Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Το “λεξικό” της μόδας... για όλες τις γυναίκες!

  No comments    
categories: 
Ακόμα και ο κόσμος της μόδας έχει τη δική του γλώσσα! Πολλές φορές χανόμαστε μέσα στα περιοδικά μόδας, με τους στυλίστες να προτείνουν τις νέες τάσεις της κολεξιόν με γαλλικές αλλά και αγγλικές φράσεις. Ευτυχώς που υπάρχει και το «λεξικό» της μόδας, ώστε να μπορούμε να αποκτήσουμε ένα ιδανικό στυλ… χωρίς άγνωστες λέξεις!
Apparel: Για την ακρίβεια, American Apparel. Έγινε σύμβολο των ‘90ς με τα φημισμένα Τ-shirts με motto perfect fit που φορούσαν από τον Μπραντ Πιτ μέχρι τον Μάθιου Μακόναχι.
Baggy pants: Τα χαλαρά τζιν που πέφτουν κάτω από το γοφό (σε τέτοιο σημείο που φαίνεται το εσώρουχο) και τα μπατζάκια … «σέρνονται» στα sneakers. Η μόδα εγκαινιάστηκε στα γκέτο της Νέας Υόρκης.
Bandeau: Η λέξη είναι γαλλική και σημαίνει «δέσιμο», δηλαδή το γνωστό τοπ. Είναι ένα στράπλες κομμάτι ελαστικού υφάσματος που φοριέται («δένεται») γύρω από το στήθος.
Blazers: Σακάκια που έχουν μεταλλικά κουμπιά μπροστά και στα μανίκια. Συνήθως είναι φτιαγμένα από σταθερά υφάσματα (μαλλί, κοτλέ) και μπορεί να έχουν μπαλώματα στην αγκώνες.
Cardigan: Είναι ένας τύπος ζακέτας με κουμπιά. Είναι στενά, κομψά και με διαφορετικά κουμπώματα…
Cargo pants: Το πιο διαδεδομένο μεταξύ τους είναι το γνωστό στρατιωτικό παντελόνι. Κάποτε τα cargo αποτελούσαν ένα είδος στολής για προσκόπους, δημοσιογράφους και …πολεμικούς ανταποκριτές!
Clutch bag: Είναι το γυναικείο τσαντάκι που δεν έχει χερούλια και κρατιέται στο χέρι. Kατασκευάζονται από δέρμα και πολυτελή υφάσματα και κυκλοφορούν σε διάφορα χρώματα, μεγέθη και σχέδια.
Cruel Shoes: Όχι με την κυριολεκτική έννοια του σκληρού, αλλά εκείνα που έχουν για παράδειγμα εκκεντρικά τακούνια, προέκταση της σόλας ή φτιαγμένα από «σκληρά» υλικά, όπως λόγου χάρη το μέταλλο.
Cut-off: Ονομάζονται τα shorts που έχετε κόψει μόνες σας στο σπίτι από ένα παλιό φθαρμένο τζιν ή υφασμάτινο παντελόνι που δεν θέλετε πια. Σε κάθε περίπτωση, μην κάνετε στρίφωμα. Αφήστε να φαίνονται τα ξέφτια!
Harem Pant: Η απόλυτη τάση της φετινής άνοιξης. Μοιάζουν με τα παντελόνια χαρεμιού (φουσκωτά επάνω, στενά κάτω) εμφανίστηκαν στα ‘80ς.
Kitten heel: Έτσι ονομάζουμε το τακούνι που είναι λεπτό και μικροσκοπικό και φτάνει maximum τα 4 εκατοστά.
Overcoats: Οτιδήποτε  φοράμε από πάνω. Μπουφάν, παλτό, jacket, όλα εντάσσονται στην κατηγορία των overcoats.
Peep toe γόβα: Πρόκειται για την κλασσική γόβα με άνοιγμα μπροστά στα δάκτυλα.
Pencil Skirt: Η στενή φούστα που μοιάζει σαν μολύβι και έγινε διάσημη από την Carol Burnett στους ρόλους της γραμματέας στις ταινίες της δεκαετίας του ΄50..
Polo neck top: Σήμερα τα πιο γνωστά είναι της Lacoste. Στην original μορφή τους είναι από πικέ μακό ύφασμα, διαθέτουν ένα κομψό γιακά και τριά κουμπιά.
Ribbed top: Εφαρμοστό τοπ αμάνικο ή με κοντά μανίκια, από βαμβακερό ύφασμα με ανάγλυφες ραβδώσεις.
Sneakers:  Τα αθλητικά που καθιερώθηκαν σαν status της δεκαετίας του ΄80 με την μόδα του breakdance.
Veiling: Αποτελεί το λεπτό και ελαφρύ διάφανο κομμάτι υφάσματος που σκεπάζει ένα ήδη υπάρχον σχέδιο. Συχνά συγκρίνεται (ή μπερδεύεται) με τη διαφάνεια.
Waistcoat: Στα ελληνικά γιλέκο. Κάποτε προνόμιο της ανδρικής γκαρνταρόμπας, σήμερα καθιερωμένο για stylish γυναικεία outfits.
Καφτάνι: Ένα μακρύ ethnic χιτώνιο από βαμβάκι ή μετάξι που φτάνει μέχρι τον αστράγαλο με μακριά και φαρδιά μανίκια. Συνήθως το φοράμε στην παραλία.

Μπαντό: Φιλέ ή φαρδιά κορδέλα για τα μαλλιά.
Ρεβέρ: Το γύρισμα, το δίπλωμα προς τα έξω της άκρης του υφάσματος σε μανίκι ή σε μπατζάκι παντελονιού.
Cropped παντελόνι: Επειδή το μήκος του συνήθως δεν υπερβαίνει το ύψος της γάμπας, δίνει την εντύπωση ότι το’ χουμε κόψει μόνες μας. Συνήθως, έχουν φαρδιά γραμμή και πιέτες.
Afrique: Έννοια που περιλαμβάνει την τάση που προέρχεται από αφρικανικές επιρροές σε συνδυασμό με ένα ευρωπαϊκό πρίσμα των late ‘70s.
Allover Prints: Σχέδια που εμφανίζονται όχι μόνο σε κάποια σημεία του υφάσματος, αλλά σε όλο το μήκος του.
Applications: Με αυτή τη λέξη αναφερόμαστε σε διακοσμητικές προσθήκες οι οποίες εμφανίζονται σε μορφή κεντήματος ή σχεδίου, όπως είναι τα τρουκ και οι παγέτες.
Bodycon: Ακολουθεί την γραμμή του σώματος χωρίς να την διαγράφει. Από πολλούς σχεδιαστές το έχουμε δει να παρουσιάζεται με πατρόν που κολακεύει (έως και τονίζει) την γραμμή των ώμων. 
Color blocking: Πρόκειται για το σύνολο ρούχων, με τέλεια εναρμόνιση –και καθόλου τυχαία σειρά- των χρωμάτων (στην ιδανική περίπτωση τρία).
Décontracté: Γαλλική έννοια για το casual ντύσιμο. Αφορά ρούχα που φοριούνται στο σπίτι και έχουν μεταφερθεί σε ένα πολυτελές πλαίσιο.
Deux Pieces: Ένα σύνολο που αποτελείται από δύο κομμάτια (π.χ. μπλούζα, φούστα) για να είναι ευκολοφόρετο.
Πηγή:flowmagazine.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου