Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Προτάσεις για μονοήμερες εκδρομές στην Ορεινή Αρκαδία για τις γιορτές και όχι μόνο


Τα χωρία της ορεινής Αρκαδίας μαγεύουν με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα τρεχούμενα νερά, τις τοπικές λιχουδιές και τους φιλόξενους κατοίκους της. Πηγή έλξης για πολλούς κατοίκους των μεγαλουπόλεων η ορεινή Αρκαδία κατάφερε να γεμίσει τις μπαταρίες μας και να κλέψει την καρδιά μας. Τι λέτε; Θα ταξιδέψετε μαζί μας;


 Καρίταινα

Είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Αρκαδίας. Έχει χαρακτηρισθεί από το 1978 παραδοσιακός οικισμός με ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Η Καρύταινα είναι γεμάτη πετρόχτιστα κεραμοσκεπή αρχοντικά, λιθόστρωτα καλντερίμια και βυζαντινές εκκλησίες. Ακριβώς πάνω από τον διατηρητέο οικισμό δεσπόζει το μεσαιωνικό κάστρο, το οποίο χτίστηκε το 13ο αι. από το Φράγκο ηγεμόνα Ντε Μπριγιέρ πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Βρένθης


Η Καρίταινα είχε το προνόμιο να απεικονίζεται σε ένα από τα τελευταία ελληνικά χαρτονομίσματα, το πεντοχίλιαρο του 1984. Στην πρόσθια όψη του είχε τη μορφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και στην οπίσθια το ιστορικό πέτρινο πεντάτοξο παραδοσιακό γεφύρι της Καρύταινας. Λέγεται μάλιστα ότι ο "Γέρος του Μοριά" διατηρούσε σπίτι στην Καρύταινα.Το παραδοσιακό γεφύρι της Καρίταινας είναι πια μισοερειπωμένο. Έχει μήκος περίπου 50 μ., ενώ από κάτω του κυλάει ο ποταμός Αλφειός. Στη δυτική πλευρά της γέφυρας θα παρατηρήσουμε μια μικρή βυζαντινή εκκλησία, που είναι αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου.

Ο Αλφειός ποταμός περνάει πίσω από το βράχο της Καρίταινας και σε 2-3 χλμ. συναντάει τον σημαντικότερο παραπόταμό του, τον Λούσιο.(partetavouna.blogspot.gr)


Βυτίνα

Το πιο ζωντανό και τουριστικά αναπτυγμένο κεφαλοχώρι του Μαινάλου, 38 χλμ. βορειοδυτικά της Τρίπολης, και μια από τις δημοφιλέστερες βάσεις για σκι ή εξορμήσεις στην ορεινή Αρκαδία. 
Στα δρομάκια του χωριού, όπου κυριαρχούν τα σπίτια από ντόπιο μαύρο μάρμαρο ( πολλά από τα οποία αγοράστηκαν και αναστυλώθηκαν τη δεκαετία του ’90 από επώνυμους Αθηναίους ), και γύρω από την πλατεία θα βρείτε καλές ταβέρνες, cafes-μπαράκια και μαγαζιά με ξυλόγλυπτα και τοπικά προϊόντα ( κυρίως τυροκομικά και ζυμαρικά ). Από τα πιο δημοφιλή σημεία για περίπατο ο ρομαντικός Δρόμος της Αγάπης, ανάμεσα στις δεντροστοιχίες. Στρατηγικά τοποθετημένη, η Βυτίνα συνδυάζει εύκολη πρόσβαση στο χιονοδρομικό, αλλά και στα χωριά του Μαινάλου και της Γορτυνίας, όπως η Στεμνίτσα, η Δημητσάνα και τα Λαγκάδια.(athinorama.gr)

Άγιος Πέτρος

Μόλις τρεις ώρες δρόμο από την Αθήνα, ο Άγιος Πέτρος έχει εξελιχθεί πλέον σε ιδανικό ορμητήριο για εκδρομές στα δάση και τα ανερχόμενα χωριά του Πάρνωνα. Ο Άγιος Πέτρος είναι ένα από τα πρώτα ορεινά χωριά της Ελλάδας που απέκτησαν ξενοδοχείο. Ήδη από τη δεκαετία του ’60 τα πούλμαν γνώριζαν το δρόμο για το κεφαλοχώρι της Κυνουρίας, που καθιερώθηκε ως ο δημοφιλέστερος σταθμός πριν ή μετά την επίσκεψη στην περίφημη μονή της Παναγίας της Μαλεβής. 

Μέσα στο χωριό, κάντε μια βόλτα από τον πύργο του Τρικαλίτη, ένα πυργόσπιτο του 18ου αιώνα που στέγαζε άλλοτε το σχολαρχείο και σήμερα αποτελεί διατηρητέο μνημείο, και ανηφορίστε στην επάνω γειτονιά, που συγκεντρώνει τα ομορφότερα σπίτια του χωριού. Από τα παλιά αρχοντικά, χτισμένα με πέτρα Πάρνωνα, ξεχωρίζουν αυτά του Κοΐνη, της Φρύγαινας, του Κασουρή, του Κοντάκη, του Παπανικολάου, του Μούσχουρου. Γύρω από τη ζωντανή πλατεία θα βρείτε αρκετές ταβέρνες, μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και ξενώνες.

(athinorama.gr)


Λαγκάδια
Αμφιθεατρικά χτισμένο κεφαλοχώρι με εντυπωσιακά αρχοντικά. Οι Λαγκαδινοί μάστορες είναι διάσημοι σ’ όλη την Ελλάδα. 
Για τους λάτρεις της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής επιβάλλεται μια βόλτα στην επάνω γειτονιά, όπου δεσπόζει το αρχοντικό των Δεληγιανναίων, μιας από τις ιστορικότερες οικογένειες της περιοχής. Στη γειτονιά αυτή, πολλά από τα σπίτια έχουν όμορφες πετρόχτιστες ( φυσικά ) κρήνες. Το χωριό είναι αναπτυγμένο τουριστικά, με κλασικές ταβέρνες, cafes και ξενώνες.(athinorama.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου