Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016

Εύκολο και λαχταριστό υγρό κέικ σοκολάτας (κέικ «λάβα»)



Η σοκολάτα, εκτός από μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι και προϊόν με μεγάλο ενεργειακό περιεχόμενο. Με απλά λόγια, μικρές ποσότητες σοκολάτας μπορούν να μας δώσουν πολλές θερμίδες. Ωστόσο, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το παρακάτω: 

Η καλή ποιότητα σοκολάτας υγείας δύσκολα προκαλεί παχυσαρκία, αφού περιέχει πολύ λιγότερη ζάχαρη από τις σοκολάτες γάλακτος ή αμυγδάλου. Επίσης, λόγω της έντονης γεύσης της και επειδή δεν είναι γλυκιά. 

Συνήθως αρκούν 2-3 μικρά κομμάτια, δηλαδή 20-30 γραμμάρια ημερησίως. Η θερμιδική κατανάλωση δεν ξεπερνά έτσι τα 150 kcal. Η κατάχρηση όμως της σοκολάτας γάλακτος ή αμυγδάλου, σίγουρα παχαίνει και οδηγεί σε παχυσαρκία δημιουργώντας προβλήματα για το καρδιακό και μεταβολικό σύστημα.(iatronet.gr)

Εδώ είναι η συνταγή για το γνωστό κέικ «λάβα», και ονομάζεται έτσι γιατί στο κέντρο του η σοκολάτα είναι υγρή και ρευστή σαν τη... λάβα. Μια απολαυστική αλλά καθόλου δύσκολη συνταγή!
Υλικά 

250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 

250 γρ. ζάχαρη 
250 γρ. κουβερτούρα 
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 

6 αυγά 
Εκτέλεση
Σε μια αρκετά μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, σπάμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και προσθέτουμε τη ζάχαρη.

Μόλις αρχίσει να λιώνει το βούτυρο ανακατεύουμε γρήγορα το μείγμα με μια ξύλινη κουτάλα, προσέχοντας να μην κολλήσει η ζάχαρη στον πάτο.

Όταν το μείγμα αρχίζει να πήζει το κατεβάζουμε από το μάτι.
Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και το χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα. 

Ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι (καλά κοσκινισμένο) και τα αβγά ένα-ένα.

Χτυπάμε λίγη ώρα, μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος χυλός.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά μια στρογγυλή φόρμα για κέικ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 16'-19'.

Πηγή:imommy.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου