Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες με τα παιδιά σας στο σπίτι!


Γιορτές για τα παιδιά σημαίνουν, μεταξύ άλλων, διακοπές από το σχολείο. Και αυτό με τη σειρά του τους δίνει άφθονο ελεύθερο χρόνο, τον οποίο μπορείτε να εκμεταλλευτείτε για να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί τους, ακόμη και χωρίς να βγείτε από το σπίτι, και κυρίως χωρίς να ανοίξει η τηλεόραση του σαλονιού. Δείτε παρακάτω δέκα ωραίες ιδέες για σπιτικές δραστηριότητες ώστε να περάσετε όμορφες στιγμές με τα παιδιά αυτές τις γιορτές.

*Παίξτε αυτοσχέδιο κουκλοθέατρο
Τα λούτρινα κουκλάκια των παιδιών ή μερικές χοντρές χρωματιστές κάλτσες με μικρές λεπτομέρειες ραμμένες πάνω τους θα γίνουν ιδανικές «μαριονέτες», ενώ με μια κουρτίνα ή ένα ριχτάρι μπορείτε να δημιουργήσετε στην γωνιά του σαλονιού σας έναν ωραιότατο… μπερντέ 

Τα υπόλοιπα τα αφήνουμε στην φαντασία τη δική σας, ή των παιδιών σας, που σίγουρα θα δουλέψει με πολλές στροφές για να σκαρφιστούν ιστορίες και σκετσάκια με εσάς για θεατές ή... έστω ερμηνευτές).


*Μαγειρέψτε κάτι μαζί τους
Οι γιορτές είναι η ιδανική περίοδος να εμπλέξετε τα πιτσιρίκια στα μαγειρέματα του σπιτιού – η ιδέα ότι θα έχουν όσα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα και πίτες θέλουν, αφού θα έχουν βοηθήσει και τα ίδια να τα ετοιμάσουν, θα τα κάνει να αγαπήσουν πιο εύκολα την διαδικασία του μαγειρέματος, που με τη σειρά του θα τα βοηθήσει να μυηθούν στις αρετές της οργανωτικότητας, της ακρίβειας και της δημιουργικότητας.

*Οργανώστε ένα κυνήγι θησαυρού στο σπίτι
Μία ιδέα είναι να ξεκινήσετε με ένα χαρτί που θα τους θέτει ένα μίνι κουίζ, η λύση του οποίου θα τα οδηγήσει στο επόμενο σημείωμα, που θα έχετε κρύψει κάπου μέσα στο σπίτι. Από το ένα κρυμμένο χαρτί στο άλλο, στο τέλος θα οδηγηθούν σε μία έκπληξη – π.χ. στα χριστουγεννιάτικα δώρα τους ή σε μερικά γλυκίσματα. Μια άλλη ιδέα είναι να καταρτίσετε μια λίστα με μικρά ασυνήθιστα αντικείμενα που θα έχετε κρύψει μέσα στο σπίτι (ένα παλιό γραμματόσημο, μια φωτογραφία της γιαγιάς κ.ο.κ.) – βάλτε έναν μίνι-διαγωνισμό στα πιτσιρίκια για το ποιος μπορεί να βρει τα περισσότερα αντικείμενα, και το σπίτι αμέσως… θα γίνει αρένα (αν και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για συγύρισμα στη συνέχεια)


*Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια

Επιλέξτε το αγαπημένο τους από τα επιτραπέζια παιχνίδια και περάστε μια βραδιά με επιτραπέζια, σπιτικό ποπκορν και χριστουγεννιάτικες μελωδίες να παίζουν στο φόντο.

*Γράψτε μια ιστορία
Μπορεί στο άκουσμα της ιδέας να τους φανεί βαρετό (ποιος άλλωστε θέλει να συνεχίσει να γράφει ενώ δεν έχει πια σχολείο;) αλλά όταν αντιληφθούν πως μπορούν να στήσουν μια δική τους περιπέτεια, να δημιουργήσουν ήρωες εκ του μηδενός και να τους χειρίζονται όπως θέλουν, να εκφράσουν συναισθήματα και να σκαρφιστούν μικρές πλοκές, θα δουν το γράψιμο με άλλο μάτι. Αν τους αρέσει, μπορείτε να το καθιερώσετε και να γράφετε μία φορά την εβδομάδα όλοι μαζί, εξελίσσοντας την ιστορία συνεχώς.

*Χτίστε μαζί τους ένα φρούριο από κουβέρτες
Βοηθήστε τα παιδιά να γίνουν μικροί αρχιτέκτονες, χτίζοντας ένα μίνι φρούριο ή μια κουβερτένια σκηνή στο δωμάτιό τους. Αυτό θα γίνει εύκολα με μια μεγάλη κουβέρτα ή ένα πάπλωμα, και με αυτοσχέδια στηρίγματα ανάμεσα στα κρεβάτια για να σταθεί στο ύψος της. Ακόμη καλύτερα: Αφήστε τα μόνα τους να σκαρφιστούν τρόπους να μείνει όρθια η σκηνή – αυτό θα βάλει το μυαλό τους να δουλέψει για να χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα αντικείμενα του σπιτιού ώστε να τα καταφέρουν.

*Ρίξτε το στην κηπουρική
Δείξτε τους πώς να περιποιούνται τα φυτά του σπιτιού, οργανώστε τις γλάστρες της βεράντας, μάθετέ τους για τα μυρωδικά που έχετε στην κουζίνα και, αν δεν έχετε τίποτα από όλα αυτά, είναι ευκαιρία να επισκεφθείτε ένα ανθοπωλείο και να πάρετε όλα τα απαραίτητα για να βάλετε οικογενειακώς λίγη φύση στο σπίτι σας. Πάρτε από μία γλάστρα με φυτό ή λουλούδι για το κάθε παιδί, η οποία θα γίνει προσωπική τους «ευθύνη» και βοηθήστε τους να δουν το φυτό να μεγαλώνει.

*Αλλάξτε την διαρρύθμιση του σπιτιού
Ξεκινήστε από το δωμάτιό τους: Επιλέγοντας μόνοι τους πού θα είναι το κάθε έπιπλο και το κάθε αντικείμενο, θα νιώσουν περισσότερο δικό τους τον χώρο τους και θα αισθάνονται καθημερινά πιο άνετα. Φυσικά, η μετακίνηση των βαριών επίπλων και αντικειμένων θα πρέπει να είναι αποκλειστικά στις δικές σας… πλάτες.

*Φτιάξτε το οικογενειακό σας «δέντρο»
Πάρτε ένα μεγάλο χαρτόνι, ξεφυλλίστε τα οικογενειακά σας άλμπουμ και χτίστε το γενεαλογικό δέντρο σας πάνω στην επιφάνεια, εξηγώντας τους τις οικογενειακές σχέσεις, τις διακλαδώσεις και συστήνοντάς τους… συγγενείς που δεν γνώριζαν πως είχαν – π.χ. δεύτερα ξαδέρφια σε άλλη περιοχή της Ελλάδας ή εκείνον τον αδερφό της γιαγιάς που ζει στην Αμερική με την δική του οικογένεια.


*Στολίστε το σπίτι

Ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι καθαρά οικογενειακή υπόθεση και η ιεροτελεστία της αφαίρεσης των στολιδιών από τις κούτες, η τοποθέτηση του άστρου στην κορυφή, οι γιρλάντες, τα φωτάκια, οι μικρές λεπτομέρειες στους τοίχους και τη διακόσμηση του σπιτιού – όλα αποτελούν ένα μικρό πάρτι για το σπίτι, που μπορεί να συνδυαστεί με οικογενειακό τραπέζι στη συνέχεια ή με αφηγήσεις παραμυθιών κάτω από το φρεσκοστολισμένο έλατο.


πηγη:in2life.gr

















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου