Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Τσιζκέικ Νέας Υόρκης



Η λέξη τσίζκεϊκ σημαίνει κέικ τυριού.Είναι γλυκό που αποτελείται από ένα μείγμα
μαλακού τυριού, αβγών και ζάχαρης. Ενώ η βάση αποτελείται από θρυμματισμένα μπισκότα, ζύμη ή σπογγώδες κέικ. Στο τέλος το γλυκό διακοσμείται με μαρμελάδα ή φρούτα.Στη Νέα Υόρκη, το τσίζκεϊκ το προτιμούν χωρίς επικάλυψη.

Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός παραλλαγών, π.χ. ψημένο ή ψυγείου, με αβγά ή χωρίς, με φρούτα αντί για μαρμελάδα, με τυρί ρικότα, ξινή κρέμα ή μυζήθρα (οπότε και λέγεται μυζηθρόπιτα) αντί για τυρί κρέμα.

Το τσιζκέικ είναι από τα πιο δημοφιλή γλυκά παγκοσμίως. Παρασκευάστηκε στη Νέα Υόρκη τέλη του 19ου αιώνα. Ωστόσο, η πρώτη συνταγή τσιζκέικ καταγράφηκε από τον Αθηναίο το 230 μ.Χ. καθώς το γλυκό το έφτιαχναν οι αρχαίοι Έλληνες, χιλιάδες χρόνια πριν. Η συνταγή ήταν η εξής: Αρχικά έλιωναν το τυρί σε ορειχάλκινο σκεύος και στη συνέχεια το ανακάτευαν με μέλι και βρεγμένο αλεύρι σίτου το ζέσταναν και όταν κρύωνε το έτρωγαν.
Στα σχετικά συγγράματα που διασώζονται αναφέρεται ως πλακούντας. Η μοντέρνα έκδοση του τσίζκέικ, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, αναπτύχθηκε το 1872 από τον Ουίλιαμ Λώρενς στη Νέα Υόρκη, στη προσπάθειά του να παραγάγει ένα γαλλικό τυρί. Αντί για το συγκεκριμένο τυρί, δημιούργησε ένα τυρί κρέμα, το οποίο αργότερα πατεντάρισε ο Τζέιμς Κραφτ και αποτελεί το κύριο συστατικό των τσίζκεϊκ ανά την υφήλιο.

Το «νεοϋορκέζικο τσιζκέικ», απαιτεί ψήσιμο

Υλικά

Για τη βάση
180 γρ. μπισκότα digestive
90 γρ. βούτυρο

Για την κρέμα
500 γρ. τυρί κρέμα
125 γρ. ζάχαρη άχνη
200 γρ. ξινή κρέμα (sour ceam) έτοιμη ή σπιτική
1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
3 αυγά

Ξινή κρέμα (sour cream):Ανακατέψτε 150 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρη με το χυμό ενός λεμονιού. Μ’ αυτό τον τρόπο η κρέμα πήζει άμεσα και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε αμέσως. Αλλιώς σκεπάστε το μπολ και αφήστε το εκτός ψυγείου για 4-6 ώρες.
Εκτέλεση
Για τη βάση
 Θρυμματίζετε τα μπισκότα στο μπλέντερ. Τα μεταφέρετε σε ένα μπολ, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε καλά. Σε στρογγυλή φόρμα, με ψηλά αποσπώμενα τοιχώματα απλώνετε το μείγμα του μπισκότου. Τοποθετείτε την βάση στο ψυγείο για να παγώσει κι ετοιμάζετε την κρέμα.
Για την κρέμα
Χτυπάτε στο μίξερ το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη άχνη την ξινή κρέμα (sour cream), τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτετε ένα - ένα τα αυγά και συνεχίζετε το ανακάτεμα.
Τοποθετείτε την κρέμα στη βάση του μπισκότου και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 50'-60' περίπου.

Μόλις το cheesecake ψηθεί, το βγάζετε από φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια το τοποθετείτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες μέχρι να παγώσει καλά η κρέμα και σερβίρετε.

πηγη:el.m.wikipedia.org/mixanitouxronou.gr















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου