Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Πως να αποθηκεύσετε σωστά το κρασί σας


Επειδή συνήθως δεν αγοράζουμε μόνο τα κρασιά που πρόκειται να καταναλώσουμε πολύ σύντομα, αλλά κάποια από αυτά μένουν για πολύ καιρό, σας δίνουμε κάποιες συμβουλές για την σωστή φύλαξη των κρασιών σας.
Τα κρασιά που θα μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα* ώστε να παλαιώσουν - ωριμάσουν θα πρέπει να βρίσκονται σε χώρο με δροσερή και σταθερή θερμοκρασία, χωρίς μεγάλες εναλλαγές μεταξύ κρύου και ζέστης ώστε να μην αλλοιωθεί το κρασί. Σε γενικές γραμμές η ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 10 °C και 15 °C. Τα χειρότερα μέρη για να αποθηκεύσετε τα κρασιά σας είναι δίπλα στην ηλεκτρική κουζίνα η πάνω από το ψυγείο από όπου βγαίνει ζεστός αέρας.
Στα κρασιά δεν αρέσει το φως**, οπότε συνίσταται η αποθήκευση τους σε σκοτεινό χώρο, μακριά από το φώς του ήλιου ή άλλο τεχνητό φωτισμό που ανεβάζει την θερμοκρασία του χώρου.
Η απουσία ισχυρών οσμών όπως, χρώματα, βενζίνη, ή άλλες χημικές ουσίες είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αυτές μπορούν να επηρεάσουν το κρασί. Οπότε μην αφήσετε τα κρασιά σας δίπλα στον καυστήρα του πετρελαίου.
Επειδή ο μεγαλύτερος εχθρός των εμφιαλωμένων κρασιών είναι το οξυγόνο, τα κρασιά πρέπει να αποθηκεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγεται η εισροή αέρα στην φιάλη. Τα κρασιά με φελλό πρέπει να βρίσκονται πλαγίως ώστε ο φελλός να έρχεται συνεχώς σε επαφή με το κρασί και να βρέχεται. Έτσι αποτρέπεται η είσοδος του αέρα στην φιάλη. Τα κρασιά με βιδωτό πώμα μπορούν να αποθηκεύονται και σε όρθια θέση.
Αν το κελάρι σας έχει υγρασία μην προσπαθήσετε να την αντιμετωπίσετε, την χρειάζονται τα κρασιά σας για τι βοηθάει στο να μην στεγνώνουν οι φελλοί.
*Tips
*Δεν έχουν όλα τα κρασιά την δυνατότητα να ωριμάζουν και να εξελίσσονται στον χρόνο είτε είναι λευκά είτε κόκκινα. Για παράδειγμα ένα λευκό κρασί Μοσχοφίλερο από την Αρκαδία πρέπει να καταναλώνεται φρέσκο ενώ ένα επίσης λευκό Ασύρτικο από την Σαντορίνη θα μπορούσε να ωριμάσει για μερικά χρονιά. Ένα ερυθρό Ξινόμαυρο από την Νάουσα μπορεί να παλαιώσει για πολλά χρόνια ενώ ένα φρέσκο Αγιωργίτικο πρέπει να καταναλωθεί σε σχετικά σύντομο χρόνο από την εμφιάλωση.
 ** Τα περισσότερα κρασιά, και ειδικά αυτά που μπορούν να εξελιχθούν, εμφιαλώνονται σε σκούρες πράσινες φιάλες για να προστατεύονται από το φως. Γενικότερα τα λευκά κρασιά είναι πιο ευαίσθητα στο φως και ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται μέσα σε διαφανείς φιάλες.
Πηγή:mastercook.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου