Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Πρόσκληση για τσάι στις γιορτές

Τώρα που χαλαρώνουμε είναι καιρός για γιορτινές απογευματινές συνευρέσεις και ένα τσάι-πάρτι μάς βάζει σε στιλάτους πειρασμούς. Δεν εννοούμε πολιτική φράξια αλ’ αμερικέν, κομψό τεϊοποτικό πνεύμα έχουμε στο μυαλό μας, διευρύνοντας με σύγχρονο τρόπο την εγγλέζικη συνήθεια.
Βγάλτε τα σερβίτσια από τον μπουφέ και ξεσκονίστε τα αγγλικά σας. Η διασκέδασή μας αποκτά βρετανικό φλέγμα και ο χρόνος της μετατοπίζεται στα όρια της δύσης του ήλιου. Μετά τις after office συναντήσεις για ένα ποτό στο μπαρ και τα early dinners, το νέο party trend έχει ως θέμα το τσάι.

Αρωματικό, εκλεπτυσμένο, ευχάριστα ζεστό, αφυπνιστικό ή καταπραϋντικό, αλλά και σημαντικά αντιοξειδωτικό, το τσάι έγινε μόδα τα τελευταία χρόνια ακριβώς διότι ανταποκρίνεται στα διατροφικά αιτήματα ενός κοινού που επιδιώκει, να επιλέγει τροφές που συμβάλλουν στη βελτίωση της φυσικής του κατάστασης. 
Η πρόσκληση για high tea δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ως προς το χρόνο διεξαγωγής και το ύφος του πάρτι. Κόντρα στην ιστορία του, το high tea δεν έχει καμία σχέση πια με το ομώνυμο πλούσιο γεύμα που αντικαθιστούσε το απογευματινό και το βραδινό της βικτοριανής Αγγλίας. Είναι πολύ πιο ελαφρύ, ακολουθεί τη λογική του τσαγιού των 5 μ.μ., που συνοδεύεται από διάφορα γλυκά και αλμυρά κέικ, από scones και muffins, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία σάντουιτς. Τι δεν θα βάζατε ποτέ στο τραπέζι σας; Δεν στέκουν πια τα ρουστίκ, πληθωρικά πιάτα των αλλοτινών καιρών σαν τη χοντροειδή sheppard’s pie (πίτα του βοσκού), με κρούστα από πουρέ πατάτας, που ήταν κάποτε must στα high tea.
Το high tea δεν είναι απλά μια πιο σοφιστικέ εκδοχή του απογευματινού τσαγιού, που σερβίρεται με λιγοστά αλμυρά και τα γλυκά κεκάκια. Είναι ένα κοινωνικό γεγονός, που ακολουθεί μια δική του ιεροτελεστία, άξια του ονόματος «high tea». Η υψηλότητά της όμως δεν έχει να κάνει με το κακώς εννοούμενο χαϊλίκι. Ορίζεται από τη λεπτότητα των γεύσεων και από την αναζήτηση της γευστικής αρμονίας ανάμεσα στο φαγητό και στους τύπους του τσαγιού που θα σερβιριστούν. Οι παριστάμενοι δοκιμάζουν και ανακαλύπτουν μόνοι τους συνδυασμούς που τους φαίνονται πιο ταιριαστοί. Θα αναρωτηθείτε ενδεχομένως αν υφίστανται κάποιοι κανόνες αρμονίας, όπως συμβαίνει με το κρασί. Η απάντηση για ακόμη μία φορά είναι και ναι και όχι. 
Κανόνες υπάρχουν, αλλά είναι πολύ πιο ευέλικτοι. Διότι το τσάι, παρότι τανικό κι αυτό, όπως μαρτυράει η στυφάδα του, κυρίως όταν οξειδώνεται από την υπερβολική θερμότητα του νερού, δεν φτάνει την τανικότητα του κόκκινου κρασιού. Ο πιο κοινός κανόνας ισχύει κι εδώ. Τα πιο έντονα σε γεύση φαγητά είναι λογικό να ζητάνε τσάγια με ένταση. Όμως έντονο σε γεύση μπορεί να είναι και ένα Earl Grey που απλά μυρίζει περγαμόντο, μέχρι το Lapsang Souchong και Darjeeling Oolong, που σε ξενίζουν την πρώτη φορά με τα δυνατά καπνιστά τους αρώματα. Μιλώντας πάντα για μαύρο τσάι, τανικά είναι της Κένυας (σε σημείο που του ταιριάζει και λίγο γάλα) και της Κεϋλάνης, με καλά δομημένο σώμα είναι το ινδικό Assam από την κοιλάδα του Brahmaputra, και τα κινέζικα πράσινα, σαν το Pu-erh και το Gunpowder. Δίπλα σε αυτά τα δυνατά τσάγια μπορεί να σταθούν ακόμα και τα μπλε ή τα ώριμα, μαλακά γαλλικά τυριά ή τα καπνιστά ψάρια. 
Αντίθετα, τα πράσινα λεπτά τσάγια ή τα ακόμη πιο ντελικάτα λευκά, που συχνά αρωματίζονται με φρούτα ή λουλούδια, αποζητούν τη συντροφιά ελαφρών γλυκισμάτων. Η φιλοσοφία ενός σύγχρονου high tea στηρίζεται ακριβώς στην κατάλυση των νόμων της αρμονίας. Γίνεται μια πρόκληση, για αναζήτηση πιο προσωπικών δρόμων, όπου ακόμα και τα πιο ετερόκλητα μπορούν να δημιουργήσουν ισορροπία από την ίδια τους την αντίθεση. Το παιχνίδι αυτό της αναζήτησης γίνεται μέρος της ίδιας της απόλαυσης. Εσείς, ως οικοδεσπότες, επιστρατεύστε όλους τους βραστήρες σας και προμηθευτείτε πολλές τσαγιέρες, για να υπάρξει ελεύθερο πεδίο για τους πειραματισμούς των καλεσμένων σας.
Πηγή:athinorama.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου