Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Ξηρότητα κόλπου και ενυδάτωση

  No comments    
categories: 

Η κολπική ξηρότητα αποτελεί μια δυσάρεστη και συχνά επώδυνη κατάσταση που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων πράγμα που προκαλεί την ξηρότητα.
Πέρα από την εμμηνόπαυση, ορισμένα φάρμακα και ανοσολογικές διαταραχές μπορούν επίσης να προκαλέσουν ξηρότητα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τη σωστή θεραπεία για την πάθηση αυτή, η οποία μπορεί να σημαίνει θεραπεία με οιστρογόνα ή εναλλακτικές μεθόδους, όπως τοπικές κρέμες ή διαιτητικές αλλαγές.
Αίτια
Μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων
Τα οιστρογόνα είναι μια ορμόνη που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση υγιών κολπικών ιστών. Αυτή η ορμόνη βοηθά να διατηρηθεί η κανονική λίπανση του κόλπου, τα επίπεδα οξύτητας και η ελαστικότητα. Ως εκ τούτου, όταν τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται, η επένδυση του κόλπου γίνεται λεπτότερη και λιγότερο ελαστική, ενώ ο κόλπος παράγει λιγότερο λίπανση.
 Τα επίπεδα οιστρογόνου μειώνονται κατά τη διάρκεια ή / και μετά την εμμηνόπαυση, κατά τη διάρκεια του τοκετού και κατά τη διάρκεια τη περιόδου θηλασμού. Μπορεί, επίσης, να εμφανιστεί απώλεια των οιστρογόνων κατά το κάπνισμα και την αφαίρεση των ωοθηκών, σε ασθενείς με καρκίνο ή σε περιπτώσεις ανοσολογικών διαταραχών.
Φάρμακα
Μερικά φάρμακα προκαλούν ξηρότητα σε όλο το σώμα, ακόμη και εντός του κόλπου. Φάρμακα αντικαταθλιπτικά και χημειοθεραπείας, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, μπορεί επίσης να προκαλέσουν ξηρότητα.
Άλλες αιτίες
Υπάρχουν μερικά πρόσθετα, αλλά λιγότερο συχνοί λόγοι για τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ξηρότητα του κόλπου. Εάν χρησιμοποιείτε ειδικά καθαριστικά για τον κόλπο, για παράδειγμα, αυτά διαταράσσουν τη φυσική ισορροπία του κόλπου σας με αποτέλεσμα να προκαλείται φλεγμονή και ξηρότητα. Παράλληλα, μια σπάνια αυτοάνοση ασθένεια που ονομάζεται σύνδρομο του Sjogren, η οποία προκαλεί ξηρότητα στα μάτια και το στόμα, μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηρότητα του κόλπου.
Ιατρική βοήθεια
Πότε πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας
Ενώ μπορεί να είναι ενοχλητικό να θέσετε επί τάπητος το θέμα της κολπικής ξηρότητας στον γιατρό σας, είναι μια σημαντική ιατρική κατάσταση και πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν. Η ξηρότητα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση σας, διότι μπορεί το σεξ να καταστεί επώδυνο. Μόλις η ξηρότητα αρχίζει να επηρεάζει τον τρόπο ζωής σας, κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας.
Εναλλακτικές θεραπείες για κολπική ξηρότητα
Παρά το γεγονός ότι η θεραπεία με οιστρογόνα είναι μια κοινή θεραπεία, υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές. Η ορμονική θεραπεία μπορεί να μην είναι η κατάλληλη θεραπεία για όλες τις γυναίκες. Η αντικατάσταση φυσικού οιστρογόνου μπορεί να βοηθήσει στην ξηρότητα, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλες παρενέργειες.

Αυτές περιλαμβάνουν:
  • αύξηση βάρους
  • κατακράτηση υγρών
  • ναυτία
  • πονοκεφάλους
  • ευαισθησία στο στήθος
  • κηλίδωση του δέρματος
  • αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, θρόμβους αίματος, του μαστού και των ωοθηκών
Άλλες εναλλακτικές λύσεις είναι η χρήση σκευασμάτων με βάση το νερό τα οποία ενυδατώνουν τον κόλπο, ορμονικές κολπικές κρέμες και επιπλέον προτείνονται αλλαγές στις συνήθειες της ασθενούς.
  • η διακοπή του καπνίσματος,
  • ο εμπλουτισμός της διατροφής,
  • η συχνότερη συνουσία,
  • η αποφυγή χρήσης κολπικών φαρμάκων ή σκευασμάτων χωρίς λόγο
Η κολπική ξηρότητα είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη συμβολή του γιατρού σας.
Πηγή:flowmagazine.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου