Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Κέικ σοκολάτας με στιγμιαίο καφέ

 Το κέικ είναι από τα γλυκά με πολύ μεγάλη ιστορία. Τα συναντάμε κυρίως στην Ευρώπη και στη Β. Αμερική. Μεγάλη παράδοση στα κέικ έχει η Αγγλία, όπου το κέικ είναι απαραίτητο συνοδευτικό του τσαγιού. Δεν τα συναντάμε στην Ασία, εκτός από κάποιες περιοχές με δυτικές επιρροές, αλλά κι εκεί σε περιορισμένη κλίμακα.

Κατά τον 19ο αιώνα, η παρασκευή των κέικ απλοποιήθηκε πάρα πολύ με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Το 1840, χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά η μαγειρική σόδα και αργότερα το μπέϊκιν πάουντερ, τα οποία αντικατέστησαν τη μαγιά, κάνοντας έτσι το φούσκωμα απλούστερο, ευκολότερο και πολύ πιο γρήγορο.

Επίσης, οι φούρνοι με ελεγχόμενη θερμοκρασία βοήθησαν πολύ στην απλούστευση της παρασκευής κέικ. Υπάρχουν πάμπολλες συνταγές για κέικ, απλά ή γεμιστά, με φρούτα, ξηρούς καρπούς, ακόμη και με λαχανικά.

Κέικ καθημερινά, κέικ γιορταστικά, κέικ εύκολα ή πιο πολύπλοκα, ατομικά ή οικογενειακά, τα κέικ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και μας συντροφεύουν στο πρωινό, το σνακ, στις γιορτές, τα γενέθλια, τις φιλικές ή επίσημες συγκεντρώσεις.
Τα κέικ είναι προϊόντα που διογκώνονται από τη δράση χημικών διογκωτικών ουσιών που προστίθενται στο ζυμάρι. 
Τα κυριότερα συστατικά ενός τέτοιου μείγματος είναι το αλεύρι, η ζάχαρη, το λίπος, τα αβγά (ολόκληρα ή ξεχωριστά τα ασπράδια ή οι κρόκοι), το νερό και / ή το γάλα, οι αρτυματικές ύλες και οι διογκωτικές ουσίες.

Ένα κέικ σοκολάτας για σοκολατένια παρέα με το πρωινό μας καφεδάκι.

Υλικά 

125 γρ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία 
δωματίου και λίγο επιπλέον για τη φόρμα 
125 γρ. αλεύρι 
125 γρ. ζάχαρη 
3 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια) 
3 κουταλιές της σούπας γάλα 
1 κουταλάκι του γλυκού 
στιγμιαίο καφέ (προαιρετικά) 
150 γρ. κουβερτούρα 
λίγο αλάτι


Εκτέλεση

Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτο και να ασπρίσει. Σπάζετε σε μικρά κομματάκια την κουβερτούρα και τη λιώνετε σε μπεν μαρί μαζί με το γάλα. Προσθέτετε στη σοκολάτα το βούτυρο σε κομματάκια και τον καφέ και ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν.

Μεταφέρετε το μείγμα σοκολάτας σε μπολ. Χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνετε στη σοκολάτα πρώτα το μείγμα των κρόκων και κατόπιν με μια κίνηση το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύετε. Ενσωματώνετε, τέλος, τη μαρέγκα με κυκλικές κινήσεις.

Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια φόρμα του κέικ μακρόστενη ή στρογγυλή (διαμέτρου 22 εκ.). Ρίχνετε μέσα το μείγμα. Ψήνετε το κέικ 45’ στους 190º C. Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει καλά πριν το ξεφορμάρετε.


Πηγή:icookgreek.com/freshbakery.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου