Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Πως να απαντήσετε στην ερώτηση «Μαμά, πώς γίνονται τα παιδιά;»,


Οι περισσότεροι γονείς τρέμουν τη στιγμή που θα χρειαστεί να κάνουν την πρώτη κουβέντα με το παιδί σχετικά με τον... πελαργό! Θα πρέπει, ωστόσο, να φανούν γενναίοι και να αντιμετωπίσουν κατάματα αυτή την φυσιολογική περιέργεια των παιδιών. Όταν λοιπόν ακούσετε την φράση «Μαμά, πώς γίνονται τα παιδιά;», μην πανικοβληθείτε και προσπαθήστε να χειριστείτε την κατάσταση όσο λιγότερο αναίμακτα- για σας- γίνεται. Ειδικά, μάλιστα, αν περιμένετε το δεύτερο μωράκι σας ή αν η αδελφή σας ή κάποια φίλη σας είναι έγκυος, προετοιμαστείτε εγκαίρως γιατί αυτό σίγουρα θα γεννήσει στο παιδί πολλές απορίες!


Παιδιά 2 έως 3 ετών

Η περιέργεια των παιδιών σ' αυτή την ηλικία για τα πάντα είναι δεδομένη, όπως και το ξύπνημα της σεξουαλικότητάς τους. Αν έχουν ήδη αδέλφια, και ειδικά του αντίθετου φύλου, θα έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχουν ανατομικές διαφορές μεταξύ τους.

Τι να κάνετε
Μην προσποιηθείτε τον ... Κινέζο!

Αρκετοί γονείς ίσως θεωρούν ότι σ' αυτή την ηλικία, τα παιδιά είναι ακόμα πολύ μικρά για να μάθουν έστω και κάποιες βασικές, «αθώες» πληροφορίες για την προέλευση των μωρών. Έτσι, όμως, δεν πρόκειται απλώς θα εντείνουν την περιέργεια του παιδιού, το οποίο μπορεί να αναζητήσει αλλού απάντηση. Και σίγουρα θα προτιμούσατε να μην πάει στη νηπιαγωγό του με αυτή την ερώτηση! Επομένως, ξεχάστε απαντήσεις, όπως: «Δεν ξέρω, δεν θυμάμαι!», «Γιατί δεν ρωτάς καλύτερα τον μπαμπά σου;» ή, ακόμα χειρότερα «Είσαι πολύ μικρός/ή ακόμα για να μάθεις!».

Η αγάπη της μαμάς και του μπαμπά έφτιαξε το μωρό!
Μέχρι την ηλικία των τριών ετών, το πιθανότερο είναι ότι τα παιδιά θέλουν απλώς να μάθουν από πού έρχονται τα μωρά, χωρίς να ενδιαφέρονται για τη διαδικασία του σεξ. Πείτε του ότι τα μωρά είναι το πιο όμορφο αποτέλεσμα της αγάπης που αισθάνεται η μαμά για το μπαμπά και το αντίθετο. Έτσι, όταν δύο άνθρωποι αγαπιούνται πολύ, δημιουργούν ένα μωράκι. Το πιθανότερο είναι ότι αυτή η απάντηση θα τον/ την καλύψει και δεν θα σας ρωτήσει κάτι άλλο. Αν πάλι, επιμείνει, πείτε του πως θα τα μάθει όλα με τον καιρό.


Από 3 έως 4 ετών

Σιγά- σιγά, η κατάσταση αρχίζει να δυσκολεύει! Τα παιδιά καταλαβαίνουν περισσότερα, και άρα ρωτάνε περισσότερο. Σε αυτό παίζει ρόλο και η επαφή με άλλα συνομήλικα παιδιά στο νηπιαγωγείο, με τα οποία ίσως μοιράζονται τέτοιου είδους απορίες,
Τι να κάνετε
Δημιουργήστε μια ιστορία
Μπορείτε να πείτε στο παιδί ότι ο μπαμπάς φύτεψε ένα σπόρο στην κοιλιά της μαμάς, ο οποίος μεγαλώνει και γίνεται μωράκι. Τα περισσότερα παιδιά σ' αυτή την ηλικία έχουν «φτιάξει» και μεγαλώσει υποτυπώδη φυτά στον παιδικό σταθμό, οπότε η έννοια του σπόρου τούς είναι γνωστή και κατανοητή. Χρησιμοποιώντας μία έννοια οικεία σε αυτά, θα τους λυθεί πιο εύκολα η απορία.
Ωστόσο, μην μπείτε στη διαδικασία να του μιλήσετε από τώρα για το σεξ, γιατί πολύ απλά, είναι δύσκολο να το καταλάβει. Εξάλλου, δεν υπάρχει λόγος να προκαλείτε συζητήσεις που το παιδί δεν έχει αρχίσει.
Μάθετέ του το σώμα του
Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να μάθουν από μικρά το σώμα τους. Αποφύγετε να βγάζετε ψευδώνυμα για τα αναπαραγωγικά τους όργανα και αναφερθείτε σ' αυτά με την κανονική τους ονομασία- και φυσικά όχι με βρισιές! Όπως ήδη είπαμε, δεν χρειάζεται να μιλήσετε ακόμα για το σεξ, αλλά μπορείτε, για παράδειγμα, να εξηγήσετε στο παιδί ότι η μαμά πάει τουαλέτα διαφορετικά απ' το μπαμπά. Επικεντρωθείτε σε πράγματα που μπορεί να καταλάβει.


Παιδιά 5 έως 7 ετών

Το παιδί πλέον έχει μεγαλώσει, επομένως καλό θα είναι να είστε προετοιμασμένη για μια πιο ουσιαστική συζήτηση. Ωστόσο, και πάλι αν δεν σας ρωτήσει από μόνο του, δεν χρειάζεται να αρχίσετε εσείς την κουβέντα.
Εξηγήστε απλά την «ένωση» του άντρα και της γυναίκας
Σύμφωνα με την παιδοψυχολόγο, κ. Μαρία Σαράντη, το παιδί είναι σε θέση να καταλάβει κάποιες βασικές ανατομικές λειτουργίες και διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Εκτός αυτού, οι απαντήσεις που του δίνατε μέχρι πρότινος δεν πρόκειται να το αφήσουν ικανοποιημένο. Εξηγήστε του ότι ο μπαμπάς βάζει σποράκια με το σπέρμα του στην κοιλιά της μαμάς, που με τον καιρό μεγαλώνουν και έτσι δημιουργείται το έμβρυο. Το έμβρυο σιγά σιγά θα γίνει μωράκι και θα μεγαλώνει στον ειδικό χώρο που έχει η κοιλιά της γι' αυτό. Όταν αισθανθεί έτοιμο, θα την «ειδοποιήσει» για να βγει από το ίδιο σημείο που πάει και τουαλέτα.
Ένα παιδικό βιβλίο θα κάνει τη μισή δουλειά!
Τα βιβλία σε πολλές περιπτώσεις «σώζουν» τους γονείς και αυτή είναι σίγουρα μια κατάσταση που θα χρειαστείτε βοήθεια! Αγοράστε ένα βιβλίο για την ανατομία του ανθρώπινου σώματος και τη γονιμοποίηση, το οποίο περιγράφει το πώς τελικά «γίνονται» τα μωρά. 


Παιδιά από 8 ετών και πάνω

Ήρθε ο καιρός να κολυμπήσετε στα βαθιά. Το παιδί πλέον είναι σε τέτοια ηλικία που, αν εσείς δεν το καλύψετε, θα ψάξει να βρει αλλού απαντήσεις- και ίσως όχι με τον καλύτερο τρόπο. Αρχίστε την κουβέντα λέγοντάς του «Επειδή μεγάλωσες, ήρθε η στιγμή να συζητήσουμε,», δίνοντάς του την αίσθηση της ευθύνης για να μην αντιμετωπίσει το όλο θέμα αστεία ή υποτιμητικά.
Είναι πολύ σημαντικό να μην σας πιάσει άγχος όταν το παιδί κάνει αυτή την κρίσιμη ερώτηση. Παραμείνετε ψύχραιμοι, απαντήστε με σιγουριά και ειλικρίνεια και μην μεταθέσετε την ευθύνη στον άλλο γονέα. Το καλύτερο είναι στην κουβέντα να συμμετέχουν και οι δυο γονείς, αλλά επειδή πολλές φορές αυτό δεν είναι εφικτό και κυρίως επειδή δεν ξέρετε πότε το παιδί θα «ρίξει» τη βόμβα, αντιμετωπίστε την κατάσταση εκείνη την ώρα. Οι αναβολές και οι υπεκφυγές σε καμία περίπτωση δεν θα βοηθήσουν. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία... Όλοι το έχουμε περάσει!

Πηγή:mama365.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου