Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Χρησιμοποιώντας το μπαγιάτικο ψωμί

  No comments    
categories: 




Όταν περισσέψει ψωμί μπαγιάτικο δεν το πετάμε. Εμείς σας προτείνουμε κάποιους τρόπους για να το χρησιμοποιήσετε.


Γαλέτα
Αφαιρούμε την κόρα του ψωμιού και περνάμε την ψίχα στο μούλτι για να τριφτεί και να φτιάξουμε ψίχουλα. Μπορούμε να αρωματίσουμε τα ψίχουλα με αποξηραμένα μυρωδικά. Πανάρετε όπως και με την γαλέτα, δηλαδή πρώτα αλευρώνεις, μετά περνάς από τα χτυπημένα αυγά και τέλος από τα ψίχουλα του ψωμιού.



Παξιμάδια

Κόβουμε το ψωμί σε μέτριες φέτες και ψήνουμε για 40 λεπτά στος 70οC. Και σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να αρωματίσουμε με αποξηραμένα μυρωδικά η μπαχαρικά.




 Φτιάξτε αβγοφέτες για πρωινό
Κόβουμε το ψωμί σε φέτες όχι πολύ χοντρές.Χτυπάμε σε μπολ 2-3 αυγά με λίγο γάλα.
Βουτάμε τις φέτες του ψωμιού μέσα στο μείγμα του αυγού να βραχούν καλά και βάζουμε να τηγανιστούν και από τις δυο μεριές μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρουμε ζεστές πασπαλισμένες με ζάχαρη.



                      
Κρουτόν 
Αφαιρούμε την κόρα του ψωμιού και κόβουμε την ψίχα σε τετράγωνα μέτρια κομμάτια. Σε τηγάνι, βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψωμί. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά στους 180οC.
Για πιο πικάντικα, πριν τα φουρνίσετε μπορείτε να τα περιχύσετε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, λίγη πάπρικα ή μπούκοβο γλυκό ή καυτερό, ρίγανη

Μπρουσκέτες
Κόβετε το ψωμί σε μέτριες φέτες και τις περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο αν θέλετε μπορείτε να τις αρωματίσετε με αποξηραμένα μυρωδικά, μπαχαρικά, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο. Τις ψήνετε στον φούρνο στο γκριλ για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε από πάνω ψιλοκομμένη ντομάτα, κατίκι ή ανθότυρο.



Σουφλέ με ψωμί (για ένα πυρέξ)Κόβετε το ψωμί σε λεπτές φέτες και αφαιρείτε την κόρα. 

Αλείφετε με λίγο βούτυρο και στρώνετε το ψωμί που το έχετε βουτυρώσει και αυτό λίγο, καλύπτετε με τριμμένα τυριά ή ότι αλλαντικό θέλετε ή μανιτάρια ή και όλα μαζί. Στρώνετε από πάνω ξανά ψωμί και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα υλικά.
Δημιουργείτε στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας τελειώνοντας όμως στο τέλος με ψωμί. 
Κατόπιν, σε μπολ χτυπάμε 4 αυγά με 1 1/2 φλιτζάνι γάλα και περιχύνουμε το σουφλέ. 
Αφήνουμε λίγο να τραβήξει το ψωμί τα υγρά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια του σουφλέ.







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου