήκουν στις ζύμες που φτιάχνοντ… Read More
  • Τσουρεκάκια Vegan (Νηστίσιμα) Το τσουρέκι είναι παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο έχει διάφορες ονομασίες ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα ονομάζεται τσουρέκι, στην Αρμενία chor… Read More
  • Παγωτό τσουρέκι -πραλίναΈνα παγωτό gelato μπορείτε να φτιάξετε και στο σπίτι. Πρόκειται για ένα μυρωδάτο παγωτό με τη λαχταριστή γεύση τσουρέκι πραλίνα.Φανταστείτε μυρωδάτο τ… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου